File din istoria rock-ului timișorean, cu formația Autostop. Mircea Nedelcu lansează piesele...

File din istoria rock-ului timișorean, cu formația Autostop. Mircea Nedelcu lansează piesele grupului înființat de regretatul Adi Bărar

0
DISTRIBUIȚI
Formația Autostop

Istoria rock-ului timișorean are parte de o nouă restituire sonoră prin publicarea unor melodii din repertoriul formației Autostop, care a fost înființată de regretatul Adi Bărar. Oficial, trupa timișoreană care a activat la începutul anilor ’80 și a avut parte de câteva schimbări de componență nu a scos niciun album, dar Mircea Nedelcu, solistul formației, a refăcut câteva din compozițiile acelor vremuri și pregătește și o altă surpriză pentru melomani: lansarea înregistărilor originale realizate în 1984 cu inginerul de sunet Sorin Bârcă.

„Între anii 1982 și 1984 grupul Autostop a compus în total 18 piese, dintre care 16 au rămas finalizate. În 1984 în toamnă eu am plecat în armată, iar după un an Adi Bărar a format Cargo. În luna mai a anului 1984 am făcut o înregistrare cu Sorin Bârcă. Cele 16 piese au fost trase la clubul Electromotor unde făceam repetiții, cu un magnetofon Phillips. Înainte de asta, Autostop a mai avut o înregistrare cu două piese, dar astea înregistrate cu Sorin Bârcă sunt mai calitative. Pentru că mulți mi-au cerut înregistrări Autostop m-am hotărât să refac aceste 16 piese. Acum trei ani am încheiat procesul de refacere a pieselor. De atunci… de vreo trei ori le-am remixat și remasterizat. La finalul anului trecut, m-am hotârât să închei înregistrările… Vreau să fac un CD pentru pasionați, care va avea și o copertă… pe care să fie incluse și variantele originale ale pieselor Autostop înregistrate de Sorin Bârca și variantele refăcute de mine. Nu intenționez să scot un album oficial, va fi un disc pentru pasionații muzicii“, ne-a explicat Mircea Nedelcu.

Melodiile formației Autostop au fost înregistrate în 1984 în formula Adi Bărar (chitară voce), Mircea Nedelcu (voce, bass) și Mircea Jebeleanu (tobe și percuție), iar câteva din variantele refăcute de Mircea Nedelcu au fost deja publicate pe canalul de Youtube al artistului timișorean.

Pasiunea pentru muzică a lui Mircea Nedelcu s-a conturat încă de prin 1976, când s-a apucat de studiat chitară în anii liceului, singur, o treabă foarte grea la acea vreme fiindcă pe atunci nu existau prea multe cărți pe această temă și nici tutoriale, evident.


Prima trupă în care a activat în 1979 a purtat numele de Transit. În 1982 Mircea Nedelcu l-a cunoscut pe Adi Bărar, care l-a cooptat în formația Autostop, care s-a născut la rândul ei din fosta trupă numită Spectrum.

„În 1982 la un eveniment derulat sub genericul PM6 la Casa Tineretului, m-a abordat Adi Bărar cu care făcusem liceul (avem aceeași vârstă) și m-a cooptat la trupa Autostop. În 1985 când am revenit din armată, Adi Bărar a format Cargo cu noii membri. Eu am intrat în trupa Elan, alături de Mircea Jebelean, Otto Schroder și Gery Schibinger. Formația a existat doar câteva luni, cea mai mare realizare fiind un concert la sala Olimpia sold-out, după care cei doi membri de origine germană au emigrat în Germania. Tot în 1985 am colaborat o perioadă cu Cargo, ei neavând solist după plecarea lui Leo Iorga, până la venirea lui Kempes, la audiția căruia am asistat“, și-a amintit Mircea Nedelcu.

Conform solistului, formația Autostop a avut parte de o serie de premii datorită faptului că a abordat un stil care nu exista la acea vreme în țara noastră („o combinație de The Police cu Men At Work“), iar trupa a fost remarcată și în mai multe articole din presa vremii.

„Actuala formulă de trio corespunde , se pare, intențiilor lui Adi Bărar de a promova alături de grupul său un sound direct, nesofisticat, aidoma celui pe care-l denumim îndeobște «Noul Val». Dar cum acest fapt nu putea fi condiționat doar de noua lor instalație de sunet (care cântărește trei tone) formația Autostop s-a pus serios pe treabă și după repetițiile de rigoare, după un fructuos turneu sub egida Teatrului German din Timișoara, iată-i la 14 martie a.c. într-un concert de anvergură la sala Olimpia. Repertoriul grupului cuprinde mai cu seamă piese originale ce sunt semnate de toți membrii formației… Abordând o tehnică de mare simplitate, opusă formelor ostentative, Autostop se definește ca ca un grup original în peisajul rock autohton, grup a cărui maturitate stilistică marcată de dobândirea unei specificități expresive proprii, e tot mai evidentă“, spunea regretatul Petru Umanschi despre Autostop, într-o cronică publicată în luna aprilie a anului 1984.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.