Corneliu Vaida, revoluționar și meloman: „Ca mulți alții, am avut și eu...

Corneliu Vaida, revoluționar și meloman: „Ca mulți alții, am avut și eu în fragedă tinerețe o mare dragoste care mi-a dat papucii“

0
DISTRIBUIȚI
Corneliu Vaida alături de Horea Crișovan

Recent, Horea Crișovan a lansat o nouă melodie care poartă numele „Ultime rugăminți“, pe versurile lui Corneliu Vaida. Piesa este mixată de Horea Crișovan și îl are la voce pe Andrei Badea, ceilalți colaboratori ai acestei melodii fiind Florin Cvașa (tobe), Marcelle Poaty Suami (clape) și Dănuț Blaga (chitară bas).

Numele lui Corneliu Vaida este cunoscut în special datorită faptului că a fost primul purtător de cuvânt al Armatei și al revoluționarilor pentru jurnaliștii străini veniți să transmită despre Revoluția din decembrie 1989 din Timișoara. De-a lungul anilor, el s-a făcut remarcat și datorită implicării în diverse alte cauze sociale și umanitare, iar una din pasiunile sale este …muzica. În perioada liceului l-a avut că și diriginte pe binecunoscutul poet și textier al celor de la Phoenix, Victor Cârcu și tot în acea perioadă a fost unul din tinerii care vindeau viniluri în fosta Piață din Iozefin, undeva în capăt, „după iepuri, papagali şi porumbei“.

„Pasiunea mea pentru texte muzicale se datorează lui Victor Cârcu, care mi-a fost profesor și diriginte. Ulterior m-am împrietenit cu cei de la Phoenix, mai puțin cu Nicu Covaci. Tot în perioada liceului aveam nevoie de bani… așa am început să vând viniluri în Piața din Iozefin. Un vecin primea de la sârbi discuri, dar fiindcă era secretar UTC pe atelier, nu vroia să riște. Așa că le vindeam eu contra un comision. După ce ne-au gonit din piața Iosefin, am vândut în Parcul Botanic. Nu prea ai țin minte prețurile vinilurilor, dar discurile sârbești erau mai ieftine decât cele din Germania sau SUA. Vindeam aproape numai discuri de rock, cu mici excepții“, și-a amintit Vaida.

În luna martie a anului 2014 pe scena Filarmonicii Banatul a avut loc un spectacol deosebit, care a avut parte de o premieră absolută ce a constat în debutul ca solist al lui Josef Kappl, care a cântat piesa „Timişoara Mon Amour”, ale cărei versuri au fost scrise de Corneliu Vaida. Doi ani mai târziu, melomanii timișoreni au asistat la un spectacol inedit de muzică și poezie desfășurat la Taverna, la care au participat Corneliu Vaida, Călin Ionescu și Horea Crișovan.

„Eu scriu versuri de ani buni, doar că neconsiderându-mă poet, nici nu am încercat să mă afirm astfel. Versurile pentru «Timișoara, mon amour» le-am făcut când am auzit că Josef Kappl vrea să compună o melodie pentru orașul său de suflet și așa că m-am oferit să scriu versurile. A fost greu… Ioji nu mi-a dat melodia, ci doar mi-a spus ce metrică să aibe versul, câte strofe etc. Cam șase luni a durat până am compus versurile care să-i placă și care să se potrivească pe melodie. În 2016, la Taverna, a fost simplu… Am realizat că în Timișoara nu prea se făcuse așa ceva și totodată vroiam să verific impactul la public al versurilor mele. A ieșit un eveniment foarte reușit – Taverna a fost neîncăpătoare, dar cred că asta s-a datorat mai mult prezenței lui Horea decât a curiozității față de versurile mele”, a povestit Corneliu Vaida.

Corneliu Vaida alături de Mircea Baniciu și Josef Kappl

„Proiectul cu monumentul lui Adi Barar e pasat prin primărie de la unii la alții”

De-a lungul anilor Corneliu Vaida a fost implicat în organizarea multor evenimente, printre care s-a numărat și concertul umanitar Rock 4 Serbia, care a strâns fonduri pentru cei afectați de inundații, unde au cântat Texas Flood (Serbia), Desant şi Burning Table (Timişoara), urmate de un jam session susținut de artiști locali.

„Eu am organizat multe concerte.


Când vroiam să aud o trupă din țară cântând live, vorbeam cu proprietarii locațiilor și rezolvăm cântărea. Am adus în Timișoara trupe ca Bosquito, Taxi, Nightloosers, Spitalul de Urgență, Mircea Baniciu & Pacifica, ba chiar pot să spun că sunt nașul Păsării Rock – dar asta e o poveste mai lungă. Menționez că niciodată nu am luat bani pentru asta. În ce privește evenimentele de caritate, ce să zic… mie îmi place să ajut, să dăruiesc… Sunt cel care a organizat primul Bal de Caritate în Timișoara în 2006 – când eram membru al Lions Club, unde i-am ales să cânte pe Horea Crisovan & Cristina Pădurariu, Cargo și… Vali Crăciunescu. Am adus-o la un alt Bal de Caritate și pe Neda Ukraden, care în loc să cânte o oră – cât era contractul, ne-a cântat… patru ore – cucerită de reacția celor din sală. În Timișoara din cauză că au început să facă baluri de caritate toate cluburile Lions și Rotary, interesul s-a diminuat, mai ales că sponsorii sunt cam aceiași și nu mai puteau face față la toate cererile de sponsorizare. După ce se termină cu pandemia asta, cred că ar trebui făcute maximum două – trei astfel de evenimente pe an“, este de părere Vaida.

Una din inițiativele lui pe plan muzical s-a născut anul trecut și constă în ameneajarea unei alei muzicale care va include și o statuie dedicată regretatului lider al formației Cargo, Adi Bărar. Din păcate monumentul din bronz în mărime naturală în memoria lui Adi Bărar care ar fi trebuit să fie amplasat în zona Flora deocamdată este tot în fază de proiect… din cauze ce țin de autoritățile locale…

„Din păcâte, proiectul cu monumentul lui Adi Barar e pasat prin Primărie de la unii la alții. S-a pierdut o finanțare de 50.000 de lei(cât a fost prețul inițial) și între timp prețul turnării a crescut mult, ajungând la 120.000 lei – bronz, matriță și manoperă. Statuia – după care se face matrița e gata (și plătită!) din noiembrie 2021. Linda Saskia Menczel chiar a făcut o lucrare deosebită! Statuia a fost validată de către soția și fiica lui Adi Bărar. În 8 martie – la un an de la dispariția lui Adi Bărar voi spune mai multe despre acest subiect“, ne-a dezvăluit el.

În ceea ce privește noua compoziție lansată de bunul său prieten Horea Crișovan, Corneliu Vaida ne-a mărturisit că mesajul acestei piese este inspirat dintr-o mare dragoste…

„Ca mulți alții, am avut și eu în fragedă tinerețe o mare dragoste care… mi-a dat papucii. Am suferit enorm și amintirea acelor zile m-a făcut să scriu după niște ani poezia care a devenit textul superbei melodii compuse de Horea. El a rezonat instantaneu la versurile mele, poate și datorită faptului că și el s-a regăsit în ele… De transmis, nu vreau să transmit nimic… Versurile astea sunt doar efectul unor amintiri, ale unui suflet rănit, dar cicatrizat“, a spus textierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.