Cum contribuie jocurile pentru copii la dezvoltarea gândirii

Cum contribuie jocurile pentru copii la dezvoltarea gândirii

0
DISTRIBUIȚI

Se spune că jocul este munca copiilor. Jocul este modul în care copiii învață despre lume, despre ei înșiși și despre alții. Face parte din dezvoltarea sănătoasă ca și consumul de alimente naturale sau un somn bun. Uneori copiii se joacă cu prietenii și alteori, singuri, pot vorbi cu voce tare sau să tacă, uneori, jocul este dezordonat sau riscant, iar alteori, liniștit și relaxat. Copiii nu au nevoie de jucării sofisticate pentru a se juca. Au nevoie de timp, spațiu și libertate pentru a explora ideile care îi interesează. Indiferent cum arată, atunci când copiii se joacă, învață.

În timp ce practică jocuri pentru copii, aceștia își stimulează imaginația și creează diferite soluții în timp ce își sporesc încrederea în ei. Urmează regulile unui joc sau își fac propriile reguli și învață cum să urmeze sau să se adapteze acelor reguli, după cum este necesar. Acestea sunt abilități utile pentru a naviga în viață și pentru a dezvolta relații cu ceilalți.

Jocul simbolic este capacitatea de a imagina un obiect ca altul. De exemplu, un băț, o găleată și conuri de pin pot deveni o lingură de gătit, o oală și ingrediente delicioase. Jocul simbolic este o parte importantă a dezvoltării sănătoase. Acesta dezvoltă abilitățile de care copiii au nevoie pentru învățarea viitoare și rezolvarea problemelor. De asemenea, îmbunătățește creativitatea, care contribuie la succesul de-a lungul vieții unei persoane.

Jocul nestructurat este momentul în care copiii își dirijează propria joacă și nu sunt legați de programe sau activități conduse de adulți. Sunt jocuri pentru copii care ajută creierul să se dezvolte în moduri pozitive, deoarece întăresc și cresc conexiunile neuronale.  Când se joacă cu obiecte pe care le poate folosi cum dorește, cum ar fi mașinuțe și trenulețe electrice, jocuri de construit tip LEGO, seturi de artizanat, figurine sau păpuși etc., se stimulează cortexul prefrontal al creierului, zonă care influențează modul în care un copil învață, rezolvă probleme și dobândește cunoștințe despre mediul în care se află.

Copiii pot rareori să decidă asupra activităților lor zilnice.


În lumea jocului, ei pot fi lideri, iar adulții pot fi cei care ascultă sau participă la activități de la egal la egal. Luând parte la acele jocuri pentru copii în care ești dorit, ai ocazia să descoperi multe despre mica persoană cu care interacționezi.

Efectele pozitive ale jocului asupra copiilor, mici și mari, sunt de amploare, influențând sănătatea lor mentală, emoțională și fizică. Beneficiile se extind și la viața de adult și putem vorbi despre conexiuni mai bune între adulți și copii și despre dezvoltarea  respectului, încrederii și comunicării, care pun bazele stării emoționale cele mai propice pentru stimularea capacității de învățare.

Pe piață sunt multe jocuri pentru copii, cu o gamă largă de atribute, ce favorizează dezvoltarea a numeroase aptitudini și abilități. Printre ele jocurile și jucăriile electrice sunt foarte îndrăgite și actuale, cum ar fi trenulețe electrice, pentru copii mici sau mai mari, de fetițe sau de băieței, simple sau mai complexe. Este o jucărie atât de clasică care se află probabil pe lista de dorințe a fiecărui copil, iar opțiunile pot varia de la trenuri mici, pentru începători, cadoul perfect pentru un copil mic, până la cele mai mari, cu poduri, șine și o mulțime de accesorii care ar putea atrage adolescenții. Indiferent ce ai alege, copilul tău se va distra cu siguranță ore în șir. Când cumpărați trenulețe electrice, luați în considerare vârsta și capacitățile copilului. Pentru copiii mici poți apela la modele din lemn, în timp ce copiii mai mari se vor bucura de trenulețe electrice cu mai multe elemente.

Adoptarea unei atitudini jucăușe și folosirea unui timp pentru joaca, de câte ori este posibil, aduce beneficii și bunăstare emoțională atât copiilor, cât și adulților. În perioadele stresante ale vieții de adult este o modalitate ușoară și la îndemână de a vă echilibra starea de spirit, reconectându-vă la lumea micuților voștri parteneri de drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.