Tensiunile cresc în Ucraina în condițiile în care se raportează noi încălcări ale încetării focului pe linia frontului dintre regiunile separatiste Donețl și Lugansk și forțele ucrainene. În paralel, se fac noi eforturi diplomatice, în încercarea de încerca evitarea unui conflict de proporții. PRESSALERT.ro vă prezintă principalele evoluții legate de conflict.
UPDATE 1 Boris Johnson susţine că există semnale clare ale unui război planificat de Rusia, după 77 de ani de pace pe continentul european, într-un interviu dat publicităţii de BBC.
„Dovezile sugerează că Rusia plănuieşte cel mai mare război din Europa de după 1945. Toate semnele sunt că planul a început deja în anumite privinţe”, a declarat Boris Johnson. Serviciile de informaţii au dezvăluit că Rusia intenţionează să lanseze o invazie care va încercui capitala Ucrainei, Kiev, conform celor prezentate de Johnson în interviul cu Sophie Raworth de la BBC. „Oamenii trebuie să înţeleagă costul absolut pe care îl poate presupune viaţa umană”, a mai spus Johnson. Cele mai recente estimări ale guvernului american sugerează că numărul trupelor ruse staţionate acum de-a lungul graniţei cu Ucraina, atât în Rusia, cât şi în Belarus, este între 169.000 şi 190.000 de soldați.
UPDATE 2 Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a convocat pentru duminică Consiliul Naţional Securitate al SUA pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina.
„Astăzi preşedintele va convoca o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate privind situaţia din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
Jurnaliştii americani acreditaţi de Casa Albă subliniază faptul că este destul de neobişnuit ca preşedintele SUA să prezideze şedinţe ale Consiliului Naţional de Securitate într-o zi de duminică.
„Preşedintele Biden continuă să monitorizeze evoluţia situaţiei din Ucraina şi este actualizat în mod regulat despre evenimentele de pe teren de către echipa sa de securitate naţională. Echipa a reafirmat că Rusia poate lansa oricând un atac împotriva Ucrainei. Preşedintele a primit o actualizare cu privire la întâlnirile vicepreşedintelui de la Conferinţa de securitate de la München cu preşedintele ucrainean Zelenski, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO Stoltenberg, liderii statelor baltice (primul ministru Kallas al Estoniei, preşedintele Levits al Letoniei şi preşedintele Nauseda al Lituaniei), cancelarul Scholz al Germaniei, prim-ministrul Mitsotakis al Greciei şi liderii altor aliaţi şi parteneri”, a precizat Casa Albă prin intermediul unui comunicat oficial.
UPDATE 3 Autoritățile ucrainene au anunțat, în această dimineață, suspendarea activității de la punctul de control ”Hapiness”, din zona Donbas, după ce ieri zona a fost supusă unor atacuri repetate din partea separatiștilor care au tras cu mortiere și mitraliere. Conform unui comunicat al autorităților ucrainene, citat de portalul tsn.ua, s-a decis ”având în vedere agravarea situației, nerespectarea acordurilor de încetare a focului de către forțele ruse de ocupație și incapacitatea de a asigura siguranța civililor pe culoarul rutier al CPVR „Fericirea”, conștienți de amenințarea reală la adresa vieții și sănătății celor care tranzitează zona, comandantul forțelor comune a luat decizia de a suspenda temporar trecerea persoanelor și vehiculelor prin punctul de control „Fericire” de la ora 8, pe 20 februarie 2022, pentru toată perioada amenințării”.
UPDATE 5 Ambele părţi în conflict în regiunea disputată din estul Ucrainei au raportat noi încălcări ale încetării focului duminică, la o zi după ce şeful NATO a spus că toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra statului vecin, relatează dpa.
Separatiştii susţinuţi de Rusia din aşa-numitele republici Lugansk şi Doneţk au afirmat că există sate care au fost lovite cu obuze de mai multe ori de la miezul nopţii. Armata ucraineană a semnalat mai multe încălcări ale încetării focului în cursul dimineţii. Informaţiile din cele două surse nu au putut fi verificate independent, notează dpa.
UPDATE 6 Separatiștii din Transnistria au organizat, azi noapte, exerciții de luptă. Conform așa-zisului minister al apărării de la Tiraspol, este vorba despre un exercițiu de control-tactic și trageri reale, scrie deschide.md. Tragerile cu mitraliere ale vehiculelor blindate de transport de trupe și arme de calibru mic au fost efectuate cu muniție trasoare. La diferite distanțe, au fost lovite „vehiculele blindate” și „grupul de infanterie” al inamicului simulat. Scopul tragerilor de noapte a fost ca, comandanții unităților și subordonații acestora să dobândească experiență în comandă și control și trageri de luptă în condiții de vizibilitate limitată.
UPDATE 7 SUA şi Marea Britanie vor încerca să oprească accesul companiilor ruse la dolari americani şi lire sterline dacă Kremlinul ordonă o invazie a Ucrainei, a declarat premierul britanic Boris Johnson pentru BBC, relatează Reuters.
„Planul pe care îl vedem este pentru ceva care ar putea fi cu adevărat cel mai mare război din Europa din 1945 în termeni de mărime”, a spus Johnson.
„Am putea asista nu numai la o invazie prin est prin Donbas, ci, potrivit informaţiilor pe care le vedem, şi la una din nord, din Belarus, care ar duce la încercuirea chiar a Kievului, după cum ne-a explicat Joe Biden noaptea trecută”, a adăugat el.
„Cred că mulţi oameni trebuie să înţeleagă pur şi simplu costul în vieţi omeneşti pe care l-ar presupune acest lucru, nu numai pentru ucraineni, ci şi pentru ruşi”, a mai afirmat el.
Boris Johnson a spus că sancţiunile împotriva Rusiei în eventualitatea unei invazii vor merge mult mai departe decât s-a sugerat anterior în public. El a spus că Regatul Unit şi Statele Unite vor opri companiile ruse „să facă tranzacţii în lire şi dolari”, o mişcare despre care a spus că „ar lovi foarte, foarte rău” prin impactul ei, a relatat BBC.
UPDATE 8 O invazie rusă a Ucrainei pare acum ”mult mai probabilă decât improbabilă” şi toate semnele sugerează că este ”foarte iminentă”, a declarat duminică ministrul britanic pentru Europa, relatează Reuters.
„Din nefericire, la acest moment, un atac, o invazie, pare mult mai probabilă decât improbabilă dar vom continua să depunem eforturi pentru a împiedica acest lucru”, a declarat James Cleverly penru Sky News.
„Tot ceea ce vedem indică faptul că o invazie este foarte, foarte probabilă şi foarte, foarte iminentă”, a adăugat el.
UPDATE 9 Echipe mobile vor ajunge în regiunea Rostov pentru a oferi asistență evacuaților din autoproclamatele republici separatiste din Ucraina transmite serviciul de presă al Ministerului Justiției al Federației Rusem citat de Ria Novosti.
UPDATE 12 Occidentalii nu pot continua să întindă pe termen nedefinit ”o ramură de măslin”, în timp ce Rusia amplică tensiunile de-a lungul frontierei ucrainene, a declarat duminică preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP.
„Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog?”, s-a întrebat Charles Michel într-un discurs rostit la Conferinţa pentru securitate de la Munchen. „Nu putem să oferim pentru eternitate o ramură de măslin în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe” la frontiera ucraineană, a adăugat el. Declaraţiile Kremlinului „ofereau, în urmă cu câteva zile, o foarte mică rază de speranţă, dar acţiunile sale iau forma unei întăriri militare continue cu incidente grave în Donbas”, în estul Ucrainei, unde ciocnirile armate s-au înmulţit în ultimele zile, a mai spus responsabilul european de rang înalt.
El a reiterat hotărârea occidentalilor de a răspunde la orice agresiune pe teritoriul Ucrainei cu un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Rusia „spera să semene divizare, să ne slăbească alianţa, să ne divizeze şi, în fapt, au făcut exact contrariul”, a declarat Charles Michel, dând asigurări că unitatea americanilor şi europenilor a fost „cimentată”.
UPDATE 13 Starea de urgență a fost introdusă și în regiunea Voronezh din Rusia. Motivul invocat a fost fluxul tot mai mare de refugiați din Donbas.
UPDATE 14 MAE a cerut cetățenilor români să părăsească de urgență Ucraina și să evite granițele Rusiei.
UPDATE 15 O conversație telefonică între președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, are loc duminică.
Este ultimul efort pentru evitarea unui conflict major în Ucraina, a spus președintele francez, potrivit Le Figaro.
Discuția a început duminică, la ora 13:00, au anunțat reprezentanții Palatului Elysee.
Întâlnirea are loc la două săptămâni după ce Emmanuel Macron și Vladimir Putin s-au întâlnit la Kremlin. Această discuție între liderii Rusiei și Franței reprezintă „ultimele eforturi posibile și necesare pentru a evita un conflict major în Ucraina”, a subliniat președintele Republicii franceze, potrivit Le Figaro.
UPDATE 16 Ministerul Afacerilor Externe din Ţările de Jos a anunţat că a decis să mute temporar personalul ambasadei de la Kiev la Lvov din considerente de siguranţă, informează duminică Reuters.
UPDATE 17 Avansarea în mod repetat de către ţările occidentale a unor date pentru o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia este provocatoare şi poate avea efecte adverse, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Interfax.
Preşedintele rus Vladimir Putin nu ţine cont de aceste declaraţii ale statelor occidentale, a spus Peskov, adăugând că Moscova face apel la raţiunea partenerilor occidentali. El a mai afirmat că situaţia în zona liniei de contact din regiunea Donbas este tensionată la maxim şi orice provocare minoră poate duce la consecinţe ireparabile.
UPDATE 18 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat, astăzi, că a venit timpul ca Occidentul să implementeze măcar o parte din sancţiunile pe care le-a pregătit împotriva Rusiei. „Rusia trebuie oprită chiar acum. Vedem cum se desfăşoară evenimentele”, a spus Kuleba.
UPDATE 19 Preşedintele francez Emmanuel Macron are duminică o discuţie telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, după ce a avut o convorbire cu Vladimir Putin, a anunţat Palatul Elysee.”Convorbirea telefonică cu preşedintele Putin a durat o oră şi 45 de minute. Preşedintele Republicii discută în acest moment la telefon cu preşedintele Zelenski”, a anunţat preşedinţia franceză.
UPDATE 20 Șase persoane care au protestat cu pancarte față de posibila invadare a Ucrainei au fost reținute de polițiști. Protestul a avut loc chiar în centrul Moscovei. „Rusia, nu te atinge de Ucraina!”, au strigat protestatarii. Poliţiştii i-au reținut imediat.
UPDATE 21 Un militar ucrainean a fost rănit, astăzi, în urma bombardamentelor separatiștilor din Donbas, conform presei. Victima a fost transportată la spital.
UPDATE 22 Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a cerut încetarea imediată a focului: „Suntem pentru intensificarea procesului de pace”.
Preşedintele ucrainean continuă să menţină legătura cu preşedintele Franţei pentru rezolvarea crizei din Donbas. „Continuând conversaţia de ieri, l-am informat pe Emmanuel Macron (preşedintele Franţei- n.r.) despre situaţia actuală şi bombardamentele asupra Ucrainei. Suntem pentru intensificarea procesului de pace. Susţinem convocarea imediată a TCG (Grupul de contact trilateral pentru Ucraina- n.r.) şi introducerea imediată a unui regim de tăcere”, a scris preşedintele ucrainean pe Twitter. Acesta a cerut încetarea imediată a focului în partea de est a Ucrainei.
UPDATE 23 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică omologului său francez Emmanuel Macron că ”provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei, precizând în acelaşi timp că vrea să „intensifice” eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, informează AFP.
Conform Kremlinului, într-o discuţie telefonică avută duminică, liderul rus i-a cerut preşedintelui francez ca NATO şi SUA „să ia în serios” cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.
„Au fost exprimate îngrijorări serioase în privinţa deteriorării situaţiei pe linia de contact din Donbass”, a precizat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că Putin a spus că „provocările forţelor de securitate ucrainene sunt la originea escaladării”.
Preşedintele rus a mai afirmat că livrările de arme moderne şi de muniţii către forţele ucrainene de către Occident „împing Kievului spre o soluţie militară” în conflictul său cu separatiştii proruşi, care durează din 2014.
„Kievul nu face decât să imite un proces de negocieri şi refuză cu obstinaţie să pună în aplicare Acordurile de la Mink” semnate în 2015 şi menite a rezolva conflictul, a adăugat Putin.
„Dată fiind urgenţa situaţiei, cei doi preşedinţi au recunoscut că este nevoie să se intensifice căutarea de soluţii prin mijloace diplomatice”, a mai transmis Kremlinului, scopul fiind „facilitarea restabilirii armistiţiului şi asigurării de progrese în rezolvarea conflictului”.
Putin a reafirmat de asemenea „necesitatea ca SUA şi NATO să ia în serios cererile de garanţii de securitate ale Rusiei şi să răspundă la ele în mod concret şi substanţial”.
La rândul său, Palatul Elysee a transmis că preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei. Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord, în cadrul convorbirii telefonice, asupra „necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine”, a adăugat preşedinţia franceză.
UPDATE 24 Preşedintele american Joe Biden este pregătit să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin ‘‘în orice moment şi indiferent de format, dacă acest lucru permite evitarea unui război” în Ucraina, a declarat duminică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a mai spus că toate indiciile arată că Rusia este „pe punctul de a invada” Ucraina, potrivit AFP.
Şeful diplomaţiei americane, care a avut duminică interviuri pentru toate marile posturi de televiziune americane, a reafirmat de asemenea că este încă posibilă calea diplomatică, „până când tancurile sunt cu adevărat puse în mişcare şi avioanele ridicate în aer”.
UPDATE 24 Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova informează cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Ucrainei că în contextul evoluțiilor de securitate din proximitatea Ucrainei, precum și a anunțurilor unor companii aeriene de a-și suspenda zborurile spre/dinspre Ucraina, anunță deschide.md. MAEIE recomandă abținerea de la călătorii neesențiale, iar celor aflați pe teritoriul Ucrainei să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul țării vecine. Totodată, MAEIE recomandă cu prioritate cetățenilor moldoveni evitarea oricărei deplasări în regiunile de est ale Ucrainei și ajustarea promptă a planurilor de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă și a anunțurilor autorităților ucrainene.
UPDATE 25 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va avea luni o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în încercarea de a găsi o rezolvare la criza din jurul Ucrainei, a anunţat duminică preşedinţia poloneză a OSCE, potrivit AFP.
„Reuniunea a fost convocată pentru luni”, a declarat ministrul polonez adjunct de Externe, Pawel Jablonski, pentru agenţia de presă PAP, răspunzând unei solicitări a Ucrainei într-un moment în care tensiunile dintre Rusia şi Occident în privinţa acestei ţări sunt la cel mai ridicat nivel.
Oficiali americani au precizat că reuniunea este programată să înceapă la ora 14.00 GMT.
Observatorii OSCE au înregistrat în ultimele zile o recrudescenţă a luptelor între rebelii separatişti proruşi şi armata ucraineană, cu sute de atacuri de mortier şi de artilerie. Conflictul durează din 2014 şi a făcut 14.000 de morţi.
Aceste încălcări ale armistiţiului survin în contextul în care SUA acuză Rusia că vrea să invadeze Ucraina şi că a concentrat aproximativ 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei, planuri dezminţite de Moscova.
Ucraina a cerut OSCE o reuniune pentru a discuta despre „deteriorarea rapidă a situaţiei de securitate de pe teren”, conform unei postări pe Twitter a reprezentantului polonez la OSCE, Adam Halacinski.
UPDATE 27 Letonia şi Lituania fac apel la aliaţii occidentali să impună sancţiuni împotriva Rusiei şi să consolideze flancul estic al NATO, în contextul tensiunilor tot mai mari în privinţa Ucrainei.
Decizia de a menţine trupe ruse în Belarus pentru exerciţii militare comune care fuseseră programate să se încheie duminică „este o schimbare semnificativă pentru securitatea ţărilor din NATO care au graniţă cu Belarus”, a scris duminică pe Twitter ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.
„Trebuie să urmeze întări ale NATO şi sancţiuni din partea UE”, a adăugat el.
La rândul său, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a scris de asemenea pe Twitter că „este clar că întreaga comunitate transatlantică trebuie să înceapă să implementeze sancţiuni împotriva Rusiei, iar NATO ar trebui să desfăşoare mai multe forţe în regiune”.
UPDATE 28 Ambasada SUA la Moscova a lansat o avertizare de securitate pentru cetățenii americani din Rusia. ”Potrivit surselor media, au existat amenințări cu atacuri împotriva centrelor comerciale, stațiilor de cale ferată și de metrou și a altor locuri de adunare publice din marile zone urbane, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, precum și în zonele în care sunt tensiuni ridicate de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina”, se arată în comunicarea ambasadei. Printre sfaturile date – ”să aveți planuri de evacuare care să nu depindă de asistența guvernului SUA”