Portret Monica Mihaela Cojocaru: „Muzica folk este o stare!“

Portret Monica Mihaela Cojocaru: „Muzica folk este o stare!“

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii timișoreni au participat zilele trecute la un concert susținut de Monica Mihaela Cojocaru și Mircea Bodolan care a avut loc la Manufactura, unde cei care vibrează pe muzică folk au avut parte de o seară specială.

Numele lui Mircea Bodolan are o rezonanță aparte. Cunoscut ca artist, actor, director de teatru și de centru cultural, artistul a compus câteva cântece de referință din folkul autohton iar spectacolele sale au parte de succes și grație faptului că reușește să-și vrăjească publicul cu un amestec cât se poate de bine dozat între povești și muzică. Arădeanca Monica Mihaela Cojocaru a demonstrat și cu ocazia concertului susținut zilele trecute în Timișoara că are un soi aparte de a transmite energia specifică folk-ului, fiind răsplătită cu aplauze binemeritate.

„Am început să cant de copil, cântam împreună cu radioul, era o emisiune numită «Studioul șlagărelor» de la ora 9 dimineața, eu fiind la școală după amiază în clasele V-VIII. Știam toate cântecele de muzică ușoară din acea perioadă. Ascultam și emisiunea de muzică folk de joi seară și vineri în reluare «Valori ale muzicii tinere». Aveam un caiet în care am notat versurile multor cântece și cântam împreună cu radioul toate cântecele din Cenaclul Flacăra. Am fost și la spectacolele Cenaclului, cu mătușa mea. Mi-aș fi dorit și eu să cânt la Cenaclu dar nu știam să cant la chitară. După ce am terminat clasa a opta și am intrat la Liceul Sanitar din Arad mi-am cumpărat o chitară de Reghin. Am fost la câteva ore de chitară la Casa de Cultură a Municipiului Arad, avăndu-l ca profesor pe Buta Mircea, iar din septembrie 1984 m-am înscris la cursul de chitară de la Casa Sindicatelor unde l-am avut profesor pe cunoscutul cantautor arădean Daniel Julean. El m-a pregătit pentru concursuri de muzică, primul fiind în martie 1985 la Arad, «Ritmurile tinereții». Ultimul concurs la care am participat a fost la Târgu-Mureș în septembrie 1987. Din 1988 am început să lucrez la Spitalul Județean Arad și am renunțat complet la activitatea muzicală“, a povestit artista despre începuturile ei muzicale.

Foto: D & D Foto

După o pauză de mulți ani din activitatea muzicală, arădeanca și-a redescoperit pasiunea pentru folk și pregătește pentru perioada următoare două materiale discografice, unul dintre acestea alături de Cosmin Lupan, prin mâinile și urechile căruia au trecut, în ultimele două decenii, o serie de înregistrări cu artiști din categoria celor aflați în preferințele publicului larg sau muzicieni din categoria underground.

„În 2013 am fost abordată de Nelu Pitic, un alt cantautor arădean, care mă întreba dacă nu mi-e dor să cant.


Am fost uimită că cineva își mai amintea, după aproape 30 de ani, că am cântat vreodată! Am început să merg la concertele lor de folk, cântau împreună Daniel Julean și Nelu Pitic în Trupa de serviciu. Eu nu mai aveam chitară, am primit una împrumut de la Nelu Pitic și astfel am reînceput să cânt folk. Recunosc că la început aveam emoții foarte mari când trebuia să cant în public, eu sunt mai emotivă de felul meu! În septembrie 2016 m-au invitat băieții de la Trupa de Serviciu să cant cu ei la Festivalul de la Pecica, Folk pe Pâine, organizat în fiecare an de Eugenia Ponta Pete. Mi-a fost destul de greu deoarece, pe lângă faptul că aveam emoții foarte mari, eram și cu piciorul stâng în ghips și umblam cu cărje, așa am urcat pe scenă. Pare hazliu când privesc în urmă dar atunci nu mi-a fost chiar ușor!”, și-a amintit folkista.

Foto: D & D Foto

„Apoi am început să compun, am fost la Ivăniș la festival unde am participat la concurs. În septembrie 2017 am fost invitată la Pecica la Folk pe Pâine, după care mi-am cumpărat chitara Epiphone pe care cânt și acum. În acel an am participat la încă trei concursuri ca să mă obișnuiesc cu scena și cu publicul iar din 2018 am cântat unde am fost invitată. Am compus mai multe cântece pe versurile unor poeți consacrați. Am în lucru un album de debut la care colaborez cu Jul Baldovin, pandemia ne-a încurcat puțîn și nu este încă gata, și mai lucrez la un alt album cu Cosmin Lupan de la MagicSounds, Arad. Planuri de viitor sunt, dar a trebuit să iau din nou o pauză din cauza unor probleme de sănătate cu care m-am confruntat anul trecut“, a mai spus Monica Mihaela Cojocaru.

În ceea ce privește publicul timișorean, solista arădeancă este bucuroasă de primirea de care a avut parte în concertele sale desfășurate în Timișoara și se declară bucuroasă că poate transmite un mesaj prin folk…

„Mă bucur că am avut onoarea să cânt în concertul lui Mircea Bodolan. La Timișoara vin cu drag, publicul este foarte cald, am avut parte de o primire călduroasă, atmosfera a fost foarte plăcută. Am prieteni la Timișoara care vin la concerte cu mare drag și mă bucură tare mult prezența lor, sunt mari iubitori de folk! Eu iubesc muzica folk fiindcă pot să transmit ceea ce simt, atât mesajul prin versuri cât și starea de spirit, fiindcă muzica folk este o stare!“, ne-a dezvăluit Monica Mihaela Cojocaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.