CNSAS: Victor Neumann, fostul director al Muzeului de Artă Timișoara, turnător al...

CNSAS: Victor Neumann, fostul director al Muzeului de Artă Timișoara, turnător al Securității, timp de 12 ani, cu cinci nume conspirative

1
DISTRIBUIȚI

Victor Neumann, fostul director al Muzeului de Artă din Timișoara, este acuzat de CNSAS că a turnat timp de 12 ani la Securitate. Ar fi avut cinci nume conspirative și ”o activitate prodigioasă”, dezvăluie g4media.ro.  Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a depus la Curtea de Apel București o acțiune în care cere constatarea calității de colaborator al Securității în cazul lui  Neumann care ”a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată”.

În acțiunea de la instanță, CNSAS menționează că Neumann a fost racolat în 1977, dată la care era muzeograf la Muzeul Banatului din Timișoara, scopurile Securității fiind obținerea de informații din Secția de Istorie a instituției, precum și din deplasările peste hotare pe care acesta le făcea regulat.


În cei 12 ani de colaborare, Neumann ar fi avut cinci nume conspirative – Hodoș Polixenianul, Hodoș Polixenie, Hodoș/Hodos, Robert și Nedelcu.

CNSAS a mai descoperit că, în aprilie 1989, istoricul a fost ”luat în preocupări” de serviciul secret extern de atunci al României – CIE – ”pe linia acțiunii Venus2 (cetățeni români aflați în rețeaua informativă, dirijați și sprijiniți în sensul stabilirii ilegale în străinătate în vederea continuării relației de colaborare)”, scopul fiind urmărirea emigrației române din Occident. În nota prin care se motiva transferul la operațiunea Venus2, se menționa despre istoric că ”Este atașat față de organele de securitate, are calități și posibilități de informare.” CNSAS mai susține că Securitatea ar fi urmărit și dirijarea sa, în scop informativ, pe lângă disidenți anticomuniști de mare notorietate, ca Paul Goma sau Virgil Tănase. CNSAS a inclus în dosarul lui Neumann și note informative pe care acesta le-ar fi oferit Securității despre ”colegi și membri ai anturajului”, inclusiv istorici și oameni de cultură din țară sau emigrație.

Neumann a susținut, conform g4media.ro, că ”nu am făcut nici o acțiune de poliție politică în anii comunismului și nu am colaborat cu Securitatea pentru restrângerea drepturilor fundamentale ale omului și pentru încălcarea drepturilor la viața privată a nimănui. Drept urmare, nimeni, niciodată, nu a făcut o plângere la adresa mea în sensul celor de mai sus. Fiind procesul pe rol nu pot să comentez mai mult”.

Vă reamintim că anul trecu a apărut o petiție prin care se cerea lămurirea situației  lui Neumann, existând informații că ar fi fost turnător, iar acesta a amenințat că îi va da în judecată pe cei care au semnat respectivul document.

1 COMENTARIU

  1. Un turnător, un om de nimic. Tocmai opusul a ceea ce ii cerea înaltul postul de director al muzeului de arta; adică om de cultura, intelect sprijinit de principii morale cu viziune aparte.
    S-a dovedit un arivist, om politic, gunoi uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.