RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 36 Rusia anunță deschiderea unui coridor umanitar la...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 36 Rusia anunță deschiderea unui coridor umanitar la Mariupol, în timp ce ucrainenii așteaptă noi atacuri în zona Donbas UPDATE 8 Portavionul USS Harry S. Truman rămâne în Marea Mediterană

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 8 SUA prelungește prezența portavionului în Marea Mediterana, în timp ce invazia rusă continuă, potrivit unor oficiali mericani, citați de CNN.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat un plan de prelungire a prezenței portavionului USS Harry S. Truman în Marea Mediterană până la sfârșitul verii, în condițiile în care invazia rusă în Ucraina continuă, potrivit unor oficiali din domeniul apărării.

Avioanele portavionului participă la eforturile SUA și NATO de a consolida flancul estic al NATO. Portavionul a fost mutat de pe coasta de est a SUA în decembrie și acum se așteaptă să rămână în regiune posibil până în august, a declarat unul dintre oficiali. În mod normal, misiunea portavioanelor este de șase luni. Trei nave de război ale Marinei care fac parte din grupul de atac global Truman sunt, de asemenea, în misiuni prelungite.

Prelungirea are loc în condițiile în care Pentagonul încearcă să stabilească modul în care va roti unitățile pe care le-a trimis în Europa din cauza invaziei. Este de așteptat ca trupele Diviziei 82 Aeropurtate din Europa să fie următoarele cărora să le fie prelungite misiunile, deoarece capacitățile lor de reacție rapidă sunt considerate vitale.

În februarie, armata americană a prelungit cu încă 60 de zile prezența unei echipe de luptă, formată din aproximativ 4.000 de soldați, care se afla în Germania.

UPDATE 7 Rusia a anunţat, joi după-amiază, sancţiuni împotriva liderilor Uniunii Europene şi a celor mai mulţi dintre membrii Parlamentului European, ca ripostă la măsurile similare dispuse de instituţiile de la Bruxelles şi de statele membre contra unor oficiali ruşi în contextul invaziei din Ucraina.

„Restricţiile li se aplică liderilor de rang înalt ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni, şefilor structurilor militare europene şi vastei majorităţi a membrilor Parlamentului European, cei care promovează politici antiruse”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde. Sancţiunile constau în interdicţii de călătorie pe teritoriul Rusiei şi în restricţii privind deţinerea de active în entităţi ruse.

„Este vorba de o reacţie la sancţiunile masive impuse unilateral de Uniunea Europeană. (…) Pe lista sancţiunilor sunt incluşi oficiali de rang înalt, inclusiv reprezentanţi ai guvernelor şi parlamentelor din anumite state membre UE, precum şi alte persoane publice, inclusiv angajaţi din companii media responsabili de promovarea sancţiunilor antiruse”, subliniază Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Interfax.

UPDATE 6 Președintele rus Vladimir Putin spune că țările „neprietenoase” trebuie să plătească în ruble pentru gaze sau contractele lor vor fi suspendate. Decretul semnat joi intră în vigoare la 1 aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, în conformitate cu un decret semnat privind comerțul cu gaze naturale cu „țările neprietenoase”, companiile vor trebui să aibă conturi în bănci rusești și să plătească contractele în ruble, scrie CNN.

„Astăzi (joi – n.r.) am semnat un decret care stabilește regulile pentru comerțul cu gaze naturale rusești cu așa-numitele state neprietenoase. Sugerăm ca părțile din aceste țări să folosească o schemă foarte simplă și transparentă, pentru a cumpăra gaze rusești, acestea trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești, iar plățile trebuie să provină din aceste conturi”, a declarat, joi, Putin.

Noile reguli intră în vigoare vineri, 1 aprilie.

„Dacă aceste plăți nu sunt efectuate, vom considera acest lucru ca fiind o neexecutare din partea cumpărătorilor și acest lucru va duce la consecințe. Nimeni nu ne dă nimic pe gratis și nu facem acte de caritatee”, a spus Putin, adăugând că vor fi suspendate contractele în vigoare.

UPDATE 5 Circa 83% dintre ruşi aprobă acţiunea preşedintelui Vladimir Putin, în creştere cu 12 puncte procentuale faţă de luna februarie, potrivit unui sondaj publicat joi de Institutul independent de sondare a opiniei publice Levada, declarat de autorităţile de la Moscova drept „agent străin”, aceasta fiind prima sa anchetă de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Doar 15% dintre ruşi au declarat că nu aprobă acţiunea preşedintelui (în scădere cu 12% într-o lună), iar 2% au spus că nu au nicio părere.

Conform rezultatelor sondajului, premierul Mihail Mişustin câştigă 11 puncte procentuale (71%, faţă de 60% în februarie), iar guvernul său 15 puncte (70% faţă de 55% în februarie). Sondaje precedente date publicităţii în ultimele săptămâni relevau deja o cotă de popularitate de 80% sau mai mare pentru Vladimir Putin, dar acestea erau realizate de institute proguvernamentale de sondare a opiniei publice.

UPDATE 4 Trupele ruse ”nu se retrag, ci se repoziţionează” în Ucraina, iar NATO se aşteaptă la ”ofensive suplimentare” ale acestora, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi Reuters.

”Conform informaţiilor noastre, unităţile ruse nu se retrag, ci se repoziţionează. Rusia încearcă să-şi regrupeze forţele, să le reaprovizioneze şi să-şi consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă.

”În acelaşi timp, Rusia menţine presiunea asupra Kievului şi a altor oraşe. Aşadar, ne putem aştepta la alte acţiuni ofensive, care vor aduce încă şi mai multă suferinţă”, a adăugat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a mai spus că Alianţa încă nu este convinsă că Rusia negociază cu bună credinţă, întrucât obiectivul militar al Moscovei de la lansarea invaziei în Ucraina nu s-a schimbat. El a asigurat că statele NATO vor continua să furnizeze Ucrainei arme atât timp cât este necesar.

UPDATE 3 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a comunicat premierului italian Mario Draghi că deocamdată nu sunt întrunite condiţiile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite Reuters.

Draghi a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Putin i-a mai spus că contractele de livrare a gazelor ruseşti către Europa rămân în vigoare, iar firmele europene vor putea plăti în continuare în euro sau dolari.

Întrebat despre convorbirea telefonică de miercuri cu liderul de la Kremlin, prim-ministrul Italiei a răspuns: „Ce am înţeles, dar s-ar putea să mă înşel, este că conversia plăţilor (…) este o problemă internă a Federaţiei Ruse”.

UPDATE 2 Președintele Vladimir Putin a semnat joi un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruți în armată, în cadrul recrutării anuale de primăvară a Rusiei, însă Ministerul Apărării a declarat că această chemare nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Recrutarea militară anuală de primăvară, care se va desfășura între 1 aprilie și 15 iulie, va afecta bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, se arată în decretul lui Putin.

UPDATE 1 Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, cu participarea a 3.000 de militari şi 300 de echipamente de luptă, în contextul invaziei din Ucraina, la care Rusia se referă cu formula de ”operaţiune militară specială”, transmite EFE.

”La exerciţiile unităţii de rachete din Iasnensk, în regiunea Orenburg, participă peste 3.000 de militari şi peste 300 de echipamente de luptă”, a informat departamentul de presă al Ministerului Apărării rus, într-un comunicat citat de agenţia Interfax.

Forţele de Rachete Strategice sunt una din principalele componente ale forţelor strategice nucleare ale Rusiei şi au ca obiectiv descurajarea nucleară în contextul unei posibile agresiuni împotriva ţării, explică EFE.

Aceste forţe dispun în arsenalul lor de silozuri de rachete Iars, capabile să distrugă obiective aflate la 11.000 de kilometri distanţă, precum şi de sisteme de rachete Voievoda, Stilet, Topol-M şi noile Avangard.

Manevrele, care se desfăşoară la circa 1.500 de kilometri est de frontiera cu Ucraina, vor fi coordonate de Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei şi de Districtul Militar Central al Forţelor Armate ale Rusiei.

La exerciţii va participa primul regiment de rachete strategice Avangard, care dispun de o ogivă hipersonică de croazieră, capabilă să dezvolte viteze de până la 27 Mach (de 27 de ori mai rapidă decât sunetul), integrată în sistemul de apărare rus din decembrie 2019.

”În conformitate cu planul de pregătire al Forţelor de Rachete Strategice pentru 2022, comisia de comandă a acestor trupe efectuează o inspecţie integrală a unităţii de rachete de la Orenburg”, a anunţat Ministerul Apărării rus.

În timpul exerciţiilor, vor fi efectuate manevre de evitare de către unităţile atacate şi va fi analizat răspunsul mijloacelor moderne aeriene şi al sistemelor de alertă în cazul unui atac cu acest tip de arme, potrivit sursei citate.

”Principalul obiectiv al manevrelor îl reprezintă perfecţionarea muncii în echipă a organelor de conducere militară, evaluarea pregătirii practice a comandanţilor şi oficialilor de la unitatea de rachete (…) şi capacitatea de luptă, organizaţională şi de aprovizionare generală a trupelor”, a mai menţionat ministerul.

La 27 februarie, la trei zile după intrarea trupelor ruse în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a ordonat punerea forţelor de descurajare ruse ”în regim special de serviciu” după ”declaraţiile agresive” ale principalelor ţări ale NATO, care au condamnat ”operaţiunea militară specială” declanşată de Kremlin.


Putin a transmis aceste instrucţiuni în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu şeful Statului Major al forţelor armate ruse, Valeri Gherasimov.

Volodimir Zelenski a declarat, într-un discurs video adresat Ucrainei, că nu crede în promisiunile Rusiei de a dezescalada luptele. Într-un discurs televizat, Volodimir Zelenski a declarat că discuţiile de pace cu Rusia continuă „dar pentru moment sunt doar vorbe, nimic concret”, a relatat Reuters. Zelenski a precizat că Ucraina se pregăteşte pentru atacurile ruseşti în Donbas.

Moscova a declarat că îşi va reduce atacurile în jurul Kievului şi al oraşului Cernigiv din nordul ţării. Zelenski a mai spus că Ucraina are dreptul să ceară arme de la comunitatea internaţională, deoarece a fost centrul luptei globale pentru libertate. „Libertatea trebuie să fie înarmată la fel ca şi tirania”, a spus el.

Ministerul rus al Apărării a anunțat o încetare a focului în Mariupol pentru a permite locuitorilor să evacueze orașul asediat, relatează Sky News.

Un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporizhzhia, via portul Berdiansk, controlat de Rusia, va fi deschis începând de astăzi de la ora 10.00 (7.00 GMT), a precizat ministerul.

De asemenea, ministerul a precizat că agenția ONU pentru refugiați și Comitetul Internațional al Crucii Roșii vor ajuta la această operațiune.

„Pentru ca această operațiune umanitară să reușească, propunem să o desfășurăm cu participarea directă a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, se arată într-un comunicat al ministerului.

La începutul acestei luni, o a doua tentativă de evacuare a civililor din Mariupol a eșuat după ce rușii „au început să își regrupeze forțele și au continuat bombardamentele grele”, potrivit consiliului municipal.

Forțele ucrainene se pregătesc pentru noi atacuri ruse în estul țării, în condițiile în care Moscova își consolidează trupele în această zonă după ce a suferit eșecuri în apropierea Kievului, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.

Invazia Rusiei, aflată acum în a cincea săptămână, a alungat aproximativ un sfert dintre ucraineni din casele lor și a adus tensiunile dintre Rusia și Occident la cel mai grav punct de la Războiul Rece încoace.

Rezistența dură a forțelor ucrainene a împiedicat Rusia să captureze vreun oraș important, inclusiv Kievul, unde o coloană armată rusă a fost reținută timp de săptămâni. În cadrul discuțiilor de pace din această săptămână de la Istanbul, Rusia a declarat că va reduce operațiunile din apropierea Kievului și a orașului Cernihiv din nordul țării pentru a consolida încrederea.

Dar Ucraina și aliații săi occidentali, inclusiv Statele Unite, au apreciat că promisiunea Rusiei este o manevră menită să îi limiteze pierderile și pentru a pregăti alte atacuri.

Într-un discurs video de dimineață, Zelenski s-a referit la mișcările trupelor rusești care se îndepărtează de Kiev și Cernihiv și a spus că nu este vorba de o retragere, ci mai degrabă de „consecința muncii apărătorilor noștri”.

Zelenski a adăugat că Ucraina asistă la „o acumulare de forțe rusești pentru noi lovituri în Donbas și ne pregătim pentru asta”.

Regiunea Donbas cuprinde două autoproclamate republici populare pe care Rusia spune că ajută să le elibereze de sub controlul ucrainean. Liderul Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat miercuri că operațiunile ofensive se intensificau.

Donețk include orașul port asediat Mariupol, care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte și bombardamente din timpul războiului și unde aproximativ 170.000 de persoane sunt blocate, cu alimente și apă puține.

Forțele ruse au cucerit jumătate din orașul-port strategic, a declarat miercuri un consilier al lui Zelenski. Ministerul rus al Apărării a declarat că este pregătit să respecte joi o încetare a focului în Mariupol, au relatat agențiile de presă rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.