Cadou de suflet pentru un tânăr refugiat ucrainean, la Timișoara

Cadou de suflet pentru un tânăr refugiat ucrainean, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Necesitățile de bază sunt asigurate în România pentru ucrainenii care fug din calea războiului, însă cei mai mulți nu au avut „luxul” de a lua cu ei un instrument muzical, de exemplu.

Maxim, un tânăr de 17 ani care studia acordeonul de aproape un deceniu în țara natală, câștigând și concursuri, a fost nevoit să lase obiectul pasiunii în urmă când a plecat din Ucraina. Bucuria care îi va alina din suferință este un acordeon primit în dar de la Clubul Rotary Cetate Timișoara.

„Războiul din Ucraina nu ne-a lăsat impasibili. De la debutul lui suntem în permanentă activitate pentru a ajuta cu tot ceea ce ne e la îndemână. Am făcut deja mai multe transporturi către Ucraina, iar colegul nostru Victor Olariu a fost sufletul acestei acțiuni, de la strângere de fonduri până la cumpărat cele necesare, urcat la volanul unui microbuz (pus la dispoziție de AWR Lease Services prin colegul nostru Iova Acimovat) și transportat personal la Sighet. Am avut o surpriză plăcută și neașteptată de la colegi rotarieni din Elveția, prin Andreea Lutz, secretar general al clubului și viitor președinte în mandatul următor. O întâlnire avută de ea a facilitat colaborarea cu Fundația Rotary Elveția și un sprijin financiar dedicat acțiunilor pentru Ucraina. Din banii primiți am reușit să achiziționăm un acordeon pentru tânărul refugiat ucrainean aflat în îngrijirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Timiș.Ne bucurăm de bucuria tânărului pasionat de muzică”, a declarat președintele Rotary Cetate Timișoara, Eleodor Coptil.

Rotary Cetate Timișoara a mai susținut în trecut multe proiecte caritabile pentru copii și tineri.


Sunt de notorietate proiectul „Zece școli de nota 10” realizat în anii 2010 – 2012 sau „Stop drog. Stop joc” desfășurat în perioada 2015 – 2020.

Legat de ajutorul oferit pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina, acesta poate continua în măsura în care vor fi strânse în continuare fonduri. Există patru tineri din lotul de ciclism al Ucrainei refugiați la Timișoara și aflați sub protecția DGASPC Timiș. Deja Rotary Cetate caută posibilități de a-i ajuta cu biciclete de antrenament, costisitoare dar necesare pentru ca ei să poată practica în continuare sportul. Poate gestul făcut pentru Maxim poate fi multiplicat și pentru cicliști.

„Pasiunile şi talentul cu care ne naştem pot fi, adeseori, ancorele care ne menţin în prezent şi care ne ajută să facem faţă dificultăţilor puse în cale de viaţă. Cȃnd vorbim despre copiii aflaţi în dificultate, aşa cum este situaţia celor veniţi din Ucraina, primele lucruri la care ne gȃndim sunt în strȃnsă legătură cu acoperirea nevoilor de bază – hrană, o locuinţă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, acces la educaţie… Dar, cu atȃt mai mult, în astfel de situaţii este important să facem tot posibilul să încurajăm pasiunile deja existente. Un acordeon, o chitară, o minge de baschet pot fi acele ancore care îi ajută pe copii să se menţină pe linia de plutire, care sunt ca o punte între trecut şi prezent. Iar cȃnd vorbim despre copii talentaţi, este cu atȃt mai important să depunem toate eforturile pentru a-i ajuta să-l valorifice. Pasiunea pentru muzică sau pentru un sport sunt cele care îi ajută pe aceşti copii să depăşească toate piedicile, chiar şi uriaşul obstacol reprezentat de război…”, a spus Monica Trușcă, director executiv al DGASPC Timiș.

Cu gândul la nevoile copiiilor refugiați, Rotary Cetate a mai finanțat și activități de consiliere psihologică pentru aceștia, prin Asociația Salvați Copiii.

Persoanele, ONG-urile, companiile care doresc să ajute copiii refugiați din Ucraina, pot contacta DGASPC Timiș la telefon 0256 494 030 sau la sediul din Piața Regina Maria, nr. 3, Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.