Patru spectacole de dans contemporan pun în evidență Castanul Casei Artelor și...

Patru spectacole de dans contemporan pun în evidență Castanul Casei Artelor și marchează debutul unei platforme colective

0
DISTRIBUIȚI

Scena de dans contemporan din Timișoara atinge noi valențe prin D.A.N.S™ – un program complex de susținere a creației artistice coregrafice românești, ce debutează cu producția Variațiunile Castanului sâmbătă, 21 mai, de la ora 20, la Casa Artelor. Ulterior, până la finalul lunii noiembrie, D.A.N.S™ aduce formate performative inovatoare, sesiuni de dans liber, burse pentru spectatori și jurnaliști culturali, laboratoare și rezidențe coregrafice, propuse de echipa curatorială formată din Alexandra Gîrbea (coregraf Timișoara), Alexandra Bălășoiu (coregraf și manager cultural) și Cosmin Manolescu (coregraf și expert cultural).

În cadrul Variațiunile Castanului – proiectul de debut -, timp de o lună vor avea loc patru ritualuri performative de dans, muzică ambientală experimentală și proiecții video, în jurul deja celebrului castan din curtea Casei Artelor. Martor tăcut al parcursului cultural pe care Timișoara l-a traversat de-a lungul anilor, arborele reprezintă un punct de referință pentru orașul nostru, iar în perioada 21 mai-9 iunie, prin producția coregrafică mai sus menționată își va consolida poziția de centru simbolic pentru o comunitate în continuă dezvoltare și transformare.

Primul eveniment din această serie va avea loc în 21 mai cu Alexandra și Makunouchi Bento sub numele de Once upon a tree, care explorează noțiunea de organicitate și trasează prin dans și muzică un univers fantastic, imaginar, inspirat din ritmul și vibrația naturii. Elementul de conexiune cu natura este castanul, ale cărui mesaje sunt simțite și traduse în dans înainte și fără nevoia de a fi înțelese.

Makunouchi Bento Foto: Timishort Film Festival

În 26 mai, Alexandra & Doctorul Sinteză & Christina Sakhatska (video) prezintă In the beginning there was freedom, un eveniment care propune un subiect care ne traversează mentalul în ultimele luni: ce înseamnă libertatea și ce preț are.


Producția continuă colaborarea dintre Alexandra și Doctorul Sinteză din proiectul multimedia Krumau live – despre refugiații șvabi din timpul celui de-al doilea război mondial. De data asta însă războiul se întâmplă chiar acum, la câteva sute de kilometri distanță. Dramaturgia este construită în colaborare cu Christina Sakhatska, dansatoare ucraineană, refugiată. Materialele vizuale realizate de Cristian Văduva vor include filmări video cu aceasta și vor fi în interacțiune directă cu actul artistic din curte.

În data de 1 iunie Alexandra & Timea Kovacs & Alexandra Bălășoiu se reunesc pentru evenimentul The ocean inside, care este despre dansul trilioanelor de celule care alcătuiesc corpul, transformarea lor, muzicalitatea, textura, apariția și dispariția lor. Coliziunea dintre corpuri poate să fie armonioasă sau dramatică, depinde de valuri – ca în orice relație. Cele trei coregrafe sunt conectate prin prietenii puternice, iar dramaturgia va oglindi nemijlocit etape și valențe ale relațiilor dintre ele, căutând în prezent autenticitatea a ceea ce este, știind că se schimbă.

Ultimul eveniment din această serie va avea loc în 9 iunie când Alexandra & Tiberiu Vasilescu (We are Creepz) propun „ How to tame your dragon“, care caută modalități de a îmblânzi dragonul, de a-l cunoaște pentru a-i naviga forța și a trăi intens, conștient și centrat în același timp.

Totodată, ziua de 21 mai marchează și o premieră pentru iubitorii de dans din Timișoara: lansarea burselor AREAL™, prin care doi spectatori vor putea descoperi mai bine lumea dansului contemporan. Scopul acestei inițiative este de a crea o legătură mai solidă între spectator și dans, contrazicând astfel stereotipul conform căruia arta coregrafică de astăzi este inaccesibilă și abstractă. Bursele, în valoare netă de 1000 de lei, le vor permite câștigătorilor accesul gratuit la diferite ateliere de dans contemporan și spectacole organizate la Timișoara în anul 2022. Cei interesați să beneficieze de bursa AREAL™ sunt invitați să trimită un mesaj cu răspunsurile la întrebările – Ce este dansul contemporan pentru tine?, Cum crezi că se poate dezvolta mișcarea de dans contemporan în Timișoara? și să menționeze modul în care intenționează să folosească bursa, la adresa areal@arealcolectiv.ro până la data de 30 iunie, urmând ca cei doi câștigatori să fie anunțati la începutul lunii iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.