RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 70. Civili salvați de la Mariupol au ajuns...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 70. Civili salvați de la Mariupol au ajuns în Zaporijije UPDATE 3 „Lupte violente” la combinatul Azovstal, primarul spune că a pierdut contactul cu luptătorii ucraineni

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 3 „Lupte violente” sunt în curs la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a anunţat miercuri primarul acestui oraş Vadim Boicenko, la scurt timp după ce Moscova a dat asigurări că nu a întreprins un asalt asupra acestei imense uzine unde s-au baricadat ultimii combatanţi ucraineni care apără oraşul, informează AFP.

„Din nefericire, au loc lupte violente la Azovstal astăzi”, a declarat Boicenko la televiziunea naţională ucraineană. „Am pierdut contactul cu băieţii. Nu putem şti ce se întâmplă acolo, dacă ei sunt în siguranţă sau nu”, a adăugat el.

Potrivit lui Boicenko, „artilerie grea, tancuri şi aviaţie” sunt implicate în această ofensivă rusă, precum şi „nave care s-au apropiat” de coastă, Azovstal aflându-se la Marea Azov.

„Băieţii noştri sunt curajoşi şi apără fortăreaţa, însă este cu adevărat dificil”, a spus el la televiziunea ucraineană, estimând că „prin întârzierea duşmanului” mai multe săptămâni, ultimii combatanţi baricadaţi în subteranele imensului complex Azovstal „au permis să se câştige timp”.

Vadim Boicenko a susţinut încă o dată că în complexul Azovstal mai sunt „sute de civili”, inclusiv „copii care aşteaptă să fie salvaţi”. „Sunt peste 30 de copii” acolo, a afirmat el.

Un comandant ucrainean al regimentului Azov care apără oţelăria a anunţat marţi că ruşii au lansat un asalt asupra sitului, însă Kremlinul a dezminţit această informaţie miercuri.

„Ordinul a fost dat public (pe 21 aprilie) de comandantul-şef (Vladimir Putin) să fie anulat orice asalt. Nu există niciun asalt la ora actuală”, a afirmat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că forţele militare ruse asediază situl şi nu intervin decât pentru a „stopa foarte rapid tentativele” combatanţilor ucraineni de a adopta „poziţii de tragere”.

UPDATE 2 Rusia pregăteşte o paradă militară în portul îndelung asediat Mariupol, de 9 Mai, ziua când Moscova celebrează victoria asupra Germaniei naziste, au afirmat miercuri serviciile de informaţii ucrainene, transmite AFP.

Potrivit Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării ucrainean (GUR), directorul adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko a sosit pe Mariupol pentru a pregăti această paradă.

„Misiunea principală a responsabilului lui Putin este să pregătească festivităţile de 9 Mai”, se poate citi într-un comunicat al GUR pe Telegram.

Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, „va deveni un centru de festivităţi”, adaugă comunicatul. „Bulevardele principale ale oraşului sunt curăţate de urgenţă, molozul şi cadavrele sunt îndepărtate, la fel şi muniţiile care nu au explodat”, precizează comunicatul.

Telespectatorii ruşi vor vedea reportaje despre cât de bucuroşi sunt locuitorii din Mariupol să-i vadă pe ruşi sosind în oraşul lor, a adăugat el. Sărbătoarea de 9 Mai este în fiecare an ocazia unei mari parade militare la Moscova, în Piaţa Roşie.

Tot potrivit GUR, „o campanie de propagandă la scară mare este în curs” pe lângă populaţia oraşului, estimată în prezent de autorităţile ucrainene la 100.000-120.000 de persoane, comparativ cu aproape jumătate de milion înainte de război.

Întrebat despre pregătirile pentru parada din 9 Mai, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu nu a evocat în mod explicit posibilitatea unei astfel de parade la Mariupol. „Anul acesta, parade militare vor avea loc în 28 de oraşe ruseşti”, s-a rezumat să anunţe Şoigu, precizând că „aproape 65.000 de persoane, circa 2.400 de tipuri de arme şi de echipamente militare şi peste 460 de avioane vor fi mobilizate anul acesta”.

Mariupol este aproape în întregime sub controlul armatei ruse.


Doar imensul complex metalurgic Azovstal, unde s-au adăpostit ultimii combatanţi ucraineni şi civili din oraş, încă nu a fost cucerit complet de forţele Moscovei.

Un comandant ucrainean al regimentului Azov care apără oţelăria a anunţat marţi că ruşii au lansat un asalt asupra sitului, însă Kremlinul a dezminţit această informaţie miercuri.

UPDATE 1 Primul atac cu rachete asupra regiunii Transcarpatia din Ucraina, desfăşurat marţi seară, a avut ca ţintă probabilă o staţie de cale ferată, a indicat miercuri un secretar de stat din Ministerul de Externe ungar, transmite MTI.

Ministerul de Externe se află în contact permanent cu reprezentanţa ungară de la Ujgorod, a precizat secretarul de stat Tamas Menczer la postul de radio Kossuth.

Atacul a început marţi la ora 18:00 şi a durat două ore, fără a fi raportate victime, a adăugat el.

„Este important să observăm că atacul justifică decizia noastră de a nu transporta arme spre război”, dat fiind că livrările pot deveni cu uşurinţă o ţintă pentru atacuri ruseşti, a afirmat el.

Referitor la cele mai noi sancţiuni ale UE contra Rusiei, Menczer a declarat că Ungaria „nu poate susţine” sancţiunile care lovesc sectorul energetic.

Circa 85% din gazul şi 65% din petrolul consumate în Ungaria vin din Rusia, iar înlocuirea acestor cantităţi este imposibilă „de pe o zi pe alta”, a arătat el.

În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta este de acord cu diversificarea surselor de aprovizionare europene, „chiar dacă putem cumpăra gaz şi petrol doar de la (ţările) care le au”.

Într-o intervenţie separată la postul M1, secretarul de stat a comentat că oleoductul Adria va avea nevoie de modernizări serioase din partea Croaţiei dacă Ungaria va urma să primească petrol pe această rută. De asemenea, vor fi necesare modificări ale rafinăriilor ungare pentru a procesa ţiţei importat din alte ţări decât Rusia, iar o astfel de conversie va dura ani, a mai afirmat responsabilul ungar.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că 156 de persoane au ajuns marți în Zaporizhzhia după ce au fost salvate de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

În discursul său de marți seară, acesta a spus: „avem în sfârșit rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare a Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri”.

El a adăugat că persoanele evacuate au petrecut mai mult de două luni în adăposturi, conform Sky News.

„Imaginați-vă, de exemplu, că un copil are șase luni, dintre care două le-a petrecut sub pământ, ascunzându-se de bombe și bombardamente”, a adăugat el. „În sfârșit, acești oameni sunt complet în siguranță. Ei vor primi ajutor”.

Forţele ruse au lansat noi atacuri asupra fabricii Azovstal, potrivit relatărilor oficiale din ambele părţi. Primarul din Mariupol spunea că peste 200 de civili rămân prinşi alături de luptători în combinatul Azovstal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.