RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 91. Rusia lansează un asalt pentru încercuirea trupelor...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 91. Rusia lansează un asalt pentru încercuirea trupelor ucrainene în estul țării UPDATE 3 Portul Mariupol se redeschide pentru navele din Rusia

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 3 Portul Mariupol se redeschide pentru navele din Rusia. Recent, orașul Mariupol a fost ocupat în totalitate de ruși după ce ultimii apăratori ucraineni din uzina Azovstal s-au predat.

Prima navă va părăsi Mariupol după capturarea orașului în următoarele zile, a anunțat un oficial pro-rus, potrivit Sky News. Declarația a fost făcută pentru agenția rusească TASS.

Agenția de știri a anunțat că oficialul a mai spus că nava va transporta aproximativ 3.000 de tone de metale la Rostov pe Don, în Rusia.

Anterior, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că portul Mariupol „funcționează normal”.

UPDATE 2 Parlamentul rus a adoptat miercuri legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată, în plină ofensivă a trupelor ruse în Ucraina, relatează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.

Legea, iniţiată de partidul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, a fost votată în prima, a doua şi a treia lectură în Duma de Stat, camera inferioară, şi apoi de Senat.

„Trebuie să consolidăm forţele armate şi să ajutăm Ministerul Apărării. Comandantul nostru suprem face totul pentru a asigura că forţele noastre armate înving, şi noi trebuie să ajutăm”, a spus preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin.

„Adoptarea acestui proiect de lege va permite atragerea în armată a experţilor din domenii căutate”, a declarat la rândul său iniţiatorul proiectului de lege, Andrei Kartapolov.

Pentru operarea armamentului de înaltă precizie şi a armelor grele este nevoie de specialişti înalt calificaţi, iar experienţa arată că aceştia dobândesc astfel de competenţe în jurul vârstei de 40-45 de ani, au motivat deputaţii ruşi în fundamentarea proiectului de lege. Vor putea fi astfel atraşi în armată ingineri, specialişti în comunicaţii sau medici, printre alte specialităţi, se mai arată în document.

Conform normelor în vigoare până la adoptarea acestei noi legi, cetăţenii ruşi puteau semna un prim contract cu armata între vârsta de 18 şi 40 de ani, iar cei străini între 18 şi 30 de ani.

De acum înainte se va putea înrola în armată orice persoană voluntară care nu a atins vârsta de pensionare, stabilită în prezent în Rusia la 61 de ani şi jumătate pentru bărbaţi.

Iniţiativa survine după pierderile grele în oameni şi echipamente suferite de armata rusă în invazia lansată împotriva Ucrainei pe 24 februarie şi care nu decurge conform planului Moscovei, timp în care Ucraina şi-a mobilizat aproape toţi bărbaţii apţi să servească în armată.

Totuşi, deputaţii ruşi au susţinut că proiectul lor de lege nu urmăreşte realizarea unei mobilizări mascate a populaţiei pentru „operaţiunea militară specială din Ucraina”, începută pe 24 februarie.

Marea Britanie susţine că Rusia a pierdut în acest război circa 15.000 de soldaţi, un bilanţ comparabil cu cel al pierderilor armatei sovietice în cei 10 ani de război în Afganistan.

Rusia a lansat în aprilie campania de recrutare de primăvară, cu obiectivul de a recruta circa 134.500 de militari în termen care să-şi satisfacă serviciul militar, dar Ministerul rus al Apărării a promis că recruţii nu vor fi trimişi pe front în Ucraina.

UPDATE 1 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri ceea ce el a numit lipsa de „unitate” a ţărilor occidentale în faţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina cu peste trei luni în urmă, transmit AFP şi DPA.

„Întrebarea mea este: există unitate în practică (în Occident, n.red.)? Nu văd asta”, şi-a exprimat regretul şeful statului ucrainean în intervenţia sa, prin legătură video, într-o conferinţă organizată de Fundaţia Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, afirmând că este „nevoie de sprijinul unei Europe unite”.

„Există unitate pe subiectul aderării Suediei şi a Finlandei la NATO? Nu. Aşadar este Occidentul unit? Nu”, a argumentat Zelenski.

El a făcut un apel la solidaritate între occidentali. „Punctul nostru forte era unitatea în interiorul ţării şi acum asta depinde de unitatea Occidentului, pentru a fi puternic şi a susţine ferm Ucraina. Vom avea avantaj asupra Rusiei atunci când vom fi toţi cu adevărat uniţi”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a declarat „recunoscător” faţă de omologul său american Joe Biden, pentru un nou ajutor financiar în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pe de altă parte, el a promis că ţara sa nu va ceda teritorii în schimbul păcii. „Ucraina va lupta până când îşi va recupera întregul teritoriu”, a spus Zelenski.

El s-a declarat pregătit pentru negocieri cu Rusia dacă aceasta se retrage în zonele în care se afla înaintea începerii războiului în februarie, precizând că va discuta doar cu preşedintele Vladimir Putin.


„Pot vorbi doar cu preşedintele în mod direct, fără intermediari, fără mediatori”, a accentuat preşedintele Zelenski, în opinia căruia în prezent Rusia nu negociază în mod serios.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat un război neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine.

Forțele ruse au inițiat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe din est, situate de-a lungul unui râu, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul principalei campanii a Moscovei în inima industrială a Donbasului, scrie Reuters.

Rusia încearcă să cucerească cele două provincii din Donbas, Donetsk și Luhansk, revendicate de separatiști, și să prindă forțele ucrainene într-un buzunar pe principalul front estic.

Forțele ruse au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

„Situația de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei țări se decide acolo chiar acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

Cea mai estică parte a buzunarului Donbasului controlat de ucraineni, orașul Șievierodonețk, situat pe malul estic al râului Siverskiy Donets, și orașul geamăn Lysychansk, situat pe malul vestic, au devenit câmpul de luptă esențial în această zonă. Forțele ruse înaintau din trei direcții pentru a le încercui.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, unde cele două orașe se numără printre ultimele teritorii încă deținute de Ucraina.

Armata ucraineană a declarat că a respins marți nouă atacuri ruse în Donbas, unde trupele Moscovei au ucis cel puțin 14 civili, folosind avioane, lansatoare de rachete, artilerie, tancuri, mortiere și rachete.

Reuters nu a putut verifica imediat informațiile.

Ca un semn al succesului ucrainean în alte părți, autoritățile din al doilea oraș ca mărime, Harkov, au redeschis metroul, unde mii de civili s-au adăpostit timp de luni de zile sub bombardamente neîncetate.

La trei luni de la invazie, Moscova are doar câștiguri limitate, dar înregistrează cele mai mari pierderi militare din ultimele decenii.

Războiul a provocat, de asemenea, o penurie tot mai mare de alimente și o creștere a prețurilor din cauza sancțiunilor și a perturbării lanțurilor de aprovizionare. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari exportatori de cereale și alte mărfuri.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu alimente ca pe o armă. „În Ucraina ocupată de Rusia, armata Kremlinului confiscă stocuri de cereale și utilaje (…) Iar navele de război rusești din Marea Neagră blochează navele ucrainene pline de grâu și semințe de floarea-soarelui”, a declarat ea la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Finanțatorul miliardar George Soros, care a luat, de asemenea, cuvântul la Davos, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial. „Cea mai bună și poate singura modalitate de a ne păstra civilizația este de a-l învinge pe Putin cât mai curând posibil”, a spus el.

Subliniind tensiunile globale declanșate de război, Japonia – un aliat cheie al SUA în Asia – a trimis avioane marți după ce avioane de război rusești și chinezești s-au apropiat de spațiul său aerian în timpul unei vizite la Tokyo a președintelui american Joe Biden.

Între timp, într-o mișcare care ar putea împinge Moscova mai aproape de pragul intrării în incapacitate de plată, administrația Biden a anunțat că nu va prelungi o derogare care urma să expire miercuri și care permitea Rusiei să facă plăți deținătorilor de obligațiuni americani.

Comentariile unor înalți oficiali ruși de marți au sugerat, de asemenea, planuri pentru un conflict prelungit în viitor.

Ministrul apărării Serghei Șoigu a declarat că Rusia avansează în mod deliberat încet pentru a evita victimele civile. Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al lui Putin, a declarat că Moscova va lupta atâta timp cât va fi necesar pentru a eradica „nazismul” din Ucraina, o justificare pentru război pe care Occidentul o consideră nefondată.

Luptele din Donbas au loc după cea mai mare victorie a Rusiei din ultimele luni: capitularea, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după un asediu în care Kievul crede că au murit zeci de mii de civili.

Aproximativ 200 de cadavre în descompunere au fost îngropate în dărâmături în subsolul unei clădiri înalte. Localnicii au refuzat să le adune, iar autoritățile ruse au abandonat locul.

Subliniind obstacolele în calea unei rezolvări diplomatice a conflictului, un nou sondaj de opinie a arătat marți că 82% dintre ucraineni cred că țara lor nu ar trebui să cedeze niciun teritoriu în cadrul unui acord de pace cu Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.