Primarul unei localități timișene, pesimist în privința programului „Anghel Saligny”: ”După doi...

Primarul unei localități timișene, pesimist în privința programului „Anghel Saligny”: ”După doi ani de dezbateri, încă nu este implementat”

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Birău, aflat la al treilea mandat de primar în comuna timișeană Variaș, a vorbit în emisiunea „Drumul bun” de la Tele Europa Nova despre dificultățile cu care s-a confruntat în ultimii ani.

„Sunt în primăria Variaș de 10 ani, iar acum trecem printr-o perioadă de stagnare. Se simte acea criză de care toate lumea vorbește, iar asta, suprapusă cu perioada pandemiei, acum cu acest război la granițele noastre, toate au influențe economice asupra noastră și asupra fiecărui cetățean. Avem doi ani de când trăim din bugetele proprii și fondurile europene pe care le avem accesate din anii trecuți. Nu avem proiecte finanțate din programe noi, din păcate. Programul „Anghel Saligny”, după doi ani de dezbateri, încă nu este implementat. Este un program din punctul meu de vedere binevenit, cu precedentele două programe de acest gen am reușit să aducem un plus în fiecare comunitate. S-a lucrat foarte mult, e și un procent mic unde lucrurile s-au mișcat mai greu, dar în principal sunt multe proiecte finalizate. Anul acesta, din păcate, suntem în așteptare, și tot așteptăm. Încă nu a semnat nimeni contracte, și nici nu cred că se va semnat în viitorul foarte apropiat. Sperăm să semnăm vara asta, dar nu sunt optimist”, a spus primarul care face parte din partidul Pro România.

Edilul-șef a vorbit și despre dificultățile relației dintre primarii localităților mici și cei de la „centru”.

„Un primar trebuie să fie vocea celor pe care-i reprezintă, forța lui vine de la oamenii care-și pun încrederea în el. Nu poți să trasezi direcții de unul singur, nu e nimeni atât de clarvăzător. Trebuie să comunici direct cu oamenii, suntem toată ziua în comunitate, vedem problemele. Ruptura este între Parlament și primari. Majoritatea discuțiilor rămân discuții, nu se concretizează. Avem legi bune, este nevoie doar de mici modificări, dar nu ajungem să le facem. Legea 87, a retrocedării, vine și reglementează vânzările pe Legea 112. Legea e foarte bună, dar normele de aplicare o fac nefuncțională. De un an de zile ne cramponăm și nu reușim să o schimbăm, deși e o formalitate. Noi știm problemele și le transmitem mai departe.


Este al treilea prefect la care eu personal merg cu aceeași problemă. Am o relație veche cu Mihai (n.r. – Ritivoiu), și îl voi bate la cap, voi insista. Nu prefectul schimbă, dar este reprezentantul Guvernului, poate înainta problema celor de mai sus. Să faci un lucru funcțional administrativ, trebuie să-l cunoști, în primul rând. Și la administrație, ca și la fotbal, toată lumea se pricepe, până ajung să vadă că nu e așa de simplu. Sunt probleme diverse și ești între cetățean și o lege care, bună sau rea, tu ești obligat să o respecți”, a spus Nicolae Birău.

Relații dificile sunt nu doar între oameni, ci și între instituții. „În inițierea unor legi se ține cont de multe ori și de părerea primarilor, problema e că lucrurile se schimbă pe traseu. Și în ministere, ca și în multe instituții locale, sunt funcționari de-o viață. S-au făcut o grămadă de proiecte pe calculator, din birou, iar în teren am avut probleme. Sunt unii funcționari care nu ajung niciodată în fața cetățenilor, ei sunt numiți acolo. Singura lor grijă e să stea lângă oameni care să-i susțină pe funcție. N-au niciun interes, nici nu se chinuie, se duc la lucru doar ca să treacă cele opt ore. La noi nu e așa. Un om când îți aduce un dosar completat așa cum i-ai spus tu, dar tu îl ții ani de zile, îl plimbi între comisii, iar acel om nu are rezolvată problema. N-aș spune că există interese ascunse, mi-e teamă că e mai mult vorba de indiferență. E atât de frustrant să trimiți o hârtie dintr-o parte în alta și să aștepți după răspuns. Concret, am avut săptămâna trecută o licitație pentru terenuri. Cerem de trei luni un punct de vedere de la Finanțe, noi aparținem de Sânnicolau Mare, să ne spună dacă suntem plătitori de TVA sau nu în acest caz, nefiind o activitate de bază, există niște paragrafe, în fine. Au fost oameni din primărie, contabila, de la achiziția, au avut trei – patru discuții fiecare. Ba că se poate așa, ba că așa. Am anulat săptămâna trecută o licitație, pentru că nu venise cine trebuia de la Finanțe. E frustrant, au venit oameni să participe la licitație inclusiv din Germania, oameni plecați din Variaș. Iar noi trebuie să îi spunem că stați, că nu prea ne-am înțeles noi instituțiile între noi, nu știe stânga ce face dreapta, du-te acasă că te mai chemăm noi”, a povestit Birău.

„Dacă reușim anul acesta să semnăm aceste contracte de finanțare, prin septembrie – octombrie. Eu cred că sunt un caz mai fericit, am un singur proiect depus pe „Anghel Saligny”, pe închiderea asfaltărilor în Variaș. Mai e un proiect, pentru extinderea rețelei de gaze naturale, dar e pe altă axă a acestui program. Sunt două proiecte majore, cel de gaz e de 4,5 milioane de euro. E un lucru necesar, un proiect pentru care m-am bătut și cred că îl voi putea duce la bun sfârșit. Noi avem gazul de sondă în zonă, nu suntem pe magistrale”, a concluzionat primarul din Variaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.