Război în Ucraina, ziua 118. Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare...

Război în Ucraina, ziua 118. Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală UPDATE Moscova susţine că a respins un asalt al forţelor ucrainene asupra Insulei Şerpilor

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Rusia a anunţat marţi că a respins o tentativă „nebunească” a forţelor Kievului de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de Moscova în Marea Neagră la începutul ofensivei sale în Ucraina, relatează AFP.

Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

Pe lângă valoarea sa simbolică, insula este de asemenea strategică şi ca urmare a situării sale în largul coastelor ucrainene şi româneşti, care reprezintă un post de observare bun şi un posibil loc de desfăşurare pentru sisteme de apărare sol-aer.

Moscova a afirmat deja că a dejucat în trecut tentative de atac ale forţelor ucrainene, dar cea raportată marţi pare să se distingă prin amploarea mijloacelor mobilizate.

„Luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Potrivit lui, forţele ucrainene „intenţionau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (…) înainte de a debarca şi cuceri” insula.

Konaşenkov a declarat că 15 drone de atac şi de recunoaştere ucrainene au luat parte la raidul aerian şi că baterii de lansatoare de rachete şi de obuziere au fost trase în direcţia insulei.

Totuşi, sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă ruseşti au interceptat toate proiectilele şi au doborât 13 drone, „forţând duşmanul să renunţe la orice debarcare pe Insula Şerpilor”, a afirmat Konaşenkov.

În plus, purtătorul de cuvânt a mai spus că radarele ruseşti au detectat în sectorul insulei o dronă de observaţie americană RQ-4 „Global Hawk”.

Declaraţiile lui Konaşenkov nu au putut fi verificate independent.

Potrivit lui, după acest eşec forţele ucrainene au vizat platformele de foraj pentru hidrocarburi în Marea Neagră.

Marţi, autorităţile din Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, au declarat că una dintre aceste infrastructuri era în continuare în flăcări. Şapte persoane sunt date dispărute, potrivit sursei citate.

Ruşii rad totul în cale, o politică adoptată şi în alte regiuni din Ucraina, precum în Mariupol, spune primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk.

Primarul şi şeful administraţiei regionale din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, dezvăluie tactica ruşilor, într-un interviu pentru Adnkronos.

„Strategia adoptată de ruşi la Severodoneţk este identică cu cea implementată la Mariupol, nu s-a schimbat.


Vizează distrugerea totală a oraşului, ei folosesc artileria menită să distrugă totul. Mai mult, au tactica de a distruge cartiere întregi. Nici măcar nu se opresc la casele de civili”, explică primarul oraşului care a devenit acum inima conflictului.

Ucraina a recunoscut dificultățile întâmpinate în luptele din estul țării, în timp ce forțele ruse au capturat teritorii și au intensificat presiunea asupra a două orașe cheie, înainte de summitul UE din această săptămână, care se așteaptă să accepte oferta Kievului de a adera la blocul comunitar.

Guvernatorul regiunii Luhansk, scena celor mai grele atacuri rusești din ultimele săptămâni, a declarat că situația era „extrem de dificilă” de-a lungul întregii linii de front începând de luni seara, iar armata rusă a adunat suficiente rezerve pentru a începe o ofensivă pe scară largă, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezis că Moscova își va intensifica atacurile înainte de summitul UE de joi și vineri. În discursul său obișnuit adresat națiunii luni seară, el s-a arătat sfidător, referindu-se totodată la luptele „dificile” din Luhansk pentru Sievierodonetsk și orașul-soră Lysychansk.

„Apărăm Lysychansk, Sievierodonetsk, toată această zonă, cea mai dificilă. Acolo avem cele mai dificile lupte”, a spus el.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că forțele ruse controlează cea mai mare parte a orașului Sievierodonetsk, cu excepția uzinei chimice Azot, unde sute de civili s-au adăpostit timp de săptămâni. Drumul care leagă Sievierodonetsk și Lysychansk de orașul Bakhmut a fost sub tiruri constante de obuze, a adăugat el.

„Lysychansk a suferit toată ziua din cauza bombardamentelor masive rusești. Deocamdată este imposibil de stabilit numărul victimelor”, a declarat Gaidai.

Rodion Miroshnik, ambasadorul autointitulatei Republici Populare Luhansk în Rusia, a declarat că forțele sale „se deplasează dinspre sud spre Lysychansk”, cu schimburi de focuri de armă izbucnind în mai multe orașe din apropiere.

„Următoarele ore ar trebui să aducă schimbări considerabile în echilibrul de forțe din zonă”, a declarat el pe Telegram.

Aprobarea de către liderii UE a candidaturii Ucrainei ar fi marcată ca un triumf la Kiev.

Războiul a intrat într-o fază brutală de uzură în ultimele săptămâni, forțele ruse concentrându-și puterea de foc de artilerie asupra părților controlate de ucraineni din Donbas, pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

Oficialii ucraineni au raportat luni trei morți în rândul civililor în bombardamentele rusești în regiunea Donețk și alți trei în bombardamentele din regiunea Harkov.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.