Fostul ministru Chesnoiu, audiat la DNA Timișoara în dosarul concursurilor aranjate UPDATE...

Fostul ministru Chesnoiu, audiat la DNA Timișoara în dosarul concursurilor aranjate UPDATE 2 Pesedistul, pus oficial sub acuzare

0
DISTRIBUIȚI

Fostul ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a ajuns, în această dimineață, în urmă cu scurt timp, la sediul DNA Timișoara pentru a fi pus sub acuzare și audiat. Vă reamintim că procurorii anticorupție l-au acuzat pe Chesnoiu de faptul că a intervenit pentru a aranja mai multe concursuri de angajare – consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Printre cei pentru care Chesnoiu a intervenit este și un apropiat al actualului ministru al Agriculturii Petre Daea.

Punerea sub acuzare a ministrului face parte dintr-o anchetă a DNA Timișoara care a început cu investigațiile legate de Direcția pentru Agricultură Caraș-Severin, unde directoarea a fost acuzată de abuz în serviciu pentru decontări ilegale și angajări fictive. Ulterior, procurorii anticorupție au pus sub acuzare șefa Direcției de Resurse Umane din Ministerul Agriculturii, Luminița Jăjâie. Ministrul i-a solicitat acesteia să-i dea subiectele de la concursurile pentru patru funcții, pentru a le da favoriților. Adrian Chesnoiu a rămas fără imunitate parlamentară și acum poate fi pus sub acuzare de DNA.

La intrarea în sediul DNA Timișoara, unde a ajuns însoțit de avocatul său, Adrian Chesnoiu le-a spus jurnaliștilor: „Așa cum v-am pus nu o să dau niciun fel de declarații decât când se va finaliza totul.


Nu sunt adeptul unei justiții televizate că așa e normalitatea. M-am pus la dispoziția procurorilor, la final o să fac declarații”.

UPDATE 1 Adrian Chesnoiu a ieșit din sediu DNA Timișoara după nici o oră și a refuzat să facă declarații.

UPDATE 2 Procurorii au anunțat că început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu. El este cercetat pentru instigare și abuz în serviciu. Chesnoiu este acuzat cu privire la presupuse intervenții ale ministrului în cadrul unor concursuri de angajare.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorii arată că în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, „suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg, persoană de încredere a ministrului, o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene”.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați» dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei, se precizează în comunicat.

Procurorii menționează că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.