Primăria Timișoara pregătește schimbări radicale într-o zonă centrală. A fost scos la...

Primăria Timișoara pregătește schimbări radicale într-o zonă centrală. A fost scos la licitație contractul de proiectare

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a anunțat că a fost scoasă la licitație proiectarea pentru reamenajarea zonei care cuprinde fosta Piața Küttel/Sinaia, actuală Mocioni și porțiunea de bulevard care ajunge până în centru, prin Piața Maria.

„Acum, din păcate, zona este folosită mai ales pentru tranzitul mașinilor și mult prea puțin de oameni. Porțiuni întregi ale bulevardului sunt complet lipsite de orice vegetație. Modul în care este amenajată piața descurajează orice tip de activitate socială sau culturală. Practic, oamenii folosesc spațiul public ca să traverseze strada sau să aștepte în stații autobuzul sau tramvaiul. Regândim întreaga zonă și readucem oamenii aici”, a scris edilul-șef pe Facebook.

Conform primarului, Piața Mocioni va deveni „un loc de întâlnire și petrecere a timpului liber a celor din cartier, cu mult mai multe zone verzi, bănci, amenajări pentru diverse activități culturale și de relaxare – expoziții, spectacole pentru copii, teatru și muzică, dar și terase. Plantăm mai multă vegetație, prospectăm și ideea unui parc-pădure. Facem loc pietonilor și bicicliștilor prin amenajarea unui coridor de mobilitate care se va racorda la Magistrala Verde care vine din Calea Șagului și ajunge până în centru”.

Bulevardul 16 Decembrie va fi remodelat pentru a include într-o suprafață unitară trotuare, piste de bicicletă, spațiu verde, șosea și linii de tramvai, care vor fi delimitate prin materiale diferite, însă fără diferențe de nivel.


Accesele pe străzile Miron Costin, Timotei Cipariu, Zugrav Nedelcu, Moților, Ady Endre, Emanoil Gojdu și Ion Heliade Rădulescu devin „shared space”, adică spațiu comun pentru toți utilizatorii drumului, eliminăm bordurile înălțate, semnele de circulație și semafoarele. Primarul mai menționează că vor fi păstrate toate aliniamentele de copaci de pe aceste străzi și va fi suplimentată vegetația existentă cu zone de plante perene, arbuști și arbori.

„Toate amenajările pe care le facem pe spațiu public vor pune în valoare excepționalul patrimoniu arhitectural al zonei. La fel facem în zona Traian, unde remodelarea a 12 străzi și patru piețe este deja în curs de proiectare și în zona Piața Victoriei și a șapte străzi din jurul ei, unde lucrăm cu Ordinul Arhitecților la un concurs internațional de soluții pentru a le pune în valoare. Am scos la licitație proiectarea pentru zona Mocioni și cei interesați pot depune oferte până în 31 august 2022, ora 15:00. Proiectul îl pregătim pentru a obține finanțare prin fonduri europene”, mai spune mesajul lui Dominic Fritz.

Valoarea estimată a contractului „Servicii de proiectare și asistență tehnică (DALI+PT+AT) în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție «Regenerare urbană – Zona Piața Mocioni»” este de 907.563 lei, fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.