Atracțiile localităților din vestul țării atestate recent drept „stațiuni turistice de interes...

Atracțiile localităților din vestul țării atestate recent drept „stațiuni turistice de interes local” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Parcul din Deta

În cursul lunii trecute, mai multe localități din vestul țării au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local, pentru diverse atracții care fac din ele destinații căutate de iubitorii de excursii. Potențialul turistic al acestora va putea fi mai eficient valorificat prin noul statut dobândit, deoarece permite obținerea unor fonduri nerambursabile.

Turism pe malurile Dunării, în Banat

Trei localități cărășene – Coronini, Berzasca și Mehadia – au dobândit de curând statutul de localități turistice de interes local, ceea ce le va permite obținerea mai facilă a finanțărilor europene pentru dezvoltarea respectivelor zone și promovarea turismului.

Localitatea Coronini, din parcul natural Porțile de Fier, prezintă interes prin cetatea Ladislau, aflată în curs de restaurare, dar și prin peisajele și vegetația cu specii unice din rezervație. De aici se poate ajunge la Golubac, cetatea de pe malul drept al Dunării, poate fi admirată stânca Babacaia și ascultată legenda acesteia sau poate fi vizitat satul ceh Sfânta Elena, renumit pentru produsele culinare specifice.

Fostul sat minier Berzasca, devenit „satul lacustru”, este totodată locul din care pot fi vizitate toate obiectivele turistice ale Clisurii Dunării, de la cetăți dacice și vechi biserici sau cetăți, până la locurile de o frumusețe unică de pe malul Dunării, iar Mehadia este locul unde a fost descoperit un important castru roman, o cetate medievală care a avut în acele vremuri o mare importanță strategică, dar și cel în care se află mai multe arii protejate și rezervații naturale. În viitorul apropiat se dorește și reamenajarea zonei „7 izvoare” și a izvorului Scorilo, unde se va înființa o bază de tratament și recuperare.

După ce a fost ancorat la mal mai multă vreme, bacul de la Moldova Nouă, care leagă malul românesc de cel sârbesc, și-a reluat cursele la jumătatea lunii trecute, iar Balkan Festival reprezintă o nouă atracție turistică a zonei.

Două orașe timișene care păstrează istoria locului

Și în județul Timiș, două orașe au dobândit statutul de stațiuni turistice de interes local. Este vorba de orașele Deta, care oferă vizitatorilor nu mai puțin de zece obiective turistice, și Jimbolia, orașul cu un mare număr de muzee și case memoriale.

Una din atracțiile orașului Deta este ștrandul termal cu bazin semiolimpic și multe alte dotări, și parcul „Anton Krazter”, cu o suprafață de peste 14 hectare, o rămășiță a pădurilor aflate aici în timpul colonizărilor. Parcul  a fost amenajat la sfârșitul secolului al XIX-lea de primarul de atunci, care a și dat numele acestui loc de agrement cu parfum de epocă, în care există o vegetație extrem de bogată. Orașul are și câteva monumente printre care biserica romano-catolică, de dimensiuni impresionante, construită în stil neogotic și inaugurată în anul 1900, turnul pompierilor vechi de peste un secol în care se află muzeul orașului, cu colecții de arheologie, obiecte medievale și etnografice, constituite de câțiva pasionați încă de la începutul secolului trecut și completate cu descoperiri ulterioare. Nu în ultimul rând, merită văzut cimitirul, înființat pe la jumătatea secolului al XIX-lea, în care cele mai multe statui și monumente sunt lucrate de meșteri italieni, în mamură de Carrara.

Jimbolia este orașul cu șase muzee, printre care muzeul „Sever Bocu” amenajat pe baza impresionantei colecții moștenite de la Petre Stoica, poetul, scriitorul și eseistul care și-a petrecut ultimii ani din viață în orașul din pusta bănățeană, un muzeu al pompierilor cu piese păstrate din secolul al XIX-lea, un muzeu al căilor ferate lângă gara din Jimbolia, unde mai există un vechi ceas marca „Paul Garnier”, comandat la Paris, care arată și astăzi ora exactă, sau casele memoriale „Stefan Jäger”, cel mai cunoscut pictor șvab din Banat care se stabilise la Jimbolia, sau cea a doctorului Karl Diel, care a construit vechiul spital al orașului și de la care s-au păstrat vechi instrumente medicale și multe alte obiecte de epocă.

Arhitectură religioasă, muzeu digital și „pită” vestită

Și orașul arădean Pecica dobândit statutul de stațiune turistică de interes local.


Pecica este locul de unde poate fi vizitat parcul natural Lunca Mureșului sau parcul de lângă ferma de bivoli și o școală de echitație. Tot aici se află câteva remarcabile monumente de arhitectură religioasă: biserica ortodoxă „Sfinții Trei Ierarhi”, biserica romano-catolică „Sfânta Treime” sau schitul „Sfânta Parascheva” din Bodrogu Vechi, unde se află veșminte cu care a fost acoperită Sfânta Cuvioasă Parascheva, care au fost aduse de la Iași. Orașul are un muzeu digital unic în țară, dotat cu tehnologii multimedia interactive, cu spații expoziționale și prezentări prin mijloace electronice.

Pecica mai este renumită pentru faimoasa „pită”, care prilejuiește, de câțiva ani, organizarea festivalului „Folk pe pâine”, organizat în acest an la începutul lunii septembrie, cu recitaluri de muzică folk, bunătăți culinare, excursii în împrejurimi și, desigur, cu vestita pâine care este vedetă. Totodată, prin proiectul ArheoPecica, se dorește punerea în valoare a celei mai bogate zone arheologice din județ, care cuprinde orașul Pecica și zonele limitrofe.

Surse foto: caon.ro, lumeasatului.ro, coltisorderomania.ro, detatm.ro, aradon.ro, pecica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.