Expoziție de neratat la Muzeul de Artă din Timișoara, dedicată unui pictor...

Expoziție de neratat la Muzeul de Artă din Timișoara, dedicată unui pictor bănățean născut acum 135 de ani

0
DISTRIBUIȚI

„Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek”, un proiect de cercetare, expunere și promovare dedicat pictorului timișorean născut la Tomești în 1887 și totodată cea mai amplă retrospectivă dedicată artistului până în prezent, este expoziția pe care muzeul de artă timișorean o vernisează sâmbătă, 27 august, începând cu ora 18:00. Operele artistului, aflate în patrimoniul muzeului de artă, sunt completate de numeroase picturi și desene din colecții private, o parte din ele fiind prezentate publicului în premieră cu această ocazie.

Artistul Oskar Szuhanek a manifestat de timpuriu un interes deosebit pentru desen, pictură și științe umaniste, fiind remarcat de pictorul Iosif Ferenczy. Cu ajutorul unei burse de studii oferite de primarul Timișoarei de atunci, Carol Telbisz, el a studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, unde și-a făcut debutul artistic în saloanele academice ale timpului, apoi, susținut de familie, a urmat cursurile Academiei Julian din Paris, continuându-și formarea prin studii și călătorii în Italia, la Vila Medici din Roma, prin intermediul Academiei Franceze. În perioada petrecută la Paris a avut prilejul să cunoască importanți artiști europeni precum Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Fernand Léger, Alfred Wiegmann, Ivan Meštrović, Auguste Rodin, Anatole France sau Max Jacob.

Între 1912-1914 artistul a făcut călătorii soldate cu remarcabile lucrări artistice, în nordul Africii, în Libia, Tunisia, Sicilia, în satele transilvănene în 1925, la Balcic și Constanța în 1933, dar și la Baia Mare în 1934, pentru ca apoi să se stabilească în Timișoara, unde, în a doua jumătate a vieții sale, va personifica parcurile, monumentele și împrejurimile.


Notorietatea pe care o câștigă datorită talentului care îi caracterizează opera se datorează și unei structuri extrovertite, precum și numeroaselor limbi pe care le vorbea fluent – germana, maghiara, româna, franceza, italiana, engleza și spaniola, pasiunii pentru filosofie, literatură și psihologie. După revenirea la Timișoara, pictorul se distinge ca una dintre cele mai importante figuri ale artei interbelice bănățene, un portretist desăvârșit, picturile sale surprinzând viața sofisticată a elitei timișorene. S-a stins din viață în anul 1972, la Timișoara.

Curatorul expoziţiei, Andreea Foanene, alături de asistenții Izabela Andronache și Alexandru Babușceac, a alcătuit o selecție a celor mai importante lucrări, însoțite de opere inedite, materiale documentare și lucrări foarte timpurii ale artistului.  Teme clasice, adaptate istoriei locale, precum portretul și peisajul, ne dezvăluie realitățile vieții timișorene din secolul XX într-o lumină caldă, a unui artist clasic, care a înțeles arta neoclasică prin formarea academică riguroasă, dar care a savurat cu bucurie lecția impresionismului și a modernității picturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.