Război în Ucraina, ziua 182. SUA, asistenţă militară pe termen mediu şi...

Război în Ucraina, ziua 182. SUA, asistenţă militară pe termen mediu şi lung pentru Kiev. Negocieri pentru o vizită la centrala nucleară de la Zaporojie

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit marţi cu omologul său din Franţa, Catherine Colonna, despre posibila vizită a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, după conversaţia preşedinţilor Vladimir Putin şi Emmanuel Macron.

„În cursul unei conversaţii telefonice, au discutat în detaliu despre situaţia de la Centrala Zaporijie şi despre oportunităţile existente pentru organizarea unei vizite a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, a transmis Ministerul rus de Externe, conform cotidianului Le Monde, acuzând din nou armata ucraineană de continuarea bombardamentelor în apropierea complexului atomo-electric, ceea ce generează riscurile unei „catastrofe”.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cei doi convenind asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă.

Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie.


Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic. Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat săptămâna trecută că directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a exprimat disponibilitatea de a se deplasa în fruntea unei delegaţii la Centrala nucleară Zaporojie.

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate ţările să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Administraţia Joseph Biden pregăteşte asistenţă în materie de securitate pe termen mediu şi lung pentru Ucraina, în valoare de trei miliarde de dolari, afirmă oficiali de la Washington citaţi de agenţia The Associated Press.

Noul plan de asistenţă militară, oferit în cadrul Iniţiativei de Securitate pentru Ucraina, ar urma să fie anunţat oficial miercuri, fiind destinat programelor de instruire şi dotare a militarilor ucraineni pentru următorii ani.

Spre deosebire de tranşele anterioare, noile fonduri au rolul de a ajuta Ucraina să îşi consolideze poziţia de apărare pe termen mediu şi lung, au declarat oficiali americani, sub protecţia anonimatului.

Valoarea susţinerii militare acordate de Washington Kievului a depăşit 10,5 miliarde de dolari de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden, în ianuarie 2021. De la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie 2022, asistenţa americană s-a concentrat pe necesităţile imediate ale armatei ucrainene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.