”Canarul” trupei Phoenix pe simeze la Helios. Expoziție in memoriam Victor Șuvagău

”Canarul” trupei Phoenix pe simeze la Helios. Expoziție in memoriam Victor Șuvagău

0
DISTRIBUIȚI

Artista plastică Ecaterina Schiwago expune la Helios o expoziție personală dedicată memoriei fostului soț, Victor Șuvagău, partener de viață pentru 20 de ani de iubire perfectă, plecat dintre noi acum doi ani. Sensibilitatea lui Victor, medic ca profesie dar o prezență permanentă în mediile culturale din anii 60̕ -70̕, unul dintre textierii trupei Phoenix și autor al celebrei piese ”Canarul”, a fost mult pomenită aseară la Galeria Helios. Pentru că Victor a fost legat de mulți oameni din domeniul cultural în vremurile când rezistența prin cultură era o formă de existență în sine pentru mulți tineri intelectuali.

Victor Șuvagău a avut contribuții la piesele Canarul, Vremuri, Totuși sunt ca voi și la prima operă rock din România, Omul 36:80, toate din discografia Phoenix.


A trăit mulți ani în Germania unde și-a făcut un rost ca medic iar întâlnirea cu Ecaterina Schiwago l-a adus în situația de navetist între Germania și România. Cei 20 de ani de conviețuire împreună au fost o poveste de dragoste de roman iar o expoziție in memoriam este cea mai frumoasă dovadă că iubirea merge până dincolo de moarte. Ecaterina Schiwago și-l imaginează pe Victor ”cântând între două lumi”, iar Canarul zboară într-o dimensiune simbolică atemporală fiind surprins în pictura nemuritoare și în muzica ascultată ca fundal sonor al evenimentului.

Emoția lui Cati, așa cum o alintă prietenii pe artistă, a fost foarte mare, mai ales pentru că experiența ei în artă se leagă total de Victor. Cati este finanțistă și până acum zece ani nici măcar nu și-a dat voie să se gândească la pictură, la modul profesionist. Era atrasă de artă din tinerețe, dar n-a avut contextul sau impulsul potrivit să se gândească să o experimenteze. Întâlnirea cu Victor a fost scânteia care a declanșat parcursul ei în domeniul picturii. Impulsionată de soț, Cati Schiwago a urmat Facultatea de Arte Plastice și a început să ia drumul taberelor de creație. Astăzi are în palmares patru expoziții personale și peste o sută de expoziții de grup, este membră UAP filiala Timiș și o artistă foarte activă și iubită de publicul timișorean.

Vernisajul de la Galeria Helios a avut loc în prezența Danielei Constantin, președinta UAP filiala Timiș, a criticului de artă Gabriel Kelemen, conferențiar universitar la Facultatea de Arte Plastice Timișoara, a prietenilor artistei și a reprezentanților mediului cultural. Expoziția Ecaterinei Schiwago va fi pe simezele Helios până pe 7 octombrie 2022.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.