Final pentru ediția cu numărul 17 a festivalului Plai. World music la...

Final pentru ediția cu numărul 17 a festivalului Plai. World music la superlativ, în Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a 17- a ediție a Festivalului Plai a luat sfârșit duminică seara, în incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, pe acordurile formației estoniene Trad.Attack, un trio care a reușit să smulgă aplauze prelungite din partea publicului care a savurat fiecare moment al prestației lor de pe scenă.

Programul muzical al ultimei zile de festival a fost deschis de Netam, artistul considerat de presa de specialitate drept unul din cel mai promițători talente din scena electronică din Turcia. Artistul care a devenit cunoscut grație remixului realizat pentru Idil Mese și-a vrăjit publicul din Timișoara cu un live set interesant în care a combinat din plin sound-urile unor instrumente organice cu sintetizatoare și diverse alte efecte specifice muzicii electronice, rezultatul fiind un cocktail exploziv. Netam a venit la festivalul Plai în locul formației turce Ikaru, care n-au mai ajuns în țara noastră din cauza unor complicații legate de vize. Una din cele mai energice formații care a urcat pe scena festivalului din acest an a fost ansamblul BCUC din Africa de Sud.

Pe numele lor adevărat Bantu Continua Uhuru Consciousness, trupa formată din șapte membri din Soweto amestecă tradițiile și modernismul într-un fel aparte și reușesc să surpindă publicul cu valuri de sunete care nu seamănă defel cu structurile tradiționale de cântec. Pasajele violente dominate de vocea furioasă a solistului Zithulele Nkosi se împletesc într-un mod armonios cu vocea liniștitoare a solistei Kgomotso Mokone, iar linia de bas a trupei asigură o transă specială concertelor lor. Din recitalul lor susținut duminică seara la Timișoara n-au lipsit nici momentele în care solistul trupei a devenit un „tămăduitor“, subliniind faptul că membrii formației sunt descendenți din triburi care folosesc muzica pe post de terapie sufletească. La final, solistul formației a explicat faptul că spre deosebire de prejudecățile pe care le-au avut înaintea acestui concert „Romania is nice“.

Ediția din acest an a festivalului Plai și-a deschis porțile vineri și a inclus și recitaluri cu Zoli Toth, Orkesta Mendoza feat Salvador Duran, Buika,, TUMBE, Monsieur Doumani și Oumou Sangare, iardincolo de concerte a inclus și proiecții de filme, teatru, expoziții multimedia, artist talk și alte activități pentru toate vârstele.

De-a lungul anilor, festivalul a adus la Timișoara artiști ca Patrice, Everlast, Amadou & Mariam, Joss Stone, Zaz, Milky Chance, Paco de Lucia, Al Di Meola, Mariza, Asian Dub Foundation, Bob Geldof sau Richard Bona, dar dincolo de line-up-ul muzical, datorită activităților din timpul zilei, Plai reunește laolaltă oameni frumoşi şi „de bine“.

„De-a lungul anilor am urmat firul roșu al nevoilor din jurul nostru, al realităților care au apărut în comunitățile cu care am avut șansa să interacționăm, dar am păstrat aceleași trei ingrediente importante pentru proiectele dezvoltate de noi: elementul spațiului urban nefolosit, centrarea pe comunitate, individ și realitățile în care trăim ca și comunități diverse parte din același ecosistem urban și, nu în ultimul timp, responsabilitatea impactului și a dorinței să contribuim la o comunitate lărgită cât mai funcțională, în care fiecare dintre noi contribuie și este apreciat pentru participarea sa.


Mulțumim! Ne revedem la anul la cea de 18-a ediție Plai, în perioada 8 – 10 septembrie 2023“, au anunțat organizatorii evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.