Proiect care vizează termoficarea centralizată, aprobat în CLT fără ca studiul de...

Proiect care vizează termoficarea centralizată, aprobat în CLT fără ca studiul de fezabilitate sau devizul general să fie văzut de consilierii locali

0
DISTRIBUIȚI

Consiliul Local Timișoara a votat astăzi un proiect care vizează eficientizarea termoficării în sistemul centralizat al orașului. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de îndată, iar fostul viceprimar Dan Diaconu, actual consilier local, a reclamat faptul că proiectul nu avea atașat nici studiu de fezabilitate, nici deviz.

„Pregătim cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Timișoara. Depunem prin PNRR documentele necesare pentru a accesa o finanțare de aproape 230 de milioane de lei, bani cu care municipalitatea va achiziționa 10 motoare de înaltă eficiență, capabile să genereze atât energie electrică, cât și termică. Împreună, cele 10 motoare vor genera 45 MW energie electrică și 44 MW energie termică. Cofinanțarea din bugetul local este estimată la doar un milion de lei. Această tehnolologie ne ajută să schimbăm fundamental regulile jocului și să nu mai depindem de fluctuațiile prețului la gaz, pentru că pe lângă producția de energie termică, producem și energie electrică, pe care putem apoi să o vindem pe piață.


Construcția instalației va dura doar 12 luni din momentul în care contractul este atribuit, ceea ce înseamnă că la finele anului viitor, începutul anului 2024 sperăm să o punem în funcțiune. Pe lângă economiile de gaz pe care le vom realiza, estimările noastre arată că vom reduce și emisiile de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă cu aproape 71.400 de tone anual. Transpus în achiziție de certificate EUA, acest lucru înseamnă economii de circa 5,7 milioane de euro anual”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Proiectul de construcție a acestei instalații va fi depus în perioada următoare pentru a fi inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea estimată este de circa 229,6 milioane de lei (TVA inclus), din care aproximativ 228,6 milioane reprezintă fonduri nerambursabile, iar un milion de lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Timișoara.

„Astăzi am trăit probabil cel mai penibil și ilegal moment din istoria Consiliului Local Timisoara într-un plen de îndată, online. Punctul 2 de pe ordinea de zi suplimentară prevedea depunerea proiectului «Instalare turbină sau motoare de înaltă eficiență pentru producție de energie termică în sistem de cogenerare» conform Studiu de fezabilitate și deviz general atașat proiectului. Supriză, proiectul nu avea atașat nici un studiu de fezabilitate, nici un deviz general. Am întrebat președintele de ședință dacă își bate joc de noi. Cum să aprobi un studiu fără ca el să existe? Când s-a licitat? Cine l-a întocmit? Cum arată? Din ce e compus devizul? Despre ce e vorba – motoare sau turbină? Răspunsul a fost stupefiant: o să îl vedeți, în viitor. Proiectul a trecut asa cum era, USR a votat. Cum e posibil în anul 2022 ca un astfel de proiect să aibă aviz de legalitate? Cum e posibil să fie aprobat? Noaptea minții”, a scris pe Facebook consilierul liberal Dan Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.