Război în Ucraina, ziua 196. Armata ucraineană profită de deplasările trupelor ruse...

Război în Ucraina, ziua 196. Armata ucraineană profită de deplasările trupelor ruse spre frontul de sud

0
DISTRIBUIȚI

Contraatacul ucrainean pe Frontul de Est este, cel mai probabil, unul de “oportunitate”. ISW consideră că Armata Ucraineană profită de deplasările trupelor ruse spre Frontul de Sud și încearcă să pună presiune din mai multe direcții, informează biziday.ro.

După săptămâni bune în care acțiunile la sol au fost limitate în jurul Harkov și în Donbas, forțele ucrainene au efectuat ieri un puternic contraatac în regiunea Harkov, lângă localitatea Balaklia. Fără a fi o mare așezare urbană, aceasta are un rol operațional deosebit, prin controlul podurilor peste râul Siverski Doneț și posibilitatea atacării liniilor de comunicații terestre între Izium și Harkov/Belgorod.

Analizând sursele de informații ruse și postările (puține) de pe rețelele de socializare ucrainene, ISW arată că, cel mai probabil, Armata Ucraineană a împins forțele ruse înapoi pe malul stâng (partea de nord) a râurilor Severski Doneț și Seredna Balaklika, în acțiunea ofensivă de ieri.


Forțele ucrainene au capturat Verbivka (la mai puțin de 3 km nord-vest de Balaklia) iar rușii au demolat mai multe poduri (probabil două) în estul localității Balaklia pentru a preveni înaintarea ucraineană. Imagini geolocalizate de pe rețelele de socializare indică o retragere de șase kilometri a forțelor ruse, după ce, la final de august, făcuseră o retragere planificată din localitățile de la sud de Balaklia. Statul Major al Ucrainei a raportat ieri că aviația rusă a efectuat lovituri aeriene împotriva acestor localități, ceea ce indică faptul că aceastea sunt sub controlul ucrainenilor. De asemenea, unele surse ruse indică faptul că în Balaklia au rămas forțe speciale ale Armatei Ruse (probabil Spețnaz, trupele de elită GRU) care sunt în încercuire operațională, ceea ce înseamnă că deși nu au încercuit fizic toată localitatea, ucrainenii sunt în poziția de a ținti toate rutele de ieșire din aceasta.

ISW arată că mutarea forțelor Rusiei de la Harkov și din estul Ucrainei către Frontul de Sud va permite probabil contraatacuri de oportunitate ucrainene. Cel din 6 septembrie a fost probabil facilitat de redistribuirea forțelor ruse spre Herson, mai arată sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.