Război în Ucraina, ziua 210. Liderii mondiali, reacții la ultimele evoluții...

Război în Ucraina, ziua 210. Liderii mondiali, reacții la ultimele evoluții de pe front UPDATE Vladimir Putin anunță mobilizare parțială și amenință lumea cu armele nucleare

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs, mobilizarea parțială în contextul conflictului din Ucraina.

Într-un clip înregistrat, el a spus că locuitorii republicilor populare Donețk și Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia și alte zone „au fost eliberați de regimul nazist”.

El spune că țările occidentale încearcă să „blocheze” independența și dezvoltarea. „Scopul Occidentului este în continuare să slăbească și să distrugă, ei spun asta în mod deschis.”

Putin adaugă că Occidentul a făcut din poporul ucrainean „carne de tun” încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea și a adăugat că „obiectivul principal” de „eliberare” a populației din regiunea Donbas „rămâne neschimbat”.

Putin a adăugat că „sprijină” persoanele care urmăresc organizarea de referendumuri în părțile din Ucraina controlate de Rusia.

El spune că a dispus o „mobilizare parțială”, precizând că un decret în acest sens a fost deja semnat.

„Subliniez că este vorba de o mobilizare parțială. Doar rezerviștii vor fi recrutați”, spune el.

Putin a spus că mobilizarea va începe miercuri.

Înainte de discurs, care a fost anunțat de marți seara, au existat speculații privind o mobilizare generală în Rusia.

„Cetățenii ruși chemați în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract”, spune el.

Putin spune că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul și că, dacă integritatea țării va fi pusă în pericol, va acționa. „Nu glumesc”.

Liderii mondiali reuniți la New York, la sediul ONU, au denunțat invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce oficialii instalați de Moscova în zonele ocupate din patru regiuni ucrainene au anunțat că intenționează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia în zilele următoare, scrie Reuters.

În această mișcare aparent coordonată, figurile pro-ruse au anunțat referendumuri pentru 23-27 septembrie în provinciile Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, o suprafață de mărimea Ungariei.

„Rușii pot face ce vor.


Nu va schimba nimic”, a declarat marți ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, ca răspuns la întrebările reporterilor la Națiunile Unite, unde liderii soseau pentru o reuniune a Adunării Generale dominată de războiul din Ucraina.

Într-un tweet, el a adăugat: „Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”.

Dacă planul referendumului „nu ar fi fost atât de tragic, ar fi fost amuzant”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron reporterilor înainte de adunarea ONU de la New York.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Putin va renunța la „ambițiile sale imperiale”, care riscă să distrugă Ucraina și Rusia, doar dacă va recunoaște că nu poate câștiga războiul. „Acesta este motivul pentru care nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia și de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei”, a declarat Scholz în primul său discurs în fața Adunării Generale.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat în fața adunării că credibilitatea ONU este în pericol din cauza invaziei Rusiei, membru permament al Consiliului de Securitate, și că sunt necesare reforme ale CSONU. „Invazia Rusiei în Ucraina este un comportament care calcă în picioare filozofia și principiile Cartei ONU … Nu ar trebui să fie niciodată tolerat”, a declarat Kishida.

Reformularea luptelor din teritoriile ocupate ca fiind un atac împotriva Rusiei ar putea oferi Moscovei o justificare pentru a-și mobiliza cele 2 milioane de rezerviști. Până acum, Moscova nu a dispus mobilizarea generală, în ciuda pierderilor tot mai mari.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul este la curent cu rapoartele potrivit cărora Putin ar putea lua în considerare posibilitatea de a ordona o mobilizare. Acest lucru nu ar face nimic pentru a submina capacitatea Ucrainei de a respinge agresiunea rusă, a declarat Sullivan, adăugând că Washingtonul a respins „fără echivoc” orice astfel de referendumuri.

Rusia consideră deja Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, ca fiind state independente. Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele rusești sunt ocupate ilegal.

Rusia deține în prezent aproximativ 60% din Donețk și a capturat aproape tot Luhanskul până în iulie, după progrese lente în timpul unor luni de lupte intense.

Aceste câștiguri sunt acum amenințate după ce forțele ruse au fost alungate luna aceasta din provincia vecină Harkov, pierzând controlul asupra principalelor linii de aprovizionare pentru o mare parte din liniile de front din Donețk și Luhansk.

„Situația de pe front indică în mod clar că inițiativa este de partea Ucrainei”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video publicat miercuri dimineață.

Poziția Ucrainei nu s-a schimbat din cauza „unor zgomote” din partea Rusiei, a adăugat Zelenskiy, făcând referire la referendumuri.

În Herson, unde capitala regională este singurul oraș important pe care Rusia l-a capturat până acum intact de la invazie, Ucraina a lansat o contraofensivă majoră.

În sud, Rusia controlează cea mai mare parte din Zaporojia, dar nu și capitala regională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.