Spectacolele lunii octombrie pe scenele timișorene

Spectacolele lunii octombrie pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI
„Școala femeilor vs școala bărbaților”

„Școala femeilor versus școala bărbaților” este primul spectacol al teatrului național timișorean în luna octombrie, care va avea loc în Sala 2 în zilele de 1 și 30 octombrie. În aceeași sală sunt programate spectacolele „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, „Copiii nopții” – spectacol selectat și la ediția din acest an a Festivalului Național de Dramaturgie – „Nora. O casă cu păpuși. Partea a doua” și „Îmblânzirea scorpiei”. În sala mare vor avea loc reprezentații cu spectacolele „Freak Show vol.2”, „Durerea fantomă”, „Proștii sub clar de lună”, „Zorba grecul” și „O scrisoare pierdută”, iar în sala studio „Uțu Strugari”, vor putea fi vizionate spectacolele „Pe mâine”, „Aeroport”, „Cercurile încrederii” și „Mătușa Julia și condeierul”.

Pentru cei care nu pot fi prezenți în sala de spectacole, spectatorii online vor putea urmări în 27 octombrie, de la ora 19:00, spectacolul „Îmblânzirea scorpiei” pe platforma https://www.stageon.ro/, a stagiunii Cloud, iar în 30 octombrie, de la ora 19:00, pe aceeași platformă, cea mai recentă premieră a teatrului, „Școala femeilor versus școala bărbaților”, pe texte de Molière, spectacol pus în scenă cu prilejul a 400 de ani de la nașterea acestuia. Biletele pentru transmisiunile în direct ale spectacolelor din stagiunea Cloud se vor pune în vânzare în scurt timp pe platforma Stage On, la adresa https://www.stageon.ro/shop/ .

Spectacolul extraordinar „Nabucco” de Giuseppe Verdi, este primul din această lună al operei timișorene, în 5 octombrie. El va fi urmat de operele „Bal mascat” de Giuseppe Verdi, „Boema” de Giacomo Puccini, opereta „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss și baletul rock „Dancing Queen” pe o înregistrare din repertoriul formației Queen, dedicat Zilei Mondiale a Baletului.

Teatrul german începe luna cu spectacolul „Oameni.De vânzare”, în data de 7 octombrie, iar în 8 octombrie, în sala teatrului va avea loc spectacolul „În căutarea corpului pierdut”, o creație colectivă AREAL, având drept coproducător centrul de cultură „George Apostu” Bacău. „Băiatul văduvă”, o producție creart/TEATRELLI cu un concept și regia semnate de Eugen Jebeleanu după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard, e spectacolul programat în 11 octombrie, iar în 15 octombrie, va avea loc spectacolul „Leonce și Lena”, de  Georg Büchner, în regia lui Niky Wolcz. Următoarele spectacole ale lunii sunt trei reprezentații cu  „Crăiasa Zăpezii” de Evgheni Schwarz, în regia lui László Béres, iar în 29 octombrie, o premieră, „Livada cu vișini”, de Anton Cehov, în regia lui Volker Schmidt, care va avea o a doua reprezentație în 30 octombrie.

Teatrul maghiar reia în luna octombrie atât spectacole care s-au bucurat de aprecierea publicului, cât și două premiere. Prima dintre acestea este spectacolul „Petőfi-Selfie”, care va avea loc în 9 octombrie, în sala mare, la ora 18:00. Regizat de Bartal Kiss Rita, acest spectacol este o coproducție dintre secția de păpuși a teatrului maghiar și secția de păpuși a teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, fiind deja prezentat în cadrul festivalului „dráMA” din Odorhei. Sunt invitați în special studenții și tineretul, pentru a face cunoștință cu figura lui Petőfi Sándor, cel mai cunoscut poet maghiar din epoca romantismului. A doua premieră, în 21 octombrie, de la ora 19:00, va fi spectacolul „Caravaggio Terminal” , al cărei autor este Visky András, iar regizor, Visky Andrej.


Piesa nu se dorește a fi o biografie a lui Caravaggio, ci prezintă modul inexplicabil în care el își desfășura activitatea de pictor. În notele introductive ale piesei, dramaturgul Visky András scrie: „Caravaggio nu este doar pictorul pânzelor sale, ci și regizorul acestora: spaţiul, personajele, relaţiile dintre acestea, descoperirea luminii specifice evocă mult mai mult demersul unei repetiţii de teatru bazată pe improvizaţie decât o reinterpretare a reperelor iconografice oferite de tradiţia reprezentării”.

În perioada 14 – 16 octombrie va avea loc festivalul Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszt, al cărui partener este teatrul maghiar „Csiky Gergely”. Proiecțiile din 14 și 15 octombrie vor avea loc la cinema Victoria, iar filmele programate pentru 16 octombrie se vor derula în sala Studio a teatrului. Detalii se găsesc pe site-ul festivalului, filmtettfeszt.ro. Vor avea loc și două reprezentații pentru copii, cu spectacolul „Noile haine ale împăratului”, în sala Studio, iar din stagiunile anterioare sunt incluse spectacolele „Nimic” și „Contesa Zeppelin și mobila stil”. Toate spectacolele sunt traduse în limba română, cu excepția spectacolului de improvizație „Seara în care se poate întâmpla orice” , regizat de Kedves Emőke. Biletele se pot achiziționa direct de pe site-ul https://ticket.tm-t.ro/ro sau de la teatru, de luni până vineri, între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00, sau cu o oră înainte de spectacolele programate dimineața.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.