Congresul partidului comunist chinez. Președintele Xi Jinping: China își perfecționează sistemul economic

Congresul partidului comunist chinez. Președintele Xi Jinping: China își perfecționează sistemul economic

0
DISTRIBUIȚI

Președintele Xi Jinping a subliniat duminică lupta Partidului Comunist de guvernământ împotriva COVID-19, reiterând în același timp sprijinul pentru sectorul privat și permițând piețelor să joace un rol cheie, chiar dacă China își perfecționează „sistemul economic socialist”, scrie Reuters.

În timpul unui discurs la începutul unui congres la care se așteaptă să câștige un al treilea mandat de conducere care să-i consolideze locul de cel mai puternic conducător al țării de la Mao Zedong încoace, Xi a lăudat, de asemenea, preluarea de către partid a controlului asupra situației din Hong Kong, care a fost zguduit de proteste antiguvernamentale în 2019.

Reuniunea a aproximativ 2.300 de delegați din întreaga țară a început în vasta Mare Sală a Poporului din partea de vest a Pieței Tiananmen, pe fondul unei securități stricte.

Xi a declarat că partidul cu 96 de milioane de membri „a câștigat cea mai mare bătălie împotriva sărăciei din istoria omenirii”.

În deceniul său la putere, Xi, în vârstă de 69 de ani, a așezat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a prioritizat securitatea, controlul statului asupra economiei în numele „prosperității comune”, o diplomație mai asertivă, o armată mai puternică și intensificarea presiunii pentru a cuceri Taiwanul, guvernat democratic.

Analiștii nu se așteaptă, în general, la nicio schimbare semnificativă a direcției politice.

„Trebuie să construim un sistem economic socialist de piață de nivel înalt (…) să consolidăm și să dezvoltăm fără ezitare sistemul de proprietate publică, să încurajăm și să sprijinim fără ezitare dezvoltarea economiei private, să susținem rolul decisiv al pieței în alocarea resurselor și să acordăm o mai mare importanță rolului guvernului”, a declarat el.

În ceea ce privește COVID-19, Xi a declarat că China a câștigat laude internaționale.

În ultimele zile, Beijingul a subliniat în mod repetat angajamentul său față de strategia zero-COVID a lui Xi, spulberând speranțele a nenumărați cetățeni chinezi, precum și a investitorilor, că Beijingul ar putea începe să iasă în curând dintr-o politică care a provocat frustrări și daune economice pe scară largă.

Puterea lui Xi pare să nu fie diminuată de tumultul unui an în care economia chineză a încetinit dramatic, trasă în jos de blocajele frecvente, de criza din sectorul imobiliar și de impactul măsurilor din 2021 asupra economiei.

Relațiile Chinei cu Occidentul s-au deteriorat brusc, agravate de sprijinul lui Xi pentru Vladimir Putin.

Fiu al unui revoluționar al Partidului Comunist, Xi a revigorat un partid care devenise profund corupt și din ce în ce mai irelevant, extinzându-și prezența în toate aspectele societății.

Xi a eliminat limitele mandatelor prezidențiale în 2018, deschizându-i calea pentru un al treilea mandat de cinci ani, sau mai mult.

Se așteaptă ca congresul să îl reconfirme pe Xi în funcția de secretar general al partidului, cea mai puternică funcție din China, precum și în cea de președinte al Comisiei militare centrale. Președinția lui Xi urmează să fie reînnoită în martie, în cadrul sesiunii anuale a parlamentului chinez.

În perioada premergătoare congresului, capitala chineză a intensificat măsurile de securitate și restricțiile COVID, în timp ce fabricile de oțel din provincia vecină Hebei au primit instrucțiuni de a reduce operațiunile pentru a îmbunătăți calitatea aerului, a declarat o sursă din industrie.

A doua zi după încheierea congresului, Xi își va prezenta noul său Comitet permanent, o echipă de conducere formată din șapte persoane.


Aceasta va include persoana care îl va înlocui pe Li Keqiang în funcția de premier atunci când Li se va retrage din această funcție în martie, după două mandate.

China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului

Depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului, iar China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța, ci se va strădui pentru o rezolvare pașnică, a declarat duminică președintele Xi Jinping la deschiderea congresului partidului comunist chinez, scrie Reuters.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, în ciuda obiecțiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care respinge revendicările de suveranitate și spune că doar poporul insulei are dreptul de a-și decide viitorul.

Tensiunile au crescut dramatic în august, după ce China a organizat manevre militare în apropierea Taiwanului, în urma vizitei la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Aceste activități militare au continuat, deși într-un ritm redus.

Într-un discurs de deschidere a celui de-al 20-lea congres al Partidului Comunist de guvernământ de la Beijing, Xi a declarat că China a „respectat întotdeauna, a avut grijă și a beneficiat” de poporul taiwanez și s-a angajat să promoveze schimburile economice și culturale peste strâmtoarea Taiwan.

„Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez și este la latitudinea poporului chinez să decidă”, a spus el. „Insistăm să depunem eforturi pentru perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și cu cele mai bune eforturi, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.”

Această opțiune vizează „interferența” forțelor externe și a unui „număr foarte mic” de susținători ai independenței Taiwanului, mai degrabă decât a marii majorități a poporului taiwanez, a declarat Xi.

Luni, în discursul său de ziua națională, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că războiul dintre Taiwan și China „nu este absolut deloc o opțiune” și și-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul.

În discursul săi, Xi a promis să acorde prioritate mediului, să protejeze natura și să promoveze un stil de viață verde.

El a declarat că China a făcut progrese în abordarea problemelor de mediu în ultimii 10 ani și a promis să „elimine practic” poluarea puternică a aerului și a apei, aducând în același timp sub control contaminarea solului.

Inversarea daunelor provocate de decenii de creștere economică vertiginoasă a fost unul dintre obiectivele politice majore ale Chinei în deceniul în care Xi a fost la putere. El a avertizat în 2018 că orice eșec în combaterea poluării ar putea fi folosit ca o „scuză” pentru ca forțele ostile să submineze conducerea Partidului Comunist.

O altă temă a fost cea demografică. China va adopta politici pentru a-și stimula rata natalității, a declarat Xi Jinping, în timp ce factorii de decizie politică sunt îngrijorați de faptul că un declin iminent al populației chineze ar putea afecta a doua cea mai mare economie a lumii.

„Vom stabili un sistem de politici pentru a stimula rata natalității și vom urmări o strategie națională proactivă ca răspuns la îmbătrânirea populației”, a declarat Xi.

Deși China are 1,4 miliarde de locuitori, cei mai mulți din lume, nașterile sale vor scădea la un nivel record în acest an, spun demografii, coborând sub 10 milioane de copii față de 10,6 milioane anul trecut – deja în scădere cu 11,5% față de 2020.

Autoritățile au impus o politică cu un singur copil de familie din 1980 până în 2015, trecând ulterior la o politică cu trei copii, recunoscând că națiunea se află în pragul unui declin demografic.

Rata de fertilitate de 1,16 în 2021 a fost sub standardul OCDE de 2,1 pentru o populație stabilă și printre cele mai scăzute din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.