DIICOT, percheziții la birourile NIS Petrol din Timișoara și București. Ce infracțiuni...

DIICOT, percheziții la birourile NIS Petrol din Timișoara și București. Ce infracțiuni grave sunt investigate UPDATE 4 Decizia de ultimă oră a procurorilor

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timișoara, împreună cu trupele de intervenție ale Jandarmeriei, au descins în această dimineață la sediul Nis Petrol din Timișoara, companie din Serbia aflată sub „umbrela” gigantului rusesc Gazprom. Pe lângă perchezițiile de la sediul de pe Calea Torontalului, sunt verificate și locuințele unor angajați din Timișoara și București, în total nouă percheziții.

Din primele informații, DIICOT Timișoara face cercetări legate de accesarea ilegală a unor sisteme informatice șo transmiterea ilegală de date informatice, mai exact informații privind zăcăminte de țiței și gaze din România.

Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1 Ancheta DIICOT este una extrem de complexă și a beneficiat de suport informativ din partea principalelor servicii de informații din România – SRI și SIE. De când NIS Petrol a început să facă prospecțiuni în județul Timiș, în 2008, în zonele de lângă localitățile Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare, a adunat o serie de informații despre rezervele de petrol și gaze din respectivele perimetre. Cu toate că avea obligația de a transmite aceste date statului român, reprezentat prin ANRM, ca proprietar al terenurilor respective, NIS Petrol, subsidiara Gazprom, a transmis toate informațiile direct către Belgrad și de acolo, cel mai probabil, către Moscova.


Practic, autoritățile române habar nu au avut ce s-a descoperit în timpul prospecțiunilor de către Nis Petrol. Mai multe persoane din conducerea companiei urmează să fie audiate la sediul DIICOT Timișoara.

UPDATE 2 Cauza are ca obiect „comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”.

UPDATE 3 DIICOT a anunțat că, în urma perchezițiilor, au ”fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Cu privire la patru dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia”.

Conform informațiilor obținute de PRESSALERT.ro au fost puși sub acuzare cetățeni din Republica Moldova și România, iar printre cei audiați ca și martori sunt și cetățeni din Rusia.

UPDATE 4 Audierile s-au terminat în jurul orei 22:30, iar procurorul de caz a decis să nu ia nicio măsură preventivă pentru cei patru bărbați făcuți suspecți în acest dosar. În următoarele zile urmează să se facă percheziții informatice asupra calculatoarelor și mediilor de stocare a datelor care au fost ridicate astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.