Război în Ucraina, ziua 221. Rusia a pierdut un oraș-cheie din regiunea...

Război în Ucraina, ziua 221. Rusia a pierdut un oraș-cheie din regiunea Donețk proaspăt „anexată”

0
DISTRIBUIȚI

Trupele ucrainene au declarat că au cucerit orașul-cheie Lîman din estul ocupat al Ucrainei, o înfrângere usturătoare care l-a determinat pe un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, să facă apel la posibila utilizare a armelor nucleare. Presa de stat rusă a anunțat că trupele s-au retras din Lîman de frică încercuirii.

Forțele ucrainene au pătruns în orașul de est Lîman, care a fost pentru mult timp o fortăreață rusă și pe care Kievul spunea mai devreme că a înconjurat-o, iar bătăliile se dezlănțuie, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al forțelor de Est ale Ucrainei, relatează Reuters. Recuperarea orașului Lîman de către ucraineni este o pierdere majoră pentru Moscova, după ce președintele Vladimir Putin a proclamat anexarea regiunii Donețk, împreună cu alte trei regiuni, la o ceremonie de vineri care a fost condamnată de Kiev și Occident ca fiind o farsă.

„Suntem deja în Lîman, dar există bătălii”, a declarat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al forțelor din est ale Ucrainei, la televizor.

„Forțele de asalt aerian ucrainene intră în Lîman, regiunea Donețk”, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

Informația a fost confirmată și de Rusia.

Trupele ruse s-au retras din orașul Lîman din estul Ucrainei din cauza amenințării încercuirii, a declarat ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA.

Din cauza amenințării încercuirii, forțele aliate au părăsit Lîman și s-au retras pe linii mai avantajoase, a spus Ministerul Apărării.

„În ciuda pierderilor suferite, având o superioritate semnificativă în forțe și mijloace, inamicul a adus rezerve și a continuat ofensiva în această direcție”, a adăugat Ministerul Apărării.

Cu puțin timp înainte, soldații ucraineni s-au urcat sâmbătă pe un vehicul cu steagul ucrainean la periferia orașului Lîman din estul țării, potrivit unei înregistrări video postată de șeful de cabinet al președintelui, Andrei Yermak, relatează Reuters.

„1 octombrie.


Desfășurăm drapelul nostru de stat și îl stabilim pe teritoriul nostru. Lîman va fi Ucraina”, a spus unul dintre soldați înainte de a pune steagul pe ceea ce părea a fi semnul de „Bun venit în Lîman” aflat pe drumul spre oraș.

Puțin mai devreme, armata susținuse că a „încercuit” câteva mii de soldați ruși în acest oraș din regiunea Donețk, anexată vineri de Rusia.

„Unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, dar operațiunea nu s-a încheiat încă”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei.

Imagini publicate de Fundația ucraineană Come Back Alive arată un convoi de ocupanți ruși care „încercau să fugă” din Lîman.

„Lîman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonetsk și este foarte important din punct de vedere psihologic”, a spus mai devreme Cherevatyi.

Înregistrările cu dronă arată un număr mare de vehicule, inclusiv camioane și echipamente militare, se deplasează într-o singură direcție pe o stradă.

Mulți bloggeri militari ruși au afirmat că retragerea rusă din Lîman seamănă cu retragerea haotică din Balakliia, regiunea Harkov, prin slaba coordonare și lipsa de sprijin de artilerie, a precizat ISW.

Putin a declarat că regiunile Donbas, Donețk și Lugansk și regiunile sudice Herson și Zaporojie sunt pământ rusesc în cadrul ceremoniei de vineri – o porțiune de teritoriu egală cu aproximativ 18% din suprafața totală a Ucrainei.

Ucraina și aliații săi occidentali au catalogat mișcarea Rusiei drept ilegală. Kievul a promis că va continua să-și elibereze pământul de forțe ruse și a spus că nu va purta discuții de pace cu Moscova cât timp Putin va rămâne președinte.

Generalul american în retragere Ben Hodges, un fost comandant al armatei americane în Europa, a declarat că o înfrângere a Rusiei în Lîman după ce Putin a semnat decretele de anexare a Donețkului ar fi o umilire politică și militară majoră pentru liderul rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.