INTERVIU Horea Crișovan: „Timișoara poate să susțină fără probleme o comunitate solidă...

INTERVIU Horea Crișovan: „Timișoara poate să susțină fără probleme o comunitate solidă de artiști, trebuie doar să dăm curaj tinerei generații“

0
DISTRIBUIȚI

Formația TM Groove, alături de o serie de invitați, a deschis Târgul de Crăciun din Piața Victoriei, duminică seara, cu un concert special care a avut loc după aprinderea luminițelor de sărbătoare. Alături de membrii formației TM Groove – Horia Crișovan, Florin Cvașa, Marcel Poaty-Souami, Dănuț Blaga și Lucian Nagy – pe parcursul concertului spectatorii au avut parte de o serie de voci tinere, care au colorat într-un mod cât se poate de plăcut o seară specială.

Pe scenă și-au făcut apariția Jennifer Poaty-Souami, Bianca Berciu, Simion Caragia (participant la „X Factor” și „Românii au Talent” în 2021), Tania Ionescu (participantă la „Vocea României” în 2018), Alexandra Sârbu, Andrei Badea, Maria Avramescu și Daniel Tudor, iar piesele care s-au regăsit în playlistul concertului au beneficiat de aplauzele sincere ale publicului.

În cele ce urmează am realizat un interviu cu Horea Crișovan, „selecționerul“ răspunzător pentru concertul special care a deschis Târgul de Crăciun organizat de Primăria Timișoara.

– Cum s-a născut această colaborare?

– Colaborarea TM Groove-ului cu aceste voci s-a născut din dorința de reeditare aproximativă a unui eveniment pe care l-am făcut înainte de pandemie de ziua orașului. Patriotismul meu local care se pare că a devenit mai nou pentru mine doar o amintire, se pare că îmi mai dă din când în când câte o idee de acest gen. O zic poate pentru ultima dată (pentru că am cam obosit să tot o zic): Timișoara poate să susțină fără probleme o comunitate solidă de artiști. Nu trebuie să importăm forțat nimic. Trebuie doar să dăm curaj tinerei generații. Să le faurim o potecă pe care ei să calce mult mai firesc, poate mai ușor decât am călcat noi pe cea făcută de cei dinaintea noastră. Dar din păcate acest lucru se va întâmpla doar când sfântul televizor și radioul comercial nu va mai conduce ascultătorul. Aici e un paradox – am luptat pentru liberul arbitru, pentru libertatea de a alege noi ce ascultăm sau la ce privim, dar tot ne lăsăm vrăjiți de producții de carton stropite cu acuarelă. Timișoara muzicală POATE, „are cu ce”. Cere doar un pic de încredere din partea ascultătorior și celor care organizează evenimente De data asta a fost bine! Casa de cultură și Primăria au înțeles și și-au dat girul. Au avut încredere in noi.Le mulțumim pe această cale.

Foto: Alin Zelenco

– Spune-mi câteva cuvinte despre cei care au cântat aseară pe scenă alături de voi…

Andrei Badea – L-am cunoscut la un karaoke, un after party unde am cântat cu Florin Cvașa la cajon și Maria Busuioc. M-a impresionat acuratețea lui în interpretare și faptul că vocea lui era foarte clară. Bucurie, talent, pasiune. Am și colaborat foarte rapid cu el într-o piesă pe versurile lui Corneliu Vaida – „Ultime Rugăminți”.

Maria Avramescu – După „reorganizarea” lui Feli a fost prima noastră opțiune de colaborare. Însă ca o doamnă cu mare bun simț nu și-a trădat colegii de trupă de la Cover-Up și ne-a refuzat. Asta nu înseamnă că nu vom mai face lucruri frumoase pe viitor. Voce puternică și prezență reală… nu de carton. Maria e consacrată. Știe ce vrea. Și are cu cine!

Tania Ionescu – Sincer, nu mă uit la concursuri televizate, așa că nu aveam cum să știu de ea. Tania mi-a fost prezentată de Ion Ardeal Ieremia – regizor și prieten bun. Gustul lui pentru muzică foarte bună și spiritul critic uneori exacerbat m-a făcut să zic – „ok, trimite-mi ceva”. De atunci am văzut potențialul și talentul ieșit din comun al acestei adevărare artiste. Studiază artă teatrală cu Claudia Ieremia și cântă. Prezența scenică a Taniei este fără doar și poate la nivel de „International Diva”. Are un repertoriu foarte calitativ, surprinzător pentru generația ei. Probabil că ar fi trebuit să se nască mai aproape în timp de muzica pe care o ascultă. Tania – că mesaj pentru tine – nu te lăsa păcălită de artiștii din plastic. Știu că nu o vei face! Fii tu însăți în continuare!

Alexandra Sîrbu – A fost o altă opțiune a noastră după marea reorganizare. Lucrurile au luat însă o altă tornură și nu a fost să fie. Alexandra cântă frumos, are un ton deosebit și după cum ați văzut s-a bucurat de aplauze din suflet. Și eu m-am bucurat pentru ea. Sper că va fi puternică și curajoasă, pentru că are un suflet foarte mare și o voce modernă care cucerește foarte ușor sufletele.

Simion Caragia – Mare talent, actor, l-am smuls din filmări.


Nu prea am repetat. Are de cântat, pentru că merită asta din plin. E profi. Țin mult la el și el știe asta. My „curly pretty friend” e o apariție ce nu poate fi ignorată. Și ține cu noi, cu cei de la TM Groove. Nu fugi prea departe Simion – „TM-șoara” te votează unanim!

Bianca Berciu – Sensibilitatea ei e de neimaginat pentru zilele noastre. Nu știu ce a făcut, ce a trăit ca să poată transmite atât de mult. Caracter deosebit, bun simț, seriozitate. Tonul vocii ei este răvășitor, mai ales în registrul „balader”. Mesaj pentru Bianca – Încrederea în tine să fie ținta următoare!

Daniel Tudor – L-am cunoscut la același karaoke. Andrei era alături de el. La fel și Simion. Nu vă puteți imagina ce față am făcut noi – eram cu Florin Cvașa, spectatori – un mare artist internațional era chiar în fața noastră. Dani. Recunosc – primul gând a fost precedat de o vajnică înjurătură – „cum de se poate să va uitați la producții de cacao… să plătiți bani grei pentru artiști de carton (am mai vorbit de ei mai sus) când aveți așa ceva în Timișoara???” Dani… ești crazy.

Jennifer Poaty-Souami – Aici a fost momentul în care am renunțat la căciula de pe cap. „Chappeau” a fost cuvântul ce a urmat dezvelirea. Jenny este soția lul Marcelle. Așa am cunoscut-o. E o dulceață de om și un muzician ce își asumă fiecare sunet pe care îl scoate pe gură. Evoluează de la o înregistrare la alta. Tonul vocii ei înmoaie suflete. Să nu mai vorbim de bun simt și caracter. Aici excelează. Nu are nimeni cum să se supere pe Jenny – Nu-i așa Marcelle? Tonul vocii ei nu poate fi confundat. Cu siguranță. Colaborez cu ea și în VanDerCris și am fost împreună cu VanDerCris la sărbătorirea a 50 de ani de activitate a lui Mircea Baniciu – unde a cântat „Eșarfă în Dar”.

– Cum ați simțit reacția publicului?

– Publicul a fost cel mai numeros de până acum la prestația unui proiect ne-pompat de TV și radio. Cel mai mult m-am bucurat la aplauzele destinate „copiilor” talentați de la microfon. Reacție minunată – nu m-am așteptat

– Este un proiect special sau veți mai face cântări din astea cu prieteni și pe viitor?

– Proiectul e deschis. Noi vrem, mai trebuie și alții să vrea. Până acum orice proiect mamut la care am lucrat – de acest gen – a fost singular din păcate – și e mare frustrare când se întâmplă asta Aici aș vrea să amintesc cel mai grozav proiect de combinație între Folclor și Rock gândit și realizat în Timișoara – Ansamblul Timișul cu maestrul Deian Galetin la baghetă și acordeon și TM Groove cu Maria Hojda. Așa ceva e irepetabil fără voința unor factori de decizie de a-l mai realiza vreodată. Și aici mulțumesc pentru insistență Camelia Mingasson. Dacă ea nu mă bătea la cap pe mine și pe Marcelle nu ieșea așa ceva în TM. Succes la noile idei, sper să iasă bine. Trupa TM Groove a avut momente de strălucire alături de acești minunați oameni de la microfon: Marcelle Poaty-Souami – cel înghețat la mâini – clape, Dănuț Blaga – cel cuminte – bass, Flocea României – Florin Cvașa – cel călduros și bărbos – tobe, Lucian Nagy cel din Andromeda – percuție și instrumente de suflat, Horea Crișovan – cel cu bocancii noi deci incomozi – chitară și idei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.