O nouă ediție a evenimentului „Memoria Satului Românesc”, la Timișoara. Expoziție despre...

O nouă ediție a evenimentului „Memoria Satului Românesc”, la Timișoara. Expoziție despre experiențele lui Dositej Obradovic în Dalmația și Lika, la Muzeul Satului

0
DISTRIBUIȚI

În cursul acestei săptămâni, Muzeul Satului Bănățean organizează cea de-a VII-a ediție a simpozionului internațional de comunicări științifice „Memoria Satului Românesc”, pregătit de muzeografii Cătălin Balaci și Andrei Milin, la care vor participa specialiști din domeniul muzeal, al științelor asociate etnologiei și a protecției și a promovării patrimoniului cultural din România și Republica Serbia. Deschiderea festivă va avea loc în 24 noiembrie, la ora 10:00 în sala de conferințe a hotelului Lido, de pe bulevardul Iosif Bulbuca nr. 20, iar a doua zi lucrările vor continua la Muzeul Satului Bănățean.

În 25 noiembrie, ora 17:00, la Casa Națională din Babșa de la Muzeul Satului Bănățean va fi deschisă expoziția de fotografii intitulată „Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația”, organizată de muzeograful Andrei Milin, care prezintă viața ieșită din comun și activitatea educativă și culturală a marelui om de cultură și iluminist bănățean din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, printre sârbii din Dalmația și Lika.


Inedita expoziție prezintă imagini din localitățile în care a trăit și activat Dositei Obradovici, reproduceri cu scrisori ale acestuia, dar și ecoul activității sale, materializat în monumente și plăci memoriale care i-au fost dedicate. Materialul expus a fost adunat și selectat de Milorad Kuraica, un admirator al vieții și operei iluministului bănățean, el fiind originar din Plavno, (Dalmația, Republica Croația), locul unde Dositei Obradovici a lucrat ca învățător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.