Prima ediție a proiectului Orgile Cetății programează o serie de concerte cu...

Prima ediție a proiectului Orgile Cetății programează o serie de concerte cu artiști din diverse țări, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Prima ediție a proiectului Orgile Cetății din Timișoara se desfășoară în perioada 30 octombrie – 27 noiembrie, la Biserica Evanghelică Lutherană și aduce în orașul nostru mai mulți artiști internaționali din țări precum, Italia, Belgia sau Ungaria.

În deschiderea primei ediții a acestei manifestări au susținut un recital extraordinar orchestra Liceului de Artă „Ion Vidu”’din Timișoara, violonista Cătălina Trincă și organistul maghiar Levente Kuzma.

Tânărul dirijor Andreas Schein s-a născut în anul 1997 la Timișoara. Începând cu anul 2014 a studiat dirijatul de orchestră sub îndrumarea constantă a maestrului David Crescenzi, iar în anul 2021 absolvit studiile universitare de masterat, secția Dirijat a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, fiind specializat în mod deosebit pe dirijat operă și muzică vocal – simfonică. Lucrarea sa de disertație, a fost publicată sub formă de carte în anul 2021 la editura Edition Musik Südost din München. În anul 2014 a compus prima sa simfonie, care a fost interpretată un an mai târziu de către Orchestra Facultăţii de Muzică, sub bagheta maestrului Peter Oschanitzky. În perioada 2016-2019 a organizat o serie de concerte vocal-instrumentale în calitate de dirijor sau organist, unde a prezentat publicului în primă audiţie locală lucrări din repertoriul universal sacru.


Din anul 2021, Andreas Schein este dirijor al Orchestrei Simfonice a Liceului de Artă “Ion Vidu” din Timișoara, realizând o serie de concerte simfonice, vocal-simfonice și de operă.

Printre concertele desfășurate în cadrul acestui proiect s-a numărat și cel susținut de Salvatore Pronesti (Italia), care a avut loc duminică seara la Biserica Evanghelică Lutherană din Timișoara. Organistul italian este director artistic al Festivalului Internațional de Orgă de la Pantheon din Roma și a susținut recitaluri importante de orgă în Liepzig, Atlantic City, Washington sau New York.

Evenimentul Orgile Cetății din Timișoara continuă cu un concert de muzică clasică susținut de Felician Roșca (orgă) și Grupul Coral Harmony – dirijor Ștefan Szekely (12 noiembrie, ora 19), un recital de flaut și orgă susținut de Cristina Struța (orgă) și Matei Ioachimescu (flaut) (15 noiembrie ora 19) și expoziția foto și lansarea albumului Orgile Timișoarei în data de 27 noiembrie de la ora 19.

Orgile Cetății este un program pilot ce se dorește a deveni tradiție sub forma unui festival anual în biserici din zona Cetății Timișoara și este organizat de Asociația Culturală Timorgelfest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.