A apărut primul episod din filmul documentar „Lugoj – Florența Banatului“

A apărut primul episod din filmul documentar „Lugoj – Florența Banatului“

0
DISTRIBUIȚI

Primul episod din filmul documentar „Lugoj – Florența Banatului“ realizat de de regizorul Vasile Bogdan și directorul de imagine Grațian Gâldău, care își propune să reliefeze particularitățile urbei de pe Timiș, urmărind istoria, construcțiile spirituale și materiale, dar și atmosfera și perspectivele oamenilor, a apărut pe Internet

„Lugojul, străvechea așezare de pe malurile Timișului, a rămas în timp o oază de liniște, lumină și demnitate. Numită de savantul Nicolae Iorga «Florența Banatului», tocmai pentru armonia și strălucirea sa, orașul a devenit în timp pilda unei conviețuiri pline de înțelegere și frățești apropieri între oameni de diverse naționalități și confesiuni. Astfel, cunoscut ca o adevărată capitală spirituală românească din Banat, Lugojul s-a afirmat și prin largi deschideri europene. Parte a evenimentului organizat în cadrul proiectului «Lugoj – Valori și caractere în inima Europei», proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, filmul nostru, proiectat în trei episoade, își propune să reliefeze particularitățile urbei de pe Timiș, urmărind istoria, construcțiile spirituale și materiale, dar și atmosfera și perspectivele oamenilor de aici.


Cetățeni de naționalități și confesiuni diferite își intersectează zilnic destinele, muncesc alături, se sprijină reciproc spre prosperitatea colectivității lor. Între aceștia, numeroși au devenit adevărate repere de profesionalism, nume celebre care au dus în depărtări renumele României. Familia Brediceanu, ai cărei membrii, tribunul Coriolan Brediceanu și fiii săi, Tiberiu și Caius Brediceanu, s-au afirmat în plan politic, social, cultural, alături de ei Mihai Brediceanu, Filaret Barbu, Gelu Barbu, tenorul de faimă mondială Traian Grozăvescu, compozitorul Ion Vidu. Nume precum Bela Lugosi, inconstestabilul star de la Hollywood, sculptorul Ingo Glass, compozitorul Gyorgy Kurtag, Georges Devereux, fondatorul etnoanalizei și a etnopsihiatriei precum și mulți alții au adus glorie Lugojului. Acestor adevărate legende li se alătură ilustre figuri contemporane, care dau vigoare imaginii orașului. «Lugoj – Florența Banatului», un film despre Lugojul de ieri, astăzi și mâine, în alb-negru și culoare, despre visare și viața de zi cu zi a oamenilor harnici dintr-un oraș care își merită renumele“, spun realizatorii documentarului.

Premiera filmului a avut loc la Teatrul „Traian Grozăvescu” din Lugoj, în data de 14 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.