Emeric Dembroschi va deveni cetăţean de onoare al comunei Dumbrăviţa. Realizările „Eroului...

Emeric Dembroschi va deveni cetăţean de onoare al comunei Dumbrăviţa. Realizările „Eroului de la Guadalajara”

0
DISTRIBUIȚI

Fostul mare internaţional român, cunoscut şi ca „Eroul de la Guadalajara”, pentru realizările de la Mondialul mexican, dar şi câştigător al Cupei României cu Poli Timişoara, ultimul trofeu major pentru fotbalul bănăţean, Emeric Dembroschi va primi miercurea viitoare placheta și cupa onorifică de premiere ca cetățean de onoare al comunei Dumbrăviţa, judeţul Timiş.

„Dembo”, născut pe născut pe 6 octombrie 1945 la Câmpulung la Tisa, Maramureș, este domiciliat în Dumbrăvița de 18 ani.

Decorat în 2008 cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a de către Președintele României, Emeric Dembroschi a fost desemnat cel mai bun fotbalist român participant la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic 1970. Fost echipier al echipelor Dinamo Bacău și Politehnica Timișoara, el a adunat la nivelul primei divizii fotbalistice a României 386 de apariții și a înscris 108 goluri, 15 apariții și cinci goluri în competițiile europene la nivel de cluburi, (evoluând inclusiv în celebra „dublă” cu Celtic, câştigată în Cupa Cupelor).


Respectiv nouă goluri în 27 de partide oficiale în tricoul primei reprezentative. La Mondialul din 1970, într-o grupă cu Brazilia, Anglia și Cehoslovacia, a adunat trei selecții și un gol împotriva Braziliei lui Pele, în compania unor coechipieri precum Nicolae Dobrin, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu sau Cornel Dinu.

În localitatea natală, Câmpulung la Tisa, i s-a ridicat o statuie de lemn în semn de recunoștință, ziaristul Ilie Dobre a scris o carte despre el “Emeric Dembroschi – Eroul de la Guadalajara”, iar oficialitățile din Mexic aveau în plan să îi ridice o statuie în urma prestațiilor din cadrul Mondialului în care erau gazde.

„Locuitor al comunei Dumbrăvița de 18 ani, Dembroschi este un nume de legendă pentru fotbalul profesionist și o imagine simbol pentru localitatea sa de domiciliu, motiv pentru care este oportună acordarea Titlului de Cetățean de Onoare”, se arată în comunicatul Primăriei Dumbrăviţa.

Dembroschi este totodată cetăţean de onoare al Timişoarei şi Bacăului, unde a evoluat înainte de sosirea la Poli. Maestru emerit al sportului, ca tehnician are şi o promovare în „A” cu alb-violeţii!

Evenimentul de înmânare a plachetei şi cupei onorifice de premiere ca cetăţean de onoare va avea loc miercuri, 28 decembrie, de la ora 17, în sala de consiliu a primăriei Dumbrăvița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.