Mai multe persoane reținute într-un dosar de spălare de bani care vizează...

Mai multe persoane reținute într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de 70 de milioane de euro

0
DISTRIBUIȚI

Nouă persoane au fost reținute, iar alta a fost plasată sub control judiciar într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de 70 de milioane de euro.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR și procurorii DIICOT au făcut marți 13 percheziții domiciliare în București și în județul Călărași, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în vederea săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți din comiterea infracțiunilor de fraudă informatică și înșelăciune.

Simultan, au fost făcute 8 percheziții domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova și patru percheziții în Suedia, privind activitatea aceluiași grup infracțional.

Din cercetări a reieșit că, în perioada februarie 2018 – ianuarie 2021, în România, Bulgaria, Polonia și Ungaria, s-ar fi dezvoltat un grup organizat, specializat în activități de spălare a banilor.

Grupul punea la dispoziția altor grupuri infracționale persoane, societăți comerciale paravan, conturi bancare și o infrastructură vastă, în scopul mutării, ascunderii și spălării sumelor de bani provenite din infracțiuni.

„În acest scop, cetățeni din alte țări europene (ucraineni, moldoveni, suedezi) s-ar fi deplasat pe teritoriul României, în vederea înființării de societăți comerciale destinate comiterii de infracțiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an și cu sediul social la un birou de avocatură).


Pe numele acestor societăți comerciale ar fi fost deschise, ulterior, conturi bancare, fiind obținute cardurile bancare și accesul la serviciul de online banking”, arată polițiștii.

Au fost identificate două moduri de operare: CEO Fraud/BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud), reprezentată de o fraudă informatică sau, după caz, înșelăciune îndreptată împotriva unor persoane juridice din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud și, uneori, Asia; iar al doilea mod, bazat pe înșelăciuni, care au avut ca fundament investiții în capital de risc pe platforme de tranzacționare nereglementate în UE, îndreptate împotriva unor persoane fizice, care au fost atrase prin diferite metode de inginerie socială să investească prin intermediul unui „broker” pe astfel de platforme și, ulterior, au fost deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse.

Sumele de bani astfel obținute ar fi fost transferate prin intermediul unor companii offshore/fantomă către conturi din Europa și ar fi ajuns, ulterior, în conturile bancare ale societăților comerciale din România, controlate de grupul infracțional specializat în spălarea banilor.

Aceste sume de bani ar fi fost redirecționate de către coordonatorii grupului către Asia, respectiv către societăți controlate prin interpuși, în Hong Kong și Israel.

Volumul tranzacțiilor, care fac obiectul activităților de urmărire penală, depășește 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro.

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de dolari.

În acest caz au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistență judiciară internațională și ordine europene de anchetă.

La sediul DIICOT au fost duse, în vederea audierii, 24 de persoane, despre care există bănuiala că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale. În urma audierilor, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 9 persoane bănuite și măsura controlului judiciar față de o alta.

Miercuri, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive față de cele 9 persoane reținute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.