Premierul Ciucă: „România va relua procesul de aderare la Schengen”. Iohannis: Aderarea...

Premierul Ciucă: „România va relua procesul de aderare la Schengen”. Iohannis: Aderarea la Schengen, obiectiv strategic

0
DISTRIBUIȚI
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că România va relua procesul de aderare la Schengen. „Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm și o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a spus Ciucă.

„În calitate de prim-ministru și cetățean român doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Vreau să adresez mulțumiri partenerilor noștri din statele membre, Comsia Europeană, Parlamentul European, dar și agențiile eutropene care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împtreună soluții. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că toate statele au fost de acord cu aderarea României la spațiul Schengen, „cu o singură și nejustificată excepție – Austria”.

Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Externe a decis admiterea Croaţiei în Spaţiul Schengen, anunţase Preşedinţia cehă a instituţiei, precizând că au fost respinse solicitările României şi Bulgariei.

„Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. Mai mult ca oricând, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene”, a spus Nicolae Ciucă, după votul din Consiliul JAI.

El a precizat că România va continua să protejeze frontierele sale externe, care sunt și ale UE.

De asemenea, premierul a anunțat că România va relua procesul de aderare.

„România ca continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană.


România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus șeful Guvernului.

Iohannis: Dragi români, România nu se oprește aici!

Președintele Klaus Iohannis anunță,după votul din Consiliul JAI, că ”aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”: „Dragi români, România nu se oprește aici”.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, traqnsmite Klaus Iohannis.

El afirmă că România „va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum”.

„Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european. Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, încheie șeful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.