2022, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Europa

2022, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Europa

0
DISTRIBUIȚI

soare vreme

Europa a avut parte în 2022 de cea mai caldă vară din istorie și de al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată. Cel mai cald an în ceea ce privește media temperaturilor rămâne 2016. Anul trecut s-a înregistrat o cascadă de dezastre naturale fără precedent. Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie, în ciuda influenței fenomenului meteorologic „La Nina” din ultimii trei ani.

Anunțul a fost făcut marți de serviciul de monitorizare a climei din UE.

Temperaturile medii înregistrate în 2022 – an care a cunoscut o cascadă de dezastre naturale fără precedent, devenite mai probabile și mai mortale din cauza schimbărilor climatice – fac din acest an al cincelea cel mai cald de la începutul evidențelor, în secolul al XIX-lea, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service.

Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istoria Europei, doborând recordurile de temperatură în țări precum Italia, Spania și Croația.

Valurile puternice de căldură au provocat peste 20.000 de decese „în plus” în țări precum Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.

Evidențele Copernicus Climate Change Service datează din 1950, dar alte serii de date, mai lungi, confirmă că 2022 a fost al cincelea cel mai călduros an la nivel global cel puțin din 1850.

Planeta este cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit C3S.


Copernicus a precizat că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii.

„Ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii”, a spus, potrivit Reuters, directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a făcut apel la acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la schimbările climatice.

Căldura combinată cu lipsa precipitațiilor a făcut, de asemenea, ca 2022 să fie și cel mai secetos an în Europa în ultimii 500 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.