Castelul Huniade, printre clădirile care ar putea fi reabilitate seismic printr-un proiect...

Castelul Huniade, printre clădirile care ar putea fi reabilitate seismic printr-un proiect naţional

0
DISTRIBUIȚI

Patru clădiri din Timişoara urmează să fie reabilitate pentru a rezista la cutremure. CJ Timiş efectuează demersurile prin intermediul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Obiectivele vizate sunt Castelul Huniade, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copii Timișoara, Biblioteca Județeană Timiș și Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu. Finanţarea e asigurată 100% de la bugetul de stat.

Administrația județeană va depune proiecte prin care se solicită finanțare pentru reabilitarea celor patru clădiri.


Programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, astfel nu e nevoie de cofinanțare din partea beneficiarilor. „Programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022 și vizează atât clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice. Cererile de finanţare pot fi depuse de autorităţile publice locale şi centrale, fiind aplicat criteriul primul venit – primul servit”, se arată în comunicatul CJ Timiş.

„În vederea consolidării şi reabilitării clădirilor, se pot finanţa, de la bugetul de stat, inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare obiectivului de investiţii, cele legate de elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, verificarea tehnică a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, asistenţa tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiţiei de bază, cele pentru organizarea de şantier, precum şi cheltuielile diverse şi neprevăzute.

Programul oferă posibilitatea de a se interveni pentru reabilitarea și consolidarea unor clădiri cu rol important în viața culturală și socială de la nivelul comunităților locale, asigurând atât un grad sporit de siguranță în utilizare, cât și repunerea în valoare a patrimoniului material”, mai arată CJT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.