„Porous Matter. Void fractions in materials, ideas and society”, care face parte din programul de inițiative Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023 bilaterale, este o colaborare între META Spațiu, centrul de excelență PORELAB din Norvegia și Universitatea Politehnica Timișoara, și are ca obiectiv principal crearea unui tip de legătură între artă, știință și tehnologie, care pune accent pe noi tipuri de creație și pe modul în care experimentul artistic și cel științific pot da naștere unor noi atitudini și pot contribui la conturarea societăților viitorului – sau a viitoarelor realități – la diverse nivele – comunicare, crearea de experiențe, iscarea unor dezbateri în societate, intervenția în procese științifice sau sprijinirea dezvoltării indivizilor. Proiectul cuprinde o serie de activități de laborator, în care oameni de știință și artiști români și norvegieni experimentează în laboratoarele universităților partenere materialul poros, care ar poate influența ecosistemele locale, cu instrumente specifice atât artelor cât și științei, urmând ca lucrările realizate să fie expuse în cadrul galeriei META Spațiu, începând cu luna septembrie.
Totodată, pe parcursul proiectului vor avea loc prezentări, ateliere științifice și artistice pentru copii și adulți, tururi ghidate și conferințe.
Proiectul, curatoriat și inițiat de Mirela Stoeac-Vlăduți, directorul artistic al META Spațiu, va reuni patru artiști – Maria Castellanos și Hilde Marie Holsen din Norvegia, alături de Floriana Cândea și Cosmin Haiaș din România, și patru oameni de știință, reprezentanți ai celor trei universități implicate – Florin Drăgan, rector și coordonator al proiectului din partea UPT, Liviu Marșavină, prorector al universității timișorene, și norvegienii Alex Hansen, coordonator al proiectului și director al Porelab și Marcel Moura, dar și alți cercetători și profesori din centrele universitare din Timișoara, Oslo și Trondheim.
Potrivit organizatorilor, contribuția colaborărilor dintre știință și artă ar putea fi esențială în conturarea unei viitoare realități culturale pentru Timișoara 2023, pentru consolidarea sectoarelor culturale și creative locale, dar și pentru susținerea dialogului interdisciplinar.
Proiectul beneficiază de un grant de 85.000 de euro din partea Islandei, Liechetensteinului și Norvegiei, prin intermediul granturilor spațiului economic european și cele norvegiene.