Fostul prefect Liliana Oneț și Sanda Greblă, „stâlpii” lui Răvășilă pentru șpăgile...

Fostul prefect Liliana Oneț și Sanda Greblă, „stâlpii” lui Răvășilă pentru șpăgile din perioada pandemiei de Covid 19

2
DISTRIBUIȚI

Dosarul de corupție în care DNA Timișoara i-a trimis în judecată, la sfârșitul anului trecut, pe fostul director al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, alături de omul de afaceri Alin Agafiței, scoate la iveală mecanismul prin care banii publici au fost direcționați spre anumite buzunare în perioada pandemiei de Covid 19.

Pentru a-i arăta omului de afaceri lugojean Octavian Batori, patronul Casei Funerare Octavian și Adi SRL, cât de influent este ca să-i obțină contracte, Răvășilă a făcut paradă de conexiunile sale și nu s-a sfiit să folosească nume. Legătura între cei doi a fost intermediată de Agafiței, care avea o firmă specializată în realizarea de monumente funerare.

Imediat după declanșarea stării de urgență, când îngroparea morților de Covid 19 și asigurarea cazării și mâncăii pentru cei carantinați au devenit afacerile zilei, directorul a trecut la acțiune, având, după cum susținea, doi „stâlpi” pentru acțiunile sale – prefectul de atunci, Liliana Oneț, cea care conducea Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, și Sanda Greblă, șefa de cabinet a primarului de atunci, Nicolae Robu.

Inițial, în 27 martie 2020, Răvășilă i-a trimis oficial prefectului Liliana Oneț, fosta sa colegă din PNL, o adresă în care erau indicate 13 firme de pompe funebre care aveau autorizațiile ce le permiteau să ridice cadavrele decedaților de Covid 19. Nu era însă indicat niciun număr de telefon sau alte date de contact, astfel că era un document formal care nu putea fi utilizat într-o situație de urgență. Trei zile mai târziu, Răvășilă i-a transmis pe Whatsapp Lilianei Oneț o listă scurtă cu șase firme, prima fiind a lui Batori, care avea trecută și un număr de telefon de contact. Ulterior, Oneț a trimis această listă tuturor spitalelor și primăriilor din județ să nu lucreze decât cu aceste firme. Anchetatorii au afirmat că în urma analizei discuțiilor de pe Whatsapp între cei doi – directorul din Primăria Timișoara și prefectul de Timiș – „rezultă, în mod cert, că Răvășilă Florin avea influență asupra prefectului județului Timiș, Oneț Liliana”.

A doua zi după trimiterea listei cu doar șase firme, în 1 aprilie, are loc o discuție în trei pe acest subiect la care participă Răvășilă, Batori și intermediarul Agafiței, care și a înregistrat discuția. Înregistrarea integrală a fost obținută de procurorii anticorupție care, după ce s-au autosesizat în urma celor apărute în presă, l-au oprit pe Agafiței în trafic și l-au percheziționat, ridicându-i telefonul mobil în care erau toate discuțiile înregistrate. Răvășilă i-a explicat lui Batori că „eu cu prefectura am în felul următor: eu mă ocup de municipiul Timișoara și mi-a spus, băi, dă-mi pe cineva, dă-mi niște firme care să… care au potențial, care au capacitate, să poată să acționeze la nivelul întregului județ.


Te-am trecut pe tine primul”.

După ce se discută de prețurile de înmormântare pe care să le încaseze, Batori îi spune lui Răvășilă că îi va da „500 lei, curat” pentru fiecare mort de Covid-19 pe care-l va îngropa și spune „doamna prefect vreun protocol dacă trebuie sau ceva”. Răvășilă îi răspunde că „nu trebuie. Ea mi-a dat mie, eu ți-am spus, eu i-am trimis toată lista astă, în urmă, s-a activat planul alb (…) Lista asta ce am trimis-o eu la prefectură care a fost distribuită la toate primăriile din județ. Și am pus număr de contact”. De altfel, după un timp, pentru a-l convinge pe patron că nu-l prostește, Florin Răvășilă i-a spus „eu sunt foarte bun prieten cu prefecta. (…) O venit și mi-o spus în felul următor. Bă, stai liniștit că pe Octavian oricum îl ajut și aș… în regulă. Și Tavi a venit să îmi spună, dar cu prefecta eu sunt… Ai văzut ce i-am trimis la prefectă”.

În perioada respectivă, s-a discutat și despre asigurarea mâncării pentru cei care ar putea fi carantinați în cele 140 de locuri dintr-un ansamblu de containere din Timișoara, iar Răvășilă i-a explicat patronului din Lugoj că a vorbit ca firma lui Batori sa asigure mâncarea pentru respectiva firmă. „Acum am vorbit cu șef de… cu șefa de cabinet a lu primaru’, cu Sanda, și i-am spus, bă, Octavian, trebuie să fie în prima fază. În primul rând, acolo. «Ăsta-i ăla ce dă mâncare». Da, ăsta e al nostru și trebuie să-l susținem. «Bine îl susținem»”, i-a spus directorul din primărie patronului din Lugoj despre conversația cu Sanda Greblă.

O altă infracțiune de trafic de influență a lui Răvășilă a fost legată de presiunile făcute către cei din compartimentul pentru situații de urgență din Primăria Timișoara pentru a încheia două contracte pentru cazarea de persoane carantinate cu firma Bom Mecanica SRL, a aceluiași Octavian Batori. Șeful compartimentului a povestit că, înainte de semnare, a fost abordat pe scările primăriei de Răvășilă, care l-a întrebat pe un ton superior „tu nu ești în stare să faci contractele mai repede?”, iar când s-au semnat documentele l-a asigurat că „e băiat de treabă și nu o să ai probleme cu ei”.

O altă angajată a compartimentului pentru situații de urgență a declarat la DNA despre un episod petrecut la începutul lunii aprilie 2020 când „s-a prezentat la Biroul Situații de Urgență dl. Floin Răvășilă, director la Direcția Patrimoniu, însoțit de doamna Sanda Greblă, care cred că era angajată la Direcția Tehnică sau consilieră personală a primarului Robu Nicolae. Cu ocazia acelei întâlniri din biroul dl. Florin Răvășilă ne-a apostrofat, ne-a întrebat «de ce nu sunt semnate contractele», iar eu i-am spus că sunt în procedură de achiziție publică, după care din câte îmi amintesc acesta a spus aproximativ că și așa noi nu facem nimic”.

Audiată de DNA, Sanda Greblă a negat că ar fi știut detaliile despre licitațiile pentru cazare și asigurarea mâncării pentru cei carantinați pentru care Răvășilă a făcut trafic de influență. În una dintre agendele ridicate în urma perchezițiilor din locuința directorului de la Patrimoniu apare notat „de vb. cu Sanda ptr. Dorin – hotel” în 30 martie 2020. A doua zi, când s-a întâlnit cu Batori, Răvășilă s-a lăudat cu influența pe care o are asupra Sandei Greblă și a patronului de hotel pentru a-l ajuta să încheie noi contracte. De asemenea, Liiana Oneț a fost audiată și a negat orice legătură cu învârtelile lui Răvășilă.

În iunie, iulie și august 2020, Răvășilă a primit de la Batori tranșe de câte 10.000 lei, susținând la una din întâlniri susținând că are de făcut niște plăți legate de licitație.

Citește mâine noi detalii despre acest caz pe PRESSALERT.ro.

2 COMENTARII

  1. Un personaj desprins din basme acest Ravasila Florin , mare OM .Glumeam mare caca….t .Stim ca cine sta cu caca…tii devin si ei caca….ti .Urmeaza sa fie doi caca…ti ,trei,patru un morman de caca….ti .Ca doar au moștenire Primaria de la bunicul lor .Toate la timpul lor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.