Război în Ucraina, ziua 325. Kievul, zguduit de explozii puternice UPDATE 5...

Război în Ucraina, ziua 325. Kievul, zguduit de explozii puternice UPDATE 5 Centrale electrice din cinci regiuni, lovite de rachetele ruşilor

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

Mai multe explozii puternice au fost auzite în capitala Ucrainei, Kiev, sâmbătă dimineață, deși locațiile exacte nu au putut fi determinate, în condițiile în care orașul era acoperit de o ceață densă, scrie CNN.

Administrația militară a orașului Kiev a declarat sâmbătă că „există un atac asupra capitalei”.

Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al Biroului președintelui, a declarat pe Telegram: „Atac cu rachete asupra instalațiilor de infrastructură critică. Detaliile sunt în curs de clarificare”.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că loviturile au avut loc pe malul estic al orașului: „Explozii în districtul Dniprovskyi. Toate serviciile se îndreaptă spre locul faptei. Rămâneți în adăposturi!”, a scris el pe Telegram.

Klitschko a adăugat că resturi de la o rachetă lansată au căzut într-o zonă nerezidențială de pe malul vestic al capitalei, cunoscută sub numele de districtul Holosiivskyi.

„Nu au existat victime”, a spus el.

UPDATE Sirenele de raid aerian au pornit sâmbătă în cea mai mare parte a Ucrainei, anunță oficialii ucraineni.

Guvernatorul regional din Nikolaiev, Vitaliy Kim, a declarat că mai multe rachete rusești au fost observate zburând în sudul Ucrainei și că apărarea aeriană funcționează, potrivit Sky News.

Sâmbătă dimineață, rachetele lansate de ruși au lovit infrastructura din Kiev și Harkov, iar o companie de utilități a oprit rețelele electrice în capitală și în alte două regiuni.

Nu sunt persoane rănite, dar resturile de rachete au provocat un incendiu și mai multe case au fost avariate, au precizat oficialii.

UPDATE 2 O rachetă lansată de ruși a lovit o clădire de apartamente din orașul ucrainean Dnipro. Echipele de salvare caută supraviețuitori între ruinele clădirii, potrivit CNN.

O rachetă a lovit sâmbătă o clădire de apartamente din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei.

El a publicat o fotografie pe canalul Telegram în care apare clădirea puternic avariată. Timoșenko a explicat că „cel puțin o intrare lipsește, oameni care erau acasă sunt sub dărâmături”.

În zonă este fum gros și echipele de la serviciile de urgență caută supraviețuitori.

UPDATE 3 Premierul Rishi Sunak a subliniat, în timpul unei convorbiri telefonice avute sâmbătă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Marea Britanii vrea să trimită o parte din tancurile sale de luptă în Ucraina, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie, potrivit Reuters.

„Ei au convenit asupra necesității de a profita de acest moment cu o accelerare a sprijinului militar și diplomatic global pentru Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak.

„Prim-ministrul a subliniat ambiția Regatului Unit de a intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare”.

Au existat o serie de rapoarte media care au sugerat că Marea Britanie a fost în discuții cu Ucraina pentru a livra Challengers, principalul tanc de luptă al armatei britanice, pentru a ajuta țara să lupte împotriva forțelor rusești invadatoare.

Cu toate acestea, guvernul britanic a declarat în mod repetat că nu a fost luată nicio decizie finală.

„Premierul și președintele Zelenski au salutat alte angajamente internaționale în acest sens, inclusiv oferta Poloniei de a furniza o companie de tancuri Leopard”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al lui Sunak.

UPDATE 4 Cel puțin cinci oameni au murit și 27 au fost răniți sâmbătă, în urma atacului cu rachete rusești asupra blocului din Dnipro.


Echipele de intervenție caută supraviețuitori printre ruinele clădirii.

Guvernatorul regional, Valentyn Reznichenko, a declarat că printre răniți se află șase copii, toți fiind internați în spital.

Racheta lansată de ruși a lovit o clădire de apartamente din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a anunțat Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei.

El a publicat o fotografie pe canalul Telegram în care apare clădirea puternic avariată. Timoșenko a explicat că „cel puțin o intrare lipsește, oamenii care erau acasă sunt sub dărâmături”.

Bilanțul vitimelor ar putea crește deoarece echipele de salvatori caută în continuare printre ruinele clădirii.

UPDATE 5 Compania de electricitate din Ucraina anunță că centralele sale din cinci regiuni au fost lovite de rachetele lansate de ruși, potrivit CNN.

Directorul general al companiei ucrainene Ukrenergo spune că sistemul energetic al țării a suferit sâmbătă 12 lovituri cu rachete.

„Din păcate, au fost lovite instalații energetice din cinci regiuni. Inginerii energeticieni lucrează deja la restabilire”, a scris Volodymyr Kudrytskyi pe Facebook.

Kudrytskyi a declarat că au fost lovite centralele electrice și substațiile Ukrenergo, dar „controlul și integritatea sistemului energetic au fost păstrate”.

„Cu toate acestea, deficitul din sistem este semnificativ. Situația este dificilă în regiunile Harkov și Liov. Echipele de reparații lucrează deja acolo, precum și în alte regiuni, iar eliminarea consecințelor atacului continuă. Munca coordonată a militarilor și a inginerilor energeticieni nu permite inamicului să își atingă obiectivul principal – să arunce întreaga țară în frig și întuneric”, a precizat directorul ucrainean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.