România a trimis mai multe echipe de salvare în Turcia, unde bilanțul morților în urma cutremurelor de a depășit 9.000 de morți. Într-o scurtă conferință de presă după ședința de Guvern de astăzi, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a vorbit despre cât de pregătită este România pentru eventualitatea unui cutremur de proporții.
„În România sunt în aceast moment aproximativ 33.000 de pompieri. Să zicem că o parte sunt pe partea administrativă, pe partea de comandă, dar pe partea de intervenție, operativ, vorbim de aproximativ 28 – 29.000. Dacă noi vrem să alertăm România, noi putem să trecem în toată țara pompierii la program 24 din 24 și să scoatem o tură întreagă, aproximativ 7 – 8.000 de oameni care să lucreze în zonele afectate, iar cei care rămân să lucreze în două ture, 24 de ore cu 24. Dacă trebuie mobilizat mai mult, se poate face și asta”, a spus Raed Arafat.
Secretarul de stat a precizat că în ultimii ani România a investit foarte mult, din fonduri europene și din fonduri guvernamentale, în dotarea sistemului integrat de protecție civilă.
Arafat a precizat că intervenția echipelor românești de salvare în Turcia „nu este efortul unei singure structuri, în situația din Turcia sunt implicate trei structuri. Avem Ministerul Afacerilor Interne, cu DSU, cu structurile aflate în coordonare, ISU, SMURD și așa mai departe. Avem Ministerul Apărării, care în principal este implicat prin forțele aeriene, fără ei am fi fără mobilitate, fără posibilitatea de a ajunge la timp acolo. Și nu în ultimul rând, Ministerul Afacerilor Externe, cu care am colaborat foarte bine în ultima perioadă, cu ei rezolvăm repatrierile”.
Secretarul de stat a explicat că în fiecare județ există echipamente de căutare-salvare și oameni pregătiți să le folosească.
„În fiecare județ avem câte două containere de căutare-salvare, iar în jurul fiecărui astfel de modul există un număr de pompieri instruiți să-l folosească. Înseamnă că dacă noi vrem să ne mobilizăm pentru un cutremur major, dacă pe o zonă de lucru ai nevoie de un container pentru o echipă, noi în acest moment avem în țară în jur de 90 de astfel de containere.
Zonă de lucru poate să însemne o clădire prăbușită cu mai multe persoane înauntru. Echipa noastră din Turcia a lucrat pe o clădire unde au salvat doi oameni, acum lucrează la altă clădire prăbușit, când termină vor fi trimiși la alta. Așa se face cu toate echipele din toată lumea care au mers acolo, fiecare echipă lucrează pe o zonă sau pe o clădire prăbușită unde se știe sau se suspectează că sunt persoane în viață. Ei sunt dotați inclusiv cu senzori, cu echipamente, cu cameră infraroșu, cameră pentru spații înguste, și să nu uităm că sunt și câinii special antrenați”, a mai spus Raed Arafat.
În Siria trimitem ajutoare, nu și echipe
România va trimite în Siria doar ajutor umanitar, acesta urmând să fie stabilit într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, miercuri, că România nu poate trimite misiuni de salvare în două – trei țări deodată, iar acum acestea sunt în Turcia.
„La nivelul Protecției Civile Europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei și sunt mai multe țări care se uită cu ce pot să vină în sprijinul cetățenilor din Siria. Ne concentrăm mai degrabă pe partea de sprijin umanitar și urmează să anunțăm în următoarele 2 – 3 zile ca care va fi misiunea noastră și ce va fi oferit”, a spus Raed Arafat.
Arafat a explicat că este o listă deja transmisă de Siria, inclusiv la Protecția Civilă Europeană.
„Vom vedea ce putem acoperi din lista respectivă și asta va fi decis în cadrul CNSU și după ce se votează acolo va fi făcută cunoscută. Trebuie să analizăm care va fi modalitatea optimă de transport. Clar că numai pe calea aerului poate să fie, dar vom vedea cum, având în vedere situația din zonă. Nu vor fi piedici, sper și vom putea să facem și misiunea asta”, a mai spus șeful DSU.
Întrebat de ce România nu trimite echipe de căutare-salvare în Siria, așa cum a făcut-o în Turcia, Arafat a spus România nu este singura țară care a ales să facă asta. În plus, spune Arafat, nu pot fi displocate echipe în 2-3 țări în același timp.
„Sunt țări care au trimis echipe de căutare – salvare, dar mai multe țări au ales sprijinul umanitar și din ce știu, din partea europeană, în mare parte s-a ales partea de sprijin umanitar dar nu numai din partea europeană. Plus, pentru noi ca să vorbim obiectiv, trimițând deja echipele noastre într-o zonă e foarte greu să mai acționăm pe partea de teren în altă zonă. Cum a fost și cu incendiile de pădure. Dacă eram în Grecia nu puteam fi în același timp și în altă țară. Țările împart între ele și sprijinul pe teren. Nu ai cum să deservești mai multe zone internaționale cu echipele pe care le avem, care sunt totuși destul de puține. Nu avem cum să fim în 2 – 3 țări deodată. Și logistic este foarte greu acest lucru. La acest moment suntem în Turcia iar pe partea de Siria acordăm asistența umanitară necesară pe baza listelor cerute. Sunt convins că sunt țări care vor fi acolo și care vor acorda partea terestră, cel mai probabil de căutare – salvare care nu pot să trimită în Turcia, de exemplu”, a mai sus Arafat.