O nouă ediție a proiectului „Share, Tag or Dye”, cu expoziții în...

O nouă ediție a proiectului „Share, Tag or Dye”, cu expoziții în România și Spania

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul „Share, Tag or Dye”, derulat de asociația fotografică Allkimik în colaborare cu asociația culturală Marginal, revine cu cea de-a doua ediție între lunile martie și septembrie, când va prezenta cinci expoziții colective care vor avea loc atât în România, cât și în Spania, la Barcelona, în cadrul Experimental Photo Festival. Proiectul redeschide discuția despre social media ca mediu de consum pentru artă și sondează cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii, în raport cu timpul petrecut pentru creație.

Anul trecut, Allkimik și-a propus să renunțe la obișnuitul proces de selecție, în urma căruia o bună parte dintre candidații înscriși sunt refuzați din motive care nu țin întotdeauna de calitatea propunerilor. Astfel, 204 artiști din 28 de țări au participat nediscriminatoriu la instalația ce a transpus lucrările înapoi în plan material, prin intermediul cianotipiei, o tehnică fotografică din secolul al XlX-lea, iar vizitatorii au putut avea experiența unei rețele sociale transpuse în spațiul fizic. În acest an, în urma apelului lansat în perioada februarie începutul lui martie, 313 artiști din 34 de țări de pe șase continente au înscris link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea unei noi instalații colective care pune din nou întrebarea în ce măsură poate micul ecran contemporan, atât de răspândit, să redea complexitatea unei lucrări de artă.

Sabina Suru, directorul artistic al Share, Tag or Dye, mărturisește că „în prima fază, social media mă inhiba foarte mult, pentru că mi se părea că a devenit o nouă platformă în care să te prezinți ca artist, ce nu are greutatea unei expoziții, dar e foarte aproape, poate chiar un pic mai complexă, şi atunci mi se părea că trebuie sa fii foarte atent cu ce pui acolo, că acolo rămâne.


Între timp, a devenit pentru mine un spațiu în care primesc şi transmit idei, a devenit efectiv o platformă de dialog, iar asta a fost cheia în Share, Tag or Dye. Dincolo de temerea asta cu ce face social media, ce ne dă sau ce ne ia, am putut face din tot demersul ăsta o mare platformă de colaborare”.

Instalația Share, Tag or Dye Again – un proiect itinerant de promovare a artiștilor români alături de cei internaționali – va putea fi văzută la Timișoara în luna iunie, la Lapsus, unde vizitatorii vor avea ocazia de a experimenta cianotipia într-un atelier deschis publicului, detalii fiind publicate pe pagina de facebook Allkimik.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.