Peste 5.300 de copii, opriți la frontieră în 2022, din cauza lipsei...

Peste 5.300 de copii, opriți la frontieră în 2022, din cauza lipsei documentelor. Recomandările autorităților

0
DISTRIBUIȚI

Peste 5.300 de copii români au fost opriți la frontieră în 2022 din cauza faptul că părinții sau însoțitorii acestora nu aveau toate documentele necesare, a transmis duminică Poliția de Frontieră.

În anul 2022, polițiștii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste 5.300 cetățeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii ori însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții legale. Numărul este de două ori mai mare decât în anul 2021. De asemenea, de la începutul acestui an, peste 800 de cetățeni români minori s-au aflat în această situație.

Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, monorii pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Astfel, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

-în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;

-în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte. În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

-în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie: a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.


Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege.

Menţionăm că valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație.

De asemenea, în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.