Ecovibes: Concert experimental cu instrumente clasice, și tehnologii digitale video generative, la...

Ecovibes: Concert experimental cu instrumente clasice, și tehnologii digitale video generative, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Elena Popa va susține un recital în cadrul concertului Ecovibes

Sub genericul Ecovibes, la Timișoara va avea loc un concert experimental care îmbină instrumente clasice, precum pianul acustic și bandoneonul, cu tehnologii digitale video generative, propunând o experiență imersivă în care publicul se află în mijlocul fenomenelor naturale cauzate de schimbările climatice.

Pornind de la lucrarea „Three passions for our tortured planet” a compozitorului Brian Field, concertul este un manifest pentru grija față de mediu. Deși are doar un an de când a fost lansată, lucrarea a devenit un proiect internațional care ia amploare cu rapiditate, implicând pianiști din întreaga lume.

Concertul va fi susținut de către Elena Popa (pian), Simone Tolomeo (bandeon – Franța) și Psihodrom (visuals) la Escape Underground Hub în data de 26 aprilie de la ora 19. Partenerii acestui eveniment sunt Escape Underground Hub, Psihodrom,  JazzUpdates, Soundcreation, Calabria Entertainment, Librăria Cărturești și Promograma Digital Signage.

Elena Popa s-a născut la Craiova, în anul 1980, este licențiată în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București și absolventă a studiilor masterale ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. De-a lungul formării sale profesionale studiază sub îndrumarea unora dintre cei mai buni pianiști din România, precum Dana Borșan, Sorin Dogariu, Daniel Goiti și Andrei Deleanu, dar urmează și o serie de programe de perfecționare cu profesori precum Gabriel Amiraș (Germania), Michael Ratz (Anglia), Michael Roll (Anglia), Tamara Smolyar (Australia), Werner Bahro (Germania), Viniciu Moroianu (România). În 2016 obține doctoratul în muzică, sub îndrumarea prof. dr. Dana Borșan la Universitatea Națională de Muzică București.

A debutat în 1997, la vârsta de 17 ani, cu orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, susținând mai apoi numeroase recitaluri solo în toată România, fiind invitată să cânte și în cadrul prestigiosului Festival Internațional „George Enescu”.


A urmat o lungă carieră pedagogică, in prezent fiind profesoară de pian în cadrul Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara.

Pe lângă activitatea solistică și pedagogică, Elena Popa este coordonatoarea unor proiecte muzicale de notorietate. Proiectul educațional „Stagiunea de concerte pentru copii”, ajuns deja la a cincea ediție, are drept scena Librăria „La Două Bufnițe” din Timișoara, în care tinerii muzicieni au ocazia să cânte, dar și să experimenteze un alt tip de relație cu publicul și modalitățile de diseminare a muzicii clasice

Născut la Palermo în anul 1985, Simone Tolomeo a studiat pianul și compoziția la Conservatorul Național din Palermo. A studiat bandoneonul cu unii dintre cei mai renumiți muzicieni din Argentina-Federico Pereiro, Rodolfo Mederos și Juan Jose Mosalini, continuând în același timp și studiile de compoziție, aranjamente muzicale și contrapunct cu Gabriel Senanes și Ramiro Gallo. În prezent, studiază la Paris compoziția contemporană sub îndrumarea compozitorului Nicolas Bacri la Schola Cantorum.

În calitate de bandoneonist, Simone Tolomeo a făcut parte din mai multe orchestre importante de tango Argentinian, cum ar fi Fabian Bertero Big Band Tango, Orquestra Arquetipica de Ramiro Gallo, Ariel Ardit, La Sacada, Silbando, și a participat la numeroase înregistrări discografice. Din 2016 face parte din Ansamblul Murgier (muzica argentiniană). Totodată, este unul dintre fondatorii trio-ului de tango Los Milonguitas (bandoneonist și compozitor), formație cu care a susținut peste 500 de concerte în perioada 2016-2022, precum și al cvartetului de tango contemporan No tags cu care va prezenta albumul „Azimut Project” în Japonia, în noiembrie 2023. În calitate de bandoneonist și compozitor, Simone Tolomeo a cântat alături de importante orchestre din Europa, cum ar fi Filarmonica din Munchen (Germania), Filarmonica din Kaluga (Rusia), Orchestra de cameră din Lyon si Filarmonica din Paris. Din septembrie 2022, este artist rezident al asociației Le Chant des Hommes din Bois-Colombes

Grupul artistic Psihodrom, co-fondat de Adrian Marian (Lemarian) și Eugen Neacșu (VJ Bürger), ia ființă în anul 2014 în jurul unor practici experimentale, la interferența dintre scenografie, artă sau cartografieri video, instalații interactive și producție digitală pentru diverse domenii, evenimente de profil, festivaluri și cluburi de muzică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.