Monica Hodor, director general al companiilor E-Distribuție, a explicat, într-un interviu acordat PRESSALERT.ro, care a fost impactul fluctuațiilor de pe piața de energie asupra proiectelor de investiții și dacă schimbarea acționarului majoritar va avea o influență asupra planurilor de dezvoltare.
- Cât de important este Timișul pentru business și care sunt investițiile pe care le-ați făcut?
- Banatul, pentru noi, este o regiune strategică. Companiile E-distribuție au investit, de la începutul activității și până la finalul anului 2022 peste 7,5 miliarde de lei, dintre care în Banat peste două miliarde. Dacă ne referim la județul Timiș, peste 800 de milioane au fost investite aici. În modernizarea și digitalizarea rețelelor, în automatizarea și retehnologizarea posturilor și stațiilor de transformare, dar și în înlocuirea echipamentelor de măsură, înlocuirea contoarelor tradiționale cu contoare inteligente. Unul dintre proiectele cele mai importante este cel pe care l-am inaugurat – stația de la Covaci, un proiect de peste 50 de milioane de lei, care include atât stația de transformare cât și rețeaua de medie tensiune. Este unul dintre proiectele care arată importanța pe care o dăm noi comunității atât în Timișoara, cât și în județul Timiș.
- În ce măsură veți reuși să implementați acest proiect cu contoare inteligente care înseamnă creșterea eficienței cât și scăderea timpilor de întrerupere.
Aveți o estimare, cam ce ar însemna asta pentru vestul țării? - Pentru Banat au fost deja schimbate peste 360.000 de contoare. Pentru acest an avem în plan peste 45.000 de contoare, și sperăm să terminăm, conform planului agreat cu ANRE să implementăm 100% proiectul de „smartmeter” până la finalul anului 2026.
- În ce măsură sunt afectate planurile de investiții de faptul că se schimbă acționarul?
- Acționarul nu are niciun fel de impact în momentul de față. Noi suntem companie de distribuție, răspundem în fața autorității naționale de reglementare, suntem companie românescă. Faptul că acționarul este italian sau grec nu are nicio importanță. Noi avem un plan de investiții și de mentenanță agreat la începutul ciclului de reglementare, 2019, cu reglementatorul, ANRE, și pe care îl urmărim îndeaproape ca să putem îndeplini toți indicatorii de performanță.
- Cum vă afectează criza economică, prețurile crescute?
- Criza ne-a influențat foarte mult. Anul trecut prețurile au evoluat la energiei și asta ne-a făcut să încetinim ritmul investițiilor, pentru a putea plăti prețul energiei. După ce guvernul a luat măsuri și am reușit să echilibrăm această diferență de preț. Compania E-Distribuție Banat a treminat pe profit, dar un profit contabil, ca să zic așa, pentru că financiar banii încă nu se regăsesc. Deci anul trecut am recurs la credite financiare, din piață. Dar am reușit să îndeplinim planul ANRE, am reușit să punem firma pe profit, chiar dacă numai contabil, și sunt convisă că anul acest situația se va normaliza, atât din punct de vedere al prețurilor energiei, cât și al investițiilor.