Prefectul de Timiș despre problema Solventul: „Domnul primar minte. Dezinformează, dacă vă...

Prefectul de Timiș despre problema Solventul: „Domnul primar minte. Dezinformează, dacă vă sună mai bine”

6
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a susținut astăzi o conferință de presă pe tema planurilor din zona Solventul, practic în replică la conferința susținută săptămâna trecută la Prefectura Timiș, unde s-a detaliat necesitatea unei decontaminări a zonei, înainte de obținerea avizelor de mediu.

Primarului Timișoarei consideră că nu toate suprafețele sunt contaminate și nu toate sunt contaminate în același fel, iar lucrările în zonă s-ar putea desfășura pe etape, dând ca exemplu terenul pe care va fi construită șoseaua și care nu ar fi contaminat.

Replica prefectului Mihai Ritivoiu nu s-a lăsat așteptată. „Conferință de presă astăzi la Primărie, având ca subiect decontaminarea zonei Solventul. Prefectura şi Agenția pentru Protecția Mediului sunt acuzate că tergiversează, că blochează hârtii. Domnul primar consideră că se impune o abordare pragmatică, diferențiată. (…) Domnul primar minte. Dezinformează, dacă vă sună mai bine. Citez încă o dată: «…de fapt, terenul unde ar fi drumul nu este, de fapt, contaminat…».


Ei bine, terenul e contaminat. Am ataşat planşa terenului, zonele de contaminare de pe drum sunt încercuite cu albastru. Deci, minciună gogonată! Minciună care schimbă toate datele problemei! Nu merge cu abordarea diferențiată a zonelor. Degeaba solul dintr-o anumită zonă e decontaminat, dacă la zece metri mai încolo există sol contaminat. Ce ne facem cu apele subterane, care pot deplasa compuşii chimici dintr-o parte într-alta? Cum lăsăm copiii să se joace pe-acolo?”, a transmis Ritivoiu.

Acesta a precizat că doar specialiștii care vor elabora proiectul tehnic de decontaminare și Agenția de Protecție a Mediului care va aviza proiectul de decontaminare pot stabili dacă se va putea sau nu construi etapizat în zonă.

„Vreau să asigur pe toată lumea de întrega noastră deschidere şi colaborare. Vrem să se finalizeze procedura cât de repede, pentru a debloca dezvoltarea zonei. Dar doar în condiții de maximă siguranță pentru timişoreni. Sunt dispus, împreună cu conducerea Agenției de Protecție a Mediului, să mă întâlnesc săptămânal cu reprezentanții Primăriei şi ai investitorului pentru ca proiectul să avanseze cât de rapid. Nu va exista nicio tergiversare, nicio tragere de timp, nicio fugă de răspundere. De aceea am şi ieşit public pe subiect săptămâna trecută”, mai spune mesajul prefectului, care nu a ezitat să-l „taxeze” pe primar pentru că i-a acuzat pe cei de la APM că tergiversează: „De mai bine de doi ani ni se livrează scuze şi acuze. Astăzi v-am dat un exemplu clar, o minciună a primarului prin care instituțiile statului sunt acuzate fără motiv, în condițiile în care, dacă cineva are o vină, aceasta este Primăria, care nu a înțeles complexitatea proiectului şi derularea sa în timp conform prevederilor legale. Iar acum atacă Prefectura şi Agenția de Protecție a Mediului pentru aşa zise tergiversări şi abordări funcționăreşti. Vă las pe voi să trageți concluziile”.

6 COMENTARII

  1. pai si ce copii se joaca pe strada aia, am inteles, nu merg construite locuinte parcuri acum, dar drum, strada, cu trotuare si piste de biciclete si linii de tramvai de ce nu se poate? vedeti ca-i o strada ce trece pe acolo si locuitorii din Ronat au facut si inca fac drumul ala de 1000 de ori pe an, dati-ne si noua o suta douazeci de mii de coco pana la salar, ca ne-am contaminat, nu ma intereseaza de dezvoltator, ma intereseaza de linia de tramvai ce ar crea niste legaturi geniale pt oras

  2. Acum multi ani faceam cu un prieten foraje, printre care si cele pentru studii geo de la Solventu. Pamantul este contaminat tot in acea zona, de la suprafata pana la ce adancime vreti voi.
    Se mintea in declaratii ca nu ar fi, terenul trebuia folosit pentru rezidentiale.

  3. RITIVOIULE, PSDule, NU MAI LĂSA PE ALŢII SĂ TRAGĂ CONCLUZIILE, CRITICAŢII VOI PE USRişti! VOI AR TREBUI SĂ FIŢI ÎN CONCURENŢĂ POLITICĂ. SAU SUNTEŢI FRAŢI NEOMARXIŞTI?!?

  4. Ce legătură are contaminarea cu strada băi idioților?
    Pana acum au trăit oameni acolo, sunt chiar fântâni…până acum nu v-a păsat
    Vă blocați unii pe alții nesimțiților
    ..

  5. Nici nu va dati seama cat de periculoasa este zona pentru constructii de locuinte, parcuri si alte asemenea. O sa aflati dupa ce se vor face studii de specialitate. Despre ce contaminare este vorba ? Poate o decopertare pe vreo 20 m adancime si nici atunci nu este sigur ca solul mai este sanatos.
    Ca sa va faceti o idee, SOLVENTUL nu a insemnat numai instalatiile pe care le-ati vazut la suprafata. Mai este aproape tot o fabrica prin instalatiile ingropate, colmatate cu deseuri – toate substante periculoase, pacura, plastifianti, solventi, catalizatori, etc.
    Sa nu mai vorbim de crima firmelor care au haiducit instalatiile dupa oprirea lor. Adica au dat dat de pamant cu utilajele asa cum erau cu diferite cantitati de produse devenite deseuri, in ele. Unde credeti ca s-au scurs toate substantele ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.