Deși cântă, conform spuselor sale, încă din 1987, Adrian Ilie nu a editat până în zilele noastre niciun album discografic sub nume propriu, dar chestiunea aceasta s-ar putea schimba în viitorul apropiat, artistul având deja câteva melodii înregistrate alături de Loris Negruț.
„Am scos câteva piese pe platformele sociale, cred că am vreo șapte. Una dintre ele se numește Îmi place și are un videoclip profesionist editat de Benson Joel (n.n. – artistul indian care s-a stabilit cu 20 de ani în urmă în Timișoara). Am o perioadă foarte creativă, doar în ultima lună cred că am scos vreo patru piese. Urmează probabil când voi ajunge la vreo zece piese, să scot și un album“, spune artistul născut în Ciclova (lângă Oravița), care a moștenit pasiunea pentru muzică de la mama sa care a fost solistă de muzică populară.
Adrian Ilie a susținut la sfârșitul săptămânii trecute un concert alături de membrii formației sale la Porto Arte, unde alături de compozițiile sale a cântat și câteva cover-uri din repertoriul unor trupe ca Bosquito sau Holograf. În ceea ce privește piesele sale, Adrian Ilie recunoaște că majoritatea melodiilor abordează dragostea.
„De când m-am apucat de muzică, din 1987 mi-am propus să scot ceva interesant. Am vorbit mai demult cu Dinu Olărașu și chiar și cu Ioan Gyuri Pascu – pe vremea când trăia – și i-am întrebat unde să scot piese. Nu știam unde să mă duc, eram mai pretențios. Vroiam să înregistrez ceva care să nu fie stillul ăla românesc în genul Adi Ordean. Vroiam ca sunetul meu să nu fie la fel, să sune diferit. Am auzit la un moment dat un album al lui Dinu Olărașu și mi-a plăcut. La un moment dat Jenică Afloarei mi l-a recomandat pe Loris Negruț și… am găsit omul. Eu m-am apucat de cântat pe vremea lui Ceaușescu când erau alte vremuri și majoritatea pieselor mele sunt de dragoste. Am vreo două piese făcute pe texte ale fratelui meu, care și el e poet, dar restul sunt pe textele unor poeți consacrați.
Îmi place foarte mult poezia și dacă nu e un mesaj, o poezie adevărată… nu pot cânta. Sunt inspirat de poezie… dacă citesc o poezie foarte faină și-mi place… e exact ce trebuie. Am început cu folk, eram fan Poesis pe vremea lui Ceaușescu dar ceea ce cânt acum e altceva. Cu ajutorul lui Loris piesele au și iz de Dire Straits sau Chris Rea. E stilul meu de folk combinat cu orchestrațiile lui Loris“, a spus artistul.
Primele apariții ale lui Adrian Ilie în fața publicului au avut loc în cadrul unor concursuri de folk din țară alături de fratele lui și Roșca Dănuț, iar cu cîțiva ani în urmă artistul a pus bazele trupei DAR.
„Nu știu de ce n-am scos album până acum. Am avut o tentativă prin anul 2000 când am venit la Timișoara și am înregistrat două piese pentru casa de discuri Roton Music, dar care nu au mai fost lansate. Pe vremuri se cîștigau bani din albume, acum nimeni nu mai cumpără discuri, dar e o carte de vizită. Cred că cea mai digerabilă piesă a mea este Mi-e dor de tine, care cu siguranță se va regăsi pe album. O altă piesă cu care mă mândresc este Dacă o vedeți. Cânt și cover-uri la concerte și mă bucur că generația asta a noastră se distrează mai fain decât tinerii la recitaluri. Mulți din generația tânără ascultă tot felul de stiluri ciudate. Îmi place să cânt piesele mai ritmat să antrenez lumea“, a spus Adrian Ilie.
Următoarea apariție a lui Adrian Ilie în fața publicului va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul primei ediții a festivalului Întoarcerea la Folk, care se va desfășura în perioada 19 – 20 mai în parcul Căminului Cultural din Giroc, cu intrarea liberă. În cele două zile de festival începând cu ora 16 vor urca pe scenă Akusti-k, Sergiu Simionese & grupul GMT, Cristian Buică, Cătălin Stepa, Călin Bârcean, Magda Pușkaș & Rareș Suciu (19 mai) și AleeKim, Clara Barbu, Andreea Popa, Andrei Troacă, Bogdan Racz (Sonatic), Monica Mihaela Cojocaru, Adrian Ilie, Dan Vană, Mădălina Amon, Adrian Sărmăşan (20 mai).