Aradul și Timișoara își unesc forțele pentru un proiect comun în lumea...

Aradul și Timișoara își unesc forțele pentru un proiect comun în lumea teatrului

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul clasic „Ioan Slavici” din Arad este partener cu teatrele maghiar și german din Timișoara într-un proiect comun intitulat „Relații. Reacții. Reflecții”, parte a programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Acesta se adresează cu precădere tinerilor, din dorința de a-i ajuta să facă față provocărilor societății contemporane, dar și de a se apropia de teatru.

O primă parte a proiectului constă în punerea în scenă a spectacolului cu teme despre problemele adolescenților, jucat la București cu titlul „Boyz and Girlz”, de Sânziana Koenig, în regia lui Ricz Ármin  din localitatea sârbească Subotica, care va fi jucat în limbile română, maghiară și germană. Premiera, care va avea loc în toamnă, va fi urmată de 20 de reprezentații în zece licee timișorene, urmate de discuții ale spectatorilor cu echipa artistică despre problemele abordate în spectacol – relațiile dintre adolescenți, cele cu părinții și profesorii sau modul în care tinerii își pot găsi rostul în societate, urmând ca anul viitor, spectacolul să fie jucat și pe scena teatrului arădean. Distribuția este alcătuită în cea mai mare parte din actori arădeni, cărora li se alătură actori de la cele două teatre timișorene.

În cadrul aceluiași proiect spectacolul „Școala și familia”, după I.


L. Caragiale, pus în scenă de regizorul Cristian Ban la teatrul arădean, care tratează, de asemenea, probleme sensibile ale lumii contemporane, legate de școală, educație și familie, va avea două reprezentații pe scena teatrului german din Timișoara.

„Cred cu tărie în faptul că este un câștig ori de câte ori vectori importanți din cultură își dau mâna și cred că din aceste colaborări se nasc energii suplimentare, se nasc impulsuri și asta este esențial pentru tipul de discurs cultural și pentru vitalitatea orașelor în care aceste instituții își desfășoară activitatea. Cred că ne leagă și faptul că avem de-a face cu un proiect cultural dedicat tinerilor și atât teatrul clasic «Ioan Slavici» din Arad, cât și Teatrul German de Stat din Timișoara, sunt instituții care plasează în centrul preocupărilor lor relația cu publicul tânăr și foarte tânăr. Dovezile le găsim în repertoriile ambelor instituții, lucru care este cu atât mai important cu cât, din păcate, trăim într-o vreme și într-o lume în care, cred eu, teatrele sunt cele chemate să aibă o abordare foarte energică, foarte activă și în sens educativ, o misiune pe care altădată o îndeplinea cu o mai mare tărie școala și familia. De aceea, faptul că teatrul merge direct în mediul în care tinerii se află, să spună o poveste despre categoria de vârstă a publicului țintă a unui astfel de proiect, cred că este cu atât mai important”, este de părere Lucian Vărșăndan, directorul teatrului german timișorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.