Bilanț la finalul expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” de la Timișoara....

Bilanț la finalul expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” de la Timișoara. Câți vizitatori a avut (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Expoziția „Victor Brauner. Invenții și magie”, deschisă la muzeul de artă în luna februarie, pentru a marca debutul Capitalei Europene a Culturii la Timișoara, s-a închis cu un bilanț mai mult decât îmbucurător, datorită interesului extraordinar de care s-a bucurat. Peste 26.000 de persoane din România și de peste hotare – un număr record pentru muzeul timișorean – dintre care în jur de 6.000 au fost prezenți la vernisajul expoziției retrospective și alte 3.000 au vizitat-o cu prilejul Zilei Mondiale a Muzeelor, au admirat lucrările artistului român suprarealist stabilit la Paris, expuse pentru mai bine de trei luni la Timișoara, oraș care aspiră să fie și în viitor o capitală a artelor.

Expoziția a avut parte de o intensă mediere, atât în presa națională cât și în cea străină. Cronici despre expoziția Brauner au fost publicate în publicații prestigioase precum Der Standard (Austria), Artshebdomédias (Franța), Interwiev Francophone (Franța), Tagesspiegel (Germania), Artportal (Ungaria), NyugatiJelen (Ungaria), Il Giornalle Dell`Arte (Italia), La Jornada (Mexic), Dans (Serbia), Artsand Collections (Marea Britanie), Art Daily (SUA), Le Figaro (Franța), Le Monde (Franța), le Quotidien de l`Art (Franța), FAZ (Germania), La Republica (Italia), La Stampa (Italia), La Vanguardia (Spania), Apollo Magazine (Marea Britanie), The Burlington Magazine (Marea Britanie), La Libre Bélgique (Belgia) și multe altele.

„Victor Brauner: Invenții și magie” a fost o expoziție organizată de muzeul de artă timișorean, în colaborare cu Centre Pompidou din Paris, fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Cele mai multe lucrări, 40 la număr, au fost împrumutate de Centre Pompidou, iar altele au provenit din colecțiile muzeelor Saint-Étienne, Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private, și au reflectat întreaga carieră a artistului, din anii ʹ20 până în ʹ60, și creația sa în diverse genuri artistice – pictură, desen, obiect, sculptură.

Expoziția-eveniment – un omagiu adus lui Victor Brauner – a fost susținută de un catalog în limba română și engleză, ce cuprinde lucrări academice ale specialiștilor români și străini – Camille Morando, Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner și fotografii vechi, selectate de curatorul Camille Morando.


Catalogul este disponibil în rețelele de librării Cărturești, Humanitas, Librarium, La Două Bufnițe și Kyralinaeste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.