„Unitate”, „Respect”, „Vrem salarii decente”, „Cunoaștem hoțiile guvernului”, sunt câteva din sloganurile cu care a început astăzi cel de-al treilea protest al profesorilor la Timișoara, în semn de solidaritate cu marele miting de la București, la care au participat dascăli din întreaga țară.
„Marșul Demnității”
De această dată s-au reunit mult mai mulți profesori, membri ale tuturor sindicatelor din învățământul preuniversitar – Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație (SOLE), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Sindicatul Învățământului Preuniversitar din Timișoara și Sindicatul Preuniversitar Paul Popescu Neveanu Timiș – cărora li s-au alăturat părinți, reprezentanți ai Asociației Elevilor din Timiș și ai Asociației pentru Educație, Turism și Mediu, și acompaniați de o impresionantă „orchestră” de vuvuzele, au pornit din Piața Operei spre prefectură într-un „marș al demnității”, pentru ca, de-a lungul traseului, să-și reitereze revendicările.
Ajunși în fața primăriei, au fost întâmpinați de primarul Dominic Fritz, care a profitat de ocazie pentru a se poza cu greviștii și a face declarații de susținere a protestului, cu un mic discurs userist ținut în fața camerelor de luat vederi, cu profesorii în fundal: „e ridicol că guvernul e surprins de această grevă, trebuia să ia în serios inflația și efectele ei. Se pot găsi bani dacă se taie pensiile speciale, se renunță la cumetrii și sinecuri. Avem nevoie de un guvern curajos, există bani dar pentru ei, chiar prim-ministrul este beneficiarul unei pensii speciale”.
Negocieri eșuate la București
Ajunși în fața prefecturii, grevișii au aflat de la liderul sindical Virgil Popescu că la ședința de reconciliere de astăzi între Nicolae Ciucă și liderii sindicali, negocierile au eșuat.
„Trebuie să înțeleagă toți că s-au propus bonusuri din bani europeni, cu o destinație stabilită de guvern, nu măriri de salarii, motivând că nu au bani. Noua lege a salarizării ar putea fi pusă în practică în trei-patru ani, dacă acest lucru se va întâmpla” a explicat el celor prezenți, care au decis, într-un glas, să continue greva: „Nu cedăm, este o mare bătaie de joc, trebuie să ne batem în continuare, dacă vom ceda, vom fi îngenuncheați în următorii 20 de ani. Suntem greviști, nu ghinioniști cu șase case” au opinat profesorii, care susțin că schimbarea trebuie să se producă. „Înainte de a întreba cât costă educația, întreabă cât valorează ea” era textul unei lozinci, iar pe alta se putea citi: „Un popor educat nu poate fi manipulat”.
Greva continuă: Iohannis să aibă soluții și pentru educație, nu doar pentru apărare
La protestul de la București au participat în jur de 20.000 de dascăli din întreaga țară, care au ținut să sublinieze: „nu suntem aici pentru bani de buzunar, ci pentru drepturile noastre și pentru ca legea să fie respectată.
Din păcate, guvernul nu vine cu soluții ci cu firimituri, care sunt sub demnitatea nostră și pe care nu le vom accepta niciodată. Suntem mai hotărâți ca oricând, nu cedăm, nu ieșim din grevă, să fie foarte clar”. Liderul federației sindicale „Spiru Haret, Marius Nistor, a adăugat că profesorii din țară refuză categoric să accepte „oferta” lui Ciucă, rezumată la niște promisiuni, și greva continuă. Greviștii au plecat din Piața Victoriei săre palatul Cotroceni, unde Klaus Iohannis, protejat de colegii săi printr-un lung șir de baricade, a catadicsit să aibă o discuție cu liderii sindicali, și se așteaptă ca acesta să găsească o soluție și pentru educație, așa cu a făcut-o și pentru apărare, printr-o singură solicitare imperativă.
La finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, liderii sindicaliștilor din Educație au anunțat că greva va continua și miercuri. Membrii de sindicat vor fi informați despre discuția cu șeful statului și se va decide dacă protestul se va opri săptămâna viitoare.
Sindicaliștii au dezvăluit că președintele Iohannis a promis că se va implica pentru a realiza un acord privind aplicarea grilei de salarizare în forma convenită cu Ministerul Educației. Asta înseamnă că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie.
„Când președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre, este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii și vom da un răspuns pe parcursul acestei seri. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.