Artistul timișorean Cristian Graure, cunoscut publicului prin diversele sale lucrări experimentale, va fi prezent la București cu o expoziție personală intitulată „The Unseen Falls in Black & White” (Nevăzutele căderi în alb și negru), care va putea fi văzută la hanul Gabroveni din vechiul București.
Cristian Graure este un artist și cercetător interdisciplinar cu studii în artele vizuale şi un doctorat dedicat cercetării imaginii fotografice, este preocupat în mod special de zona de-limitărilor reprezentării prin tehnicile mixed-media, fuzionând artele vizuale cu istoria culturală, știința și angajamentul social. Prin pasiunea direcționată spre cercetarea diferitelor relații dintre memoria individuală sau colectivă și structura limbajului imaginii, activitatea sa investighează nu numai arhetipurile existente în procesul de percepție vizuală, redate prin distorsiunea și estomparea amintirilor episodice, dar și ramificațiile semantice rezultate în urma lor.
Expoziția cuprinde un ciclu de 14 lucrări care par a fi creații grafice, dar anumite detalii care ies din plan, jocurile de lumină și umbră, reliefurile, conturează o operă de sculptor încercat de nostalgia gravorului aplecat asupra plăcii sale. Detaliile tehnice dezvăluite de artist, „incizii, perforații, zgâriere utilizând ciocan rotopercutor, ciocan, daltă, aparat de polisat autofiletant pe suprafață, plăci de aluminiu preparate cu acrylic mat”, conving privitorul că este confruntat cu o formă de artă experimentală, cu două filoane distincte, unul poetic și altul performativ, căci titlurile celor 14 suporturi laminate au fost gândite de artist într-o manieră poetică, dar totodată, timp de o săptămână, Cristian Graure a lucrat mânuind ciocanul rotopercutor, dalta sau aparatul de polisat.
Idea de cădere din titlul expoziției, prin chiar sensul de coborâre, este cel mai adesea asociată semnificației sale religioase, mai cu seamă atunci când e avută în vedere structura sa imaterială, artistul făcând publicul părtaș la o adevărată Geneză, care se remarcă prin sobrietate, concentrarea spirituală, dimensiunea performativă și inteligența alcătuirii.
Direcțiile artistice ale lui Cristian Graure investighează prin tehnici actuale o realitate contemporană aglomerată de incertitudini şi transcende preocupările generice din sfera reprezentării, remarcându-se prin intensitatea momentului creaţiei şi nevoia fragilă de cunoaștere a materiei.
Acest univers s-a născut prin fuziunea dintre artist și lumea materială, dintre spectrul luminii și reacțiile cromatice specifice realităţii materiale şi se reintegrează ca o experienţă vizuală unică, particulară. Din interiorul acestei realități, culorile sunt atribuite retroactiv, fiind puse într-o relaţie constantă cu o amintire similară, recurentă. Această re-vizitare periodică a culorilor se regăseşte cel mai probabil sub forma unor expriențe trăite cât mai aproape de prezentul și lumea perceptorului.
Vernisajul expoziției curatoriate de Veronica Toma va avea loc în 5 mai, ora 19:00, la ARCUB – Hanul Gabroveni de pe strada Lipscani și va fi deschisă publicului până în 20 mai, programul de vizitare fiind de marți până duminică, între orele 12:00 – 20:00.